X
 
 

Вечният кошмар - от Прехода до последните избори

3859 7
photo of Вечният кошмар - от Прехода до последните избори
Снимка: Getty Images/Guliver
"И ГЕРБ са бандити, но ние винаги сме гласували за тях, и пак ще гласуваме!" Дочух тази реплика от последния изборен ден в Сливен. Реплика, която обяснява всичко: осъзнаването за бандитската същност на родната политическа класа; овчедушната търпимост към ширналия се в родината ни бандитизъм; инерцията (или тъпоумието?) на българина да гласува за „наште” (разбирай предимно силните на деня), нищо че са оцапани бандити. И най-вече – придобитата (или генетична?) инертност на масите, ъпгрейдвана с потрес от царящото в България беззаконие, с оживелия страх за заплатката и животеца и не на последно място – с напоително насажданата (през социалните медии) илюзия, че някой ще дойде и ще ни избави от бандитското робство – я Русия, я САЩ, я Бойко, я НАТО или ЕС.

Ей така, щото сме много готини и гостоприемни, имаме древна история (абе, направо сме центъра на вселената!), уникална природа (никъде несрещана по целия свят), много сме интелигентни (особено ако някоя друга държава инвестира в потенциала ни) и българките са най-красивите жени (предпочитан сексуален артикул в Амстердам, Брюксел и прочие дестинации и магистрали).

Само че в политиката наивността солено са заплаща. А уж българинът не е наивен човек - ще се съди с брата си и комшията за една педя имот, ще чака сгодна цена да продаде нивката край шосето, ще се пише активен авджия, току-виж се докопал до некой големец да го занимае по своите си там работи, тъжби и мераци, ще препъне бързащия на опашката, (к`ъв е па тоя да ме прережда!), ще изтрамбуши хипермаркетите, та да не се прекара с цената на свинското по празниците, и на оная даскалица подаръче, ей тъй, от сърце, ще ѝ направи, че на детето му трябва шест за дипломата.

А ония там отгоре, политици ли са, министри, кметове, те най-добре ги разбират тънките работи как се управлява държава…

И мълчахме, когато разграбваха държавната икономика, а на нейно място освен буренаци нищо друго не порасна. Слушахме угодно лакардиите за масовата приватизация. Седяхме си дома, когато бастисваха селското стопанство, а след него нищо друго не избуя, освен пущинаци, те така се и наричаха – „ликвидационни съвети”. Цъкахме и псувахме (озъртайки се), когато продаваха на безценица българските далекосъобщения, авиокомпания „Балкан”, пристанищните комплекси, ТЕЦ „Марица изток”, когато харизаха за без пари златните ни и медни находища и ни извиваха ръцете да закрием най-големите блокове на АЕЦ „Козлодуй”. Когато за няколко години „демонтираха” сериозната материална база на българската армия и я продадоха за скрап… Подигравахме се и със защитниците на проекта за АЕЦ „Белене”, нефтопровода „Бургас – Александропулис” и „Южен поток”, щото било намеса във вътрешните ни работи. А днес хълцаме от възторг, че от Америка тръгнала първата пратка втечнен газ, щото много евтинко и независимо ще ни излезе...

И продължаваме малодушно да хлипаме и мрънкаме под сурдинка, че пладнешкият грабеж посегна на спестяванията, на здравето, на пенсиите, на живота и на труда ни, че разби семействата ни. И се правим, че не забелязваме как правосъдието пред очите ни се превръща в мутросъдие… Снишаваме се, с надеждата, че нас цялото това грабене, рушене и насилване ще ни отмине.

Само че докато медиите хитро ни подхвърляха поредната лайняна клечка, за която да се караме, мразим и клеймим, мафията все по-брутално се окопаваше в съдебната власт, в администрациите, в парламента и в медиите, използвайки безотказно работещия прийом за трийсетте сребърника (вербуването на хора за изпълнение на политически и мокри поръчки срещу пари). Защото на невижданите и дори немечтани пари и благинки бившите бедни, полуобразовани, издигнали се с връзки комсомолски активисти и набедени партийци от БКП, а днес емблематични лидери-демократи, нямаше как да устоят - комплексите на посредствеността не прощават! Те влязоха като пролетарии - по дънки и еспадрилки, в политиката и за няколко години се превърнаха в титуловани политически лидери и бизнесмени. А от кръвосмешението им с нароилите се рекетьорски банди и формации тихомълком се пръкна родната мафия.

