Урокът на COVID-19: Ако не ценим природата, ни чакат още беди

3457
Урокът на COVID-19: Ако не ценим природата, ни чакат още беди
Снимка: iStock/Guliver

След Covid-19 както бизнеса, така и избраните длъжностни лица ще трябва да се активизират, за да се справят с толкова много предизвикателства - икономически, политически, междуличностни и други. Но както пише директорът на Програмата на ООН за околната среда Ингер Андерсен в становище за ООН, лидерството в областта на екологичната устойчивост ще бъде по-търсено. Както казва Андерсен, човешката дейност вече е променила около 75% от земната повърхност и с нея ние значително увеличихме излагането си на животински болести като COVID-19, да не говорим за опустошителните ефекти от изменението на климата.

От нашите ръководители ще зависи да коригират курса. „Време е да възстановим нашите гори, да спрем обезлесяването, да инвестираме в управлението на защитени територии и да разширим пазарите за продукти, обезлесени. Навсякъде, където съществува законната търговска верига за диви животни, трябва да свършим много по-добра работа за подобряване на хигиенните условия. И разбира се, има спешна нужда от справяне с незаконната търговия с диви животни, четвъртото по честота престъпление, извършено в световен мащаб “, пише Андерсен.

Тази връзка между планетарното и човешкото здраве трябва да насочва начина, по който лидерите по света вземат решения за бъдещето след преминаването на настоящата пандемия. „Тъй като двигателите на растежа започват да набират скорост отново“, казва той, „трябва да видим колко разумно управлението на природата може да бъде част от тази„ различна икономика“, която трябва да се появи, такава, в която финанси и запаси насърчават зелени работни места, зелен растеж и различен начин на живот, защото здравето на хората и здравето на планетата са едно и също и двете могат да просперират в еднаква степен.

Това, което Covid-19 ни казва за необходимостта от по-силни политики за устойчивост

И така, какви стъпки могат да предприемат лидерите сега, за да осигурят здравето на планетата и нейните хора след края на тази пандемия?

Covid-19 вече наруши начина, по който много бизнеси работят по света. Работниците трябваше да отидат на отдалечени места, офисите бяха затворени и пътуванията бяха спрени. Лидерите трябваше да приемат предизвикателството да водят хората си през тези промени и много от тях се приспособяват към този нов начин на работа.

Тези промени се оказват ефективни за забавяне на разпространението на вируса, но имат и друг ефект: дават почивка на планетата. Когато броят на случаите скочи рязко и страните издадоха заповеди за оставане у дома, нивата на замърсяване и емисиите спаднаха значително. Това се случи в Китай, откъдето възниква огнището, но и в други страни и градове по света, както твърдят данните в Китай.

Данните от сателити и други устройства за дистанционно наблюдение показват, че там, където Covid-19 се е разпространил, особено в градовете, емисиите на въглероден диоксид, замърсяването на въздуха, задръстванията и свързаните с транспорта емисии са почти изчезнали. На места, където хората са помолени да останат и да не напускат дома си, освен ако не е абсолютно необходимо, се предоставят данни за замърсяването и свързаните с транспорта емисии (които обикновено представляват около 14% от емисиите на газ парников ефект), намалява..

Въпреки че е вярно, че Covid-19 може да причини първото голямо намаление на емисиите - около 5% за повече от половин век, това не е начинът, по който искаме да го постигнем, каза професорът от Станфордския университет и президент на Глобалния въглероден проект, Роб Джаксън. "Милиони хора без работа не са начинът, по който искаме да намалим емисиите", добави той. И е малко вероятно тези спадове да продължат. Веднага след като местата започнат да отменят карантината за престой вкъщи, емисиите вероятно ще се увеличат отново, както показват данните от Китай.

Никой от нас не иска да изпадне в ситуация, в която трябва да избираме между това да работим както обикновено и да спасим планетата. Получихме ясно доказателство за концепцията, че е възможно да се намалят емисиите. Това, което бизнес лидерите си мислят сега, е тяхната роля в избягването на ефекта на „отскок” на замърсяването, който отново се засилва, когато пандемията отмине.

За бизнес лидерите това повдига някои въпроси и също така поставя в различна светлина мерките, които много от тях предприеха да предприемат толкова бързо преди седмици. След като видяхме какъв ефект позволява на служителите да работят от вкъщи и намалява пътуванията и емисиите от поддържането на офисите да работят с пълен капацитет, какви политики могат да въведат, за да защитят планетата след преминаването на пандемията ?

Бизнес лидерите трябва да започнат да мислят сега за план за действие за климата за своята компания, базиран на наученото от Covid-19:

- Можете ли да установите ясна политика за работа от дома, където е възможно, в цялата компания?

