В закъсалата кола на съдебната ни система, ще трябва да сменим гумите сами

7615
В закъсалата кола на съдебната ни система, ще трябва да сменим гумите сами

Знам, че е изкушаващо да се разочароваме за пореден път. Колко малко хора имало на протеста за съдебната реформа. Слагаме още една отметка в графата "И тоя път за нищо не ставаме" и продължаваме напред.

Само че и за това, както за всичко, си има причини. И именно заради тях трябва да се радваме, че изобщо има протест от такова естество и той продължава.

Доц. Кристиан Таков: Защо ни е държавност, ако не сме щастливи?!

Съдебната реформа и материя е тема, която за мнозина е непонятна. Но тя е изключително важна за същността ни, за желанието на всички да...

Мнозина съжаляват, че сегашният протест не е толкова внушителен и мащабен като този срещу Пеевски от 2013 г. И това е най-логичното нещо. Защото има някои обективни причини, които понякога хората, занимаващи се професионално с тази материя - прависти, журналисти и експерти, забравят.

През 2013 г., както и сега, всеки знаеше кой е Пеевски. И всеки знаеше какво е ДАНС. И когато се опитаха да ни пробутат чудовищната наглост Пеевски да стане шеф на ДАНС, всеки разбра какво се готви. И бунтът стана лесно.

Със съдебната система нещата не стоят така. Това е страшно сложна материя. Тя не се учи в училище, не се обяснява по медиите. И съответно - хората масово не разбират какво представлява съдебната реформа, какво прави ВСС и какви са функциите и правата на главния прокурор.

И това е абсолютно нормално.

То е нормално по принцип, във всички държави. Ако попитате случаен американец или австриец (представители на развити държави, които винаги даваме за пример и към които се стремим) могат ли да издекламират цялата структура на всички съдилища, камари и инстанции на съдебната система в тяхната държава, те със сигурност няма да могат.

Съдиите излязоха пред Съдебната палата в тоги и поискаха истинска реформа

Тържествено, сякаш ще решават съдебно дело, съдиите на България излязоха пред събрали се граждани при Съдебната палата в София. Самата ...

И в това няма нищо лошо. Защото не е работа на обикновените хора да разбират в детайли от нещо толкова сложно. Важното е въпросната съдебна система да работи и да е ефективна.

То е същото като с автомобилите. Не ти е работа да разбираш от двигатели и ходова част, просто очакваш колата да работи. Би било по-хубаво, ако разбираш, но колата трябва да върви нормално и без това да е нужно.

Та така е и със съдебната система. Само в бедни, корумпирани и изкривени държави като нашата се налага хората да започнат да разбират и от правосъдно устройство, за да могат да реагират.

Затова нека не съдим прекалено строго стотиците хиляди хора, които в сряда разбраха, че просто е станало някакво голямо мазало, някаква поредна далавера, но не можаха да разберат точно каква.

Разбираемо е. Не е хубаво, но е разбираемо.

Трети ден на протест - с разяснения на съдиите какво означава реформата

18:30 часа, трети ден на протест заради провалената съдебна реформа. Днес протестът има различен привкус, защото освен традиционното съ...

И точно тук е ролята на медиите. Те могат да разясняват, да образоват, но по едни или други причини не го правят. Или поне не го правят достатъчно и както трябва. Те могат да обяснят как един прогнил ВСС ще мултиплицира надолу по системата и прогнили магистрати заради контролните функции, които има, и затова е важно да ни пука кой влиза във ВСС. Могат да обяснят и ролята на главния прокурор, която не се свежда само до това да поиска или не той имунитета на Сидеров. Могат да разяснят как тежките зависимости между съдебната система и властта оказват пряко влияние на живота на всеки един от нас.

Само така може да се очаква масовост на недоволството - чрез информацията и истината.

Нашата работа като народ пък е да осъзнаем, че ще ни е по-трудно, отколкото на други. Ще се наложи да се интересуваме, да търсим, да знаем. Защото когато колата ти не върви и е с 4 спукани гуми, а няма как друг да ги смени, информираш се и си ги сменяш сам. Не е нормално да се налага, но се случва. На нас ни се е случило, така че нека се вземем в ръце.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com