В бедност и подчинение е най-сигурно

4580
В бедност и подчинение е най-сигурно
Снимка: БГНЕС

Вчера, 04.08.2016 г., стана ясно, че около 36% от българите са бедни. Става дума за работещите бедни, здравно неосигурените, поради голяма бедност, безработните с ниски или никакви доходи, и пенсионерите, сред които милион и триста живеят с доходи под официалната линия на бедност. Данните представи Ваня Григорова пред БНР - икономически съветник на КТ "Подкрепа" и автор на изследването "Бедни срещу бедни".

Едва ли някого биха изненадали подобни резултати за икономическото състояние на голяма част от българите. Зейналата пропаст в социалната стратификация на обществото отдавна не е част от дневния ред, в който циркулират дребнави проблеми, низки страсти и пазарска врява.

36% от българите са бедни (ВИДЕО)

Бедността е нерегистриран феномен. Той не е обгрижван, т.е. хората, които имат нужда от подпомагане, по никакъв начин не попадат в реги...

В резултат на което от време на време слушаме за единични жестокости като болна майка с три деца, разчитаща на мизерна инвалидна пенсия; студентка, метяща улиците, за да плаща образованието си; свещеник, приютяващ бедни семейства, поради тоталната абдикация на държавата; бедстващи хора, чиито домове са за пореден път завлечени от някоя придошла река.. И още жестокости, за които нищо не знаем.

Уважаеми читатели, да поддържаш огромна част от обществото в бедност и подчинение, е най-сигурно. Това от незапомнени времена се е превърнало сякаш в незаписана държавна политика, която няма нужда от кухи наредби, проектозакони и безпринципни становища.

В глад и мизерия бедните най-лесно се манипулират, най-лесно се пращат на избори, най-лесно им извиват ръцете, най-лесно навеждат глава.

Защото човешкото достойнство често пъти стърже от гняв, когато е празен хладилникът. Човешкият характер често пъти е подритван сред тълпи от ненужно богати и безсмислени елити. А човешката душа живее сред отломки от солидарност и доброта, докато не дойде следващото бедствие.

А за тях никой не говори!

Над 45% от децата у нас са в риск от бедност или социално изключване. Това каза вчера, 27.07.2016 г., в ефира на радио "Фокус" Диляна С...

Бедността, уважаеми читатели, е превърната в първа ценност на управление за българските политици, а поддържането й - в най-сигурната инвестиция за дългосрочно натискане на мекото кресло.

И може би затова често пъти обществото ни залита в отделни феномени, които му обещават нов живот и ново положение в близкото бъдеще. А след като финансите в популизма им внезапно секнат и те се изпарят, народът отново остава излъган. И тогава се сгромолясва на дъното, поставя си сам оковите на подчинението, и се запасява със сигурност от бедността си.

Сега идват нови избори - президентски. А безизходицата стигна дотам, че дори политиците ни няма кого да предложат за кукла на конци, която да не им се бърка. Защото президентът на България няма много властови функции - еднократно вето върху законопроект, което може да бъде преодоляно от парламента, квота в Конституционния съд, назначаване на служебно правителство - но и малкото, които има, пречат на мутрагенщината, ако достоен човек е президент на България.

Автор: Румен Скрински

Над 45% от децата у нас са в риск от бедност или социално изключване (ВИДЕО)

Над 45% от децата у нас са в риск от бедност или социално изключване, каза в предаването „Всички в час“ на Радио „Фок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com