- Какво бихте могли да направите като лидер, за да популяризирате екологични транспортни опции, като колоездене и обществен транспорт, така че емисиите до пътуването да са ниски?

Сърбия получи 180 млн. евро от ЕС за околна среда, туризъм и социални политики

Министърът на европейската интеграция на Сърбия Ядранка Йоксимович и европейският комисар по разширяването Йоханес Хан подписаха в Брюк...

- Можете ли да извършите одит на вашите сгради, за да сте сигурни, че те работят в съответствие с най-високите стандарти за ефективност?

За политиците и избраните служители Световната банка отбелязва, че след пандемията една от основните цели ще бъде стабилизирането на света и неговата икономика в дългосрочен план. Това означава препроектиране на субсидиите, за да се измести зависимостта от изкопаеми горива към възобновяема енергия и да се направят значителни инвестиции в устойчива транзитна инфраструктура и проекти за възстановяване на околната среда.

Във всички сектори това са големи промени, които трябва да се обмислят. Но коронавирусът вече преобърна бизнеса ни нормално. Лидерите трябва да мислят предварително и как да се подготвят за успех в новата ни реалност.

Извършвайки своята част, ние инвестираме в здравето на планетата

Предприемането на стъпки като лидери за прилагане на силни екологични политики в рамките на организациите е от решаващо значение. И повече от всякога лидерите се ангажират със здравето и благосъстоянието на планетата отвъд собствените си четири стени.

ЕК иска още финансови корекции по ОП "Околна среда"

Европейската комисия не само не се ангажира със срок, в който да възстанови плащанията по оперативна програма “Околна среда&rdquo...

През последните години подкрепата на бизнеса и инвеститорите за мерки за устойчивост на околната среда продължава да расте. С въвеждането на целите на ООН за устойчиво развитие през 2015 г. много компании са използвали 17-те цели като начин за оценка и подобряване на дейността си като бизнес и като допринасящи за цялостното благосъстояние на планетата. През 2018 г. доклад на PwC установи, че 50% от компаниите са избрали няколко от ЦУР, за да дадат приоритет, а 27% са включили целите в своите бизнес стратегии. Повече от 90% от 250-те най-големи американски компании изготвят корпоративен доклад за устойчивост. По-важно от всякога е, че компаниите могат да покажат своя ангажимент към цели, които са по-големи от обхвата на техния собствен бизнес, но са от решаващо значение за дългосрочното здраве на планетата.

Това беше вярно преди Covid-19 и ще бъде още по-спешно след преминаването на пандемията. Данните показват, че движеща сила зад появата на новия коронавирус е обезлесяването - тъй като човешката индустрия и дейност се разширяват и започват да нахлуват в природните екосистеми, възможностите за кръстосано замърсяване с вируси между животинските видове и хората се реят. Ако не направим нищо, за да намалим радикално опустошението на природните ресурси и да възстановим тези, които вече сме загубили, ние се подготвяме за повторение на ситуацията, в която се намираме сега.

За бизнес лидерите връзката между Covid-19 и деградацията на околната среда трябва да бъде призив за действие в подкрепа на мерките за устойчивост. Както служителите, така и инвеститорите все по-често молят бизнес лидерите да демонстрират своя ангажимент към устойчивост. През 2019 г. „Харвард Бизнес Ревю“ установи, че устойчивостта е почти универсално „първо в съзнанието“ на топ инвеститорите. И има повече възможности от всякога за компаниите да отделят своите ресурси, за да помогнат на планетата. Например изпълнителният директор на „Salesforce“ Марк Бениоф подкрепя усилията за засаждане на 1 трилион дървета по целия свят, за да се смекчат екологичните загуби, а Ди Бианка казва, че компанията се е ангажирала да засади 50 000 дървета в чест на Деня на Земята. За лидерите обединяването на усилията за рехабилитация като това и ангажирането да ограничат по-нататъшните щети по веригите за доставки е един от начините да покажат своя ангажимент за осигуряване на дългосрочното здраве на своите хора и планетата.

Covid-19 ни показа как нашите действия, като индивиди, компании и общности, повлияват ежедневно на планетата. Той също така даде да се разбере, че ако не действаме сега, рискуваме да се изложим на повече заплахи в бъдеще. Сега бизнес лидерите имат възможност да интегрират тези уроци и да работят заедно, за да прилагат стратегии, в рамките на собствените си операции и в съгласие с правителствата, организациите с нестопанска цел и помежду си, за да гарантират, че ще излезем от тази криза с план за устойчивост.

* Становище на Ингер Андерсен - директор на Програмата на ООН за околната среда, Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com