„Мафия - мащабна форма на организирана престъпност, способна да се намесва негативно (чрез корупция, изнудване, директно насилие и други незаконни начини на оказване на влияние и облагодетелстване) в развитието и нормалното функциониране на държавата и в личните дела на хората. Има собствена йерархия, ритуали, система от поощрения и наказания. Трафикът на наркотици и оръжия, склоняването към проституция, рекетът, хазартът и строителни афери са типичното ѝ поле на изява”. Това всеки може да го прочете в Уикипедия. Звучи ли ви познато?...

Намерила сигурни политически протекции и международни покровители, новосформираната българска мафия бързо избуя и пропълзя във всички власти, бизнеси, браншове, региони и обществени структури. Оплете в метастазите си цялата държавност, в съучастие със страхливото безмълвие на българина, свил полезрението си до трите кръгчета – чашката на масата, левчето в джоба и ореола на новия Първи по телевизора.

А новият Първи, бивш охранител на предишния Първи, за две петилетки успя да направи на България туй, което други не успяха да направят за десетилетия: систематично изличаваше опозицията от политическия живот, сковавайки в смъртоносна прегръдка поредната партия и след това изхвърляйки я на политическото бунище; опитомяваше с лъстиви обещания и облаги лидерите на възникващите граждански структури и протести, потушавайки още в зародиш проблясъците на гражданско самосъзнание и реакции; арогантно и отмъстително се саморазправяше с непокорните бизнесмени, стоварвайки им всевъзможни медийни, административни и прокурорски бухалки, докато поддадат, продадат или бъдат изличени от икономическия небосклон; безцеремонно се възползваше от всяка външнополитическа пролука и ситуация, за да се прегръща и снима за спомен с международния политически елит, и вместо да прокарва линията на независима и принципна национална дипломация, поддържаше имиджа си на екслузивен брокер с националните ресурси и интереси… Докато като фолк дива колекционира снимки и аплаузи, конграчулейшънси и фенове, омаяни от балканския му чар. И си самосъздаваше медийния образ на вездесъщ: мъжага, бопаджия, балкански миротворец, благодетел, семпъл човек от народа, тънкообиден олигарх, смирен християнин, опасен реваншист, безпардонен началник, виден евроатлантик, душевен русофил, заклет демократ, хитър самодържец, ревностен блюстител на реда и законността, безцеремонен кадровик, политически плеймейкър, самотник с орхидея, неустоим мачо, футболист, тенисист, каратист и виден европейски ухажор.

В тази амалгама от противоречиви черти клетият, наивен и отвикнал да мисли българин припозна своя нов месия. Който ще го избави от всички глобални опасности, злини, поражения и злободневни проблеми. И за три години ще върне българите в България!...

Нищо, че едни нови 16 милиарда лева външен дълг виснаха на врата на българската държава, и никой не може да отговори къде потънаха те. Нищо, че според експерти всяко година най-малко три милиарда лева със съмнителен произход изтичат от България към офшорки и частни банкови сметки в чужбина. Нищо, че обезлесяването на българските планини върви с мръсна газ. Нищо, че от красивото ни, зелено, романтично Черноморие наистина почти нищо не остана. Че от българските полезни изкопаеми канадски и американски компании инкасират милиардни печалби годишно, но пък за последните десет години чуждестранните инвестиции у нас са намалели почти десет пъти.

А само гешефтът с умишления фалит на КТБ струва на българския данъкоплатец нови 3 милиарда лева – почти колкото целокупния годишен бюджет на Здравната каса. За сметка на това цените на тока, водата, парното, на основните хранителни продукти, на бензина, на лекарствата непрестанно растат. А новите правила за определяне на ТЕЛК лишиха хиляди болни, сакати и страдащи българи от пенсии по болест, и липсата на медикаменти и консумативи през последния месец лиши хиляди раково болни от диагностициране и лечение! И нищо, че минималните заплата, пенсия, социалните помощи и помощите за деца са далеч под прага на бедност, определен от самата българска държава. Пък и какво толкова, че България е в дъното на всички класации по доходи, качество на здравеопазването и образованието, правораздаване, корупция, свобода на медиите и граждански свободи в цяла Европа. И че ние, българите, сме най-бързо изчезващата нация в света… Важното е, че си имаме месия, и той е един от нас, и дори понякога стопира бясното улично движение, за да си направи снимка с някоя майка с дечица. (А на някои дори е разрешавал да му пипнат и мускула.)

И че когато реши, Той може да въздигне, унизи, накаже, освободи, затвори, оправдае, пусне, поправи, промени, подмени, или пък изличи всичко и всички – от дясната си ръка Цветанов до добитък на хората в Странджа. От изпълнителите на магистрала „Хемус” до „двете женици” – лидери на най-голямата опозиционна партия. От собствените си законодателни инициативи до бившите си бизнес партньори. От газовите проекти до непослушните медии. И хора.

И изборите може да си спечели сам, и магарета може да си назначи за (евро)депутати! Понеже преданият му електорат твърдо се е вторачил в трите си екзистенциални кръгчета… А навръх празника на Ботев – 2-ри юни, лоялните гербери с умиление се възторгваха как циганската духова музика на Котел посреща с „Тих бял Дунав” българския премиер. Като хоремашки зюмбюл...

Проф. Николай Слатински: Станахме уродлива държава

"Уродливите хора превръщат всичко в уродливост. Те натрапват уродливия си вкус навсякъде и във всяка сфера на дейност. Обричат ни да ...

И трябва ли да се съмняваме, че след последните евроизбори, България ще изгуби поредната порция просветено и мислещо население. Поредният поток млади, способни и фертилни българи, покрусени и отвратени, ще се отлеят към нормалния живот през Терминал 2. Както вече се случва толкова пъти през последните 30 години.

Близо 2 милиона българи са напуснали пределите на родината ни, прогонени не толкова от икономическата, колкото от политическата и моралната катастрофа у нас. С разбити надежди и илюзии, потресени от съдебния, полицейски и административен произвол и от безнаказаната наглост на банките и монополистите, граничещи с бандитизъм. Погнусени от долнопробните, махленски пазарлъци в българската политика. Смазани от безочието и унизителното третиране на човека от страна на държавата. И от липсата на толерантност, но не към циганите, хомосексуалистите или мигрантите, а към инакомислещите.

Да, мисълта, че държавата има право да стоварва цялата си законова и мафиотска мощ върху просветените, почтените и инакомислещите, е сред най-сериозните мотиви за емиграция от България през последните години. Не, не е лесно да се докаже, защото никому не е изгодно подобно изследване. Но това може да се усети - в свободното (засега) пространство на социалните медии, където сънародниците ни споделят и реагират. По правило това са хора, опитали се да градят живота и кариерата си в България. Да съзидават и да се борят за нея! Но премазани от челния сблъсък с непробиваемата държавна, политическа и съдебна стена. И отчаяни от битката с вторичния примитивизъм на гласуващите за все същите бандити…

И така, все нови и нови парчета от България ще пустеят, масовите заколения на добитък, поминък, бизнес, просвета и държавност ще продължават…

Какво ще се случи с освободените територии? Най-вероятно те ще бъдат обсебени от роми, мигранти, наркотици, терористични структури (недай си боже!) и още, и още невъобразими сенчести демони. Защото природата и социума не търпят празни пространства.

Акад. Марков: След 10 ноември надеждата на хората за по-добро бъдеще не се осъществи

Тъжното е, че след 10 ноември 1989 г. надеждата на хората за едно по-добро бъдеще не се осъществи. Това каза историкът акад. Георги Мар...

Някои наричат това етническо изтласкване. В случая то се осъществява с любезното съдействие на българската държава…

Докато родният електорат отъпяло се е втренчил в трите кръгчета.

И прави залагания кой ще дойде да ни избави.

 

Автор: Мариана Иванова 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 12 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
  Тогава като малко пионерче аз имах Мечти. Мечтата да стана Космонавт. Каквото се е случило , случило и за нищо не съжалявам. Така е трябвало да се случи щом се е случило да не стана космонавт. Но , това донесе тази /свобода/ на м*зерниците соросоиди като 1.1. Кликата 10111989 ДЕГЕНЕРАТИ , ПРЕДАТЕЛИ , ФАШАГИ И ТУРКОФИЛИ ОБЛЕЧЕНИ В Либерализъм освен всичко ДРУГО убиха и Мечтата на едно дете. Не съм виж още ›› Господ , че да прошавам , а искам НАЙ СУРОВИ НАКАЗАНИЯ. ОТ мен МИЛОСТ НЯМА, ЗАЩОТО СЪМ просто човек.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДЖЕДАЙСКИ ОРДЕН единица. 3 ДЖЕДАЙСКИ ОРДЕН единица. преди 2 седмици Профил на трол?
  Глобализма е неизбежният Квантов скок който трябва Човечеството да направи. Пред Човечеството стой ВСЕЛЕНСКО ИЗПИТАНИЕ. ОФИЦИАЛНАТА СРЕЩА С ИЗВЪНЗЕМЕН РАЗУМ И ПРЕОСМИСЛЯНЕТО НА ВСИЧКО БАЗИСНО ПРЕДСТОЙ. БАЗИСНО , ЗАШОТО ТОВА Днешното е ПСЕВДОГЛОБАЛИЗАЦИЯ В ПОЛЗА НА ЕДНА ШАЙКА ПЛАНЕТАРНИ РАЗБОЙНИЦИ , ВОДЕЩА Човечеството към УНИЩОЖЕНИЕ. Такива като 1.1 и всички днешни глобалисти*трансджендъри са СЪУЧ виж още ›› АСТНИЦИ НА ТЕЗИ ПЛАНЕТАРНИ РАЗБОЙНИЦИ.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
  И авторката иванова използва думата електорат вместо Народ. Може ли да ми отговори на въпроса , а зашо в Конституцията на Р.България е записано Народ , а не електорат или нешо подобно ? Сега соросоида 1.1 пише за Свобода дошла на 10 11 1989. Така , аз съм роден в края на 70 те и си спомням , че имам правото да критикувам и то в този стил кореком , имах правото да си бера череши край околовръстнот виж още ›› о край Горубляне и Панчарево и имах още куп детски свободи които днешните деца ги нямат освен правото да критикуват борисов вместо кореком например.
 • Македонецъ 2.1 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
  Е , нямах правото заедно с родителите ми да посещаваме и*или те да работятв Запада при възможност и желание за ралика от днешните деца. Обаче днешните деца на каква цена имат това право което аз го нямах ? Сега интересното на 1.1. е каквото пише , пише обърнете внимание на /глобализирани съвременни цивилизовани общества./
  : 0 !
 • Македонецъ 2.2 Македонецъ преди 2 седмици Профил на трол?
  Ами например убеден съм , че 1.1. счита обществото на Народа на Япония за такова Или това на Израел. Ама те не са Глобализирани и при това важи на 98% за Япония, не толкова за Израел макар , че там са обявили Израел за дом на всички еврей. Нещо което далеч е от принципите на либерализма. Абе просто 1.1. си ясен вавилонец. Врапиращото е , че 1.1 и повечето му от подобните отричат ТОВА.?.?.?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Ние не си извоювахме свободата! "Свободата" ни беше "подарена" от тогавашните и сегашни кукловоди ДС-КГБ. От наредената "Кръгла маса" с ДС-демократи, че до днешните бандитски структури във властта!
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 седмици Профил на трол?
  В човешката история са познати няколко типа държави: Робовладелска, Феодална, Капиталистическа и тази на съвременните цивилизовани и глобализирани общества,- Социалната, чиято главна дейност е да провежда социални мероприятия. Другите значими дейности на този тип държава в значителна част са делегирани на глобалните международни организации. Социални дейности може да провежда само богатата държав виж още ›› а, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. Социалистическа държава, В ТОЧНИЯТ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, няма и не е имало, това е една фикция в стил Оруел. Нашето НРБ си беше с еднолично корпоративно-тоталитарно управление. Нормалният път е гражданите на богатата държава чрез данъците си да обезпечават социалната дейност на държавата и по този начин да създават условия за просперитет на цялото общество. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата. След краха, в новите условия, този огромен репресивен апарат се сраства с идеологическия и заедно продължават да властват използвайки целият си богат арсенал от методи и прийоми. Опитите за създаване на заможна среда класа от необвързани с тоталитарните структури части на обществото, са своевременно блокирани от същите структури. Всеки опит за начало на нормално развитие на държавата, чрез изграждане на инфраструктура, разумна и балансирана социална политика основаваща се на реалните възможности на държавата, се парира по добре познати и изпитани методи. Прочистването на държавните структури от зависими, корумпирани и некадърни чиновници често удря на камък поради взаимната им свързаност. За първи път ГЕРБ се опита да размаха пръст на държавата мафия - политици, магистрати, бандити. Е, няма как засегнатите да протестират явно за това, в Европа сме, все пак. Но обърка много сметки. Сега всичко това ще ни струва скъпо, няма как да ни се размине на всички нас. С няколко дребни скандала, хитро спретнати от „станишевци” въобще няма да се учудя, ако един ден се окаже ген. Б. Борсов в затвора. И то не, че би станало кой знае какво, а за назидание за всеки следващ, който дръзне да се опълчи срещу системата. Ако изпуснем момента сега, за дълги години напред бетонираме статуквото. Много от нас виждаме това според последните избори...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп 20 юни

Овен През този ден не бързайте с изводите. Може да сте в начален етап на ситуацията, но все още няма как да знаете. Запасете се