ТОП 10 предизвикателства за БГ политици

5321
ТОП 10 предизвикателства за БГ политици

1. Каракачанов да направи коремно превъртане

Фоторепортерите са застинали в очакване. Една недотам уверена фигура се изправя пред лоста. Следва захват, ловко набиране и изхвърляне на тялото напред и нагоре. Изпуквания, прещраквания, мъчителни стонове: политиката е въпрос на натрупвания, но коремното превъртане не. Един истински министър на отбраната трябва да може да рухне на лоста, за да даде послужи за пример на младите, които тъй упорито иска да прати в казармата. Можем да предложим и бартер: за всяко коремно превъртане (не политическо, там е лесно), направено от Каракачанов, по един младок директно в строителни войски. Първи ще се запишем.

2. Фандъкова да подиша на Орлов мост

Едни 15-20 минути. По възможност под придобилите болнав зеленикав цвят от окисленията орлета. Да се действа на принципа на медитацията. Дълбоко вдишване. Задържане за седем секунди в дробовете. Бавно издишване. Пак. Умът, както е по източните предписания, да се фокусира върху въздушната струя и движението й през носа, трахеята, дроба и обратно навън. Може да се издават различни звуци, осъществяващи връзка с вибрациите на Вселената, трептенията на бензиновите изпарения и бълващите черни кълба ауспуси на трийсетгодишни автомобили. След тази Нирвана на възприятията, да се качи на автобус и да претърси дълбоко джобовете си за сложната конфигурация от три различни монети, наброяващи лев и шейсет, и да успее, броейки ги с едната ръка, и ловко пазейки баланс с постоянни размахвания нагоре-надолу с другата, да осъществи тази сделка с шофьора, който пък, пуснал волана и изгубил пътя от зрителното си поле, с наплюнчен пръст откопчва билета от тестето и с все още наплюнчен пръст хигиенично ги подава.

3. Валери Симеонов да дефинира патриотизма

Наистина, взе да става твърде неясно. Едното крило на патриотичния фронт, водено от Волен Сидеров, се кълне в преданост към Русия и руския патриарх, а другото, водено от Симеонов, яростно громи всеки опит за контакт със славянските братя. Един истински патриот обаче непрекъснато се нуждае от яснота в живота си – той трябва да знае какво люто обича и мрази. Всеки опит за привнасяне на нюанси и цветове в чернобелия му пейзаж би могъл да внесе непоправими когнитивни дисонанси: никой не може да си позволи да страда от подобни усложнения на представите.

4. Цветанов да сложи точка в края на изречението

Нека прегледаме това сложно и неотдавна споделено изречение на заместник-председателя на ГЕРБ. Ето какво гласи то: „Всичко това, което сме имали като възможност, да чуем всички аргументи, но експертните мнения, които бяха давани от експертите в нашата парламентарна група, и това, което имаше днес в пленарна зала, може би колегите са взели своето решение на база на това, което са чули и това, което е имало възможност да чуят“. Ние трудно бихме могли да проследим всички неочаквани обрати на речта, мощно развихрилия се в структурата на изречението синтаксис, дълбоките езикови игри и отприщилия се без контрол и посока поток на съзнанието. Срещу цялата тази филологическа катастрофа имаме скромно предложение – да се поставя точка в края на изречението. Знаем, че е трудно и не е за всеки, но този на пръв поглед обикновен препинателен знак би могъл да извърши чудеса по яснотата на изказа.

5. Десните да се обединят

Едно крайно нетактично предложение. Хипертрофията на егото е най-тежкото дясно заболяване, в напреднал и трудно лечим стадий. Нека си представим непредставимото: петима десни лидери на обща пресконференция, с обща коалиция, обща програма и общи идеи. И още по-нечуваното – да си представим прескачането им заедно на 4 процентовата бариера. Едва ли обаче. Далеч по-добре е да се разпръснат в още няколко посоки, за да е съвсем сигурно, че всеки тях е абсолютно и в най-висша степен най-автентичен и най-изразителен представител на дясното.

6. Волен Сидеров да се завърне в НАТФИЗ

Има нещо толкова тъжно в кротката и спокойна атмосфера, която се възцари около него. Това спокойствие е просто потискащо. Част от кабинета, част от статуквото, легитимен партньор на властта – има ли нещо по-скучно за един атакист. Няма кой да се скара на наркоманите в НАТФИЗ, няма кой да громи протестите, подавайки се изпод гордо вдигната маса, няма кой да скандализира сутрешните блокове. Този човек трябва да се върне към себе си.

7. Бареков да интервюира Стоичков на английски

Или поне един приятелски диалог. Със субтитри и жестомимичен превод за хора с проблеми. Един език винаги се развива не в скучната догма на речниковите запази, а в свободната граматическа изява на всеки човек. От подобно интервю само бихме могли да научим много и да открием конкретно доказателство, че, както се твърди да е казал Айнщайн, въображението е много по-важно от знанието.

8. Всички да си намерят нормални съветници

Онази фамозна за ГЕРБ загуба на президентските избори въобще не е приключила. Тя продължава да се осъществява всекидневно, само че в сравнението между съветниците на политиците. Радев, това не може да се отрече, дължи имиджа си на хората около него и на добре премерените му изказвания, подготвяни внимателно и с избягващ клишетата стил. Ние може само блажено да си представяме една утопична страна, в която зад всеки политик стоят няколко интелигентни души, които умело подръпват конците тук там, за да може поне за пред камерите нещата да изглеждат добре.

9. Да пратят децата си в тукашен университет

Нека дори да влязат с връзки – въобще не е проблем. Условието е просто: гаранцията за обещанията за светло бъдеще, изсипвани преди изборите, бъде подпечатана с четири години бакалавърска степен в тукашен университет, осъществена от децата на политик.

10. Да поживеят един месец с 500 лева заплата

Отдавна изчерпаните риалити формати се нуждаят от свежо попълнение. Сървайвър за политици с 500 лева на месец, разпределени равномерно между мечтано разнообразие от битови нужди. Освен известни вталявания, от които немалко хора се нуждаят (справедливо е да отбележим, че Каракачанов не е единственият, изпаднал в затруднение при точка първа) най-сетне всеки политик ще се докосне от първа ръка до безкрайната изобрателност и еластичност на разходите, които споменатата сума ненавистно и безчовечно налага.

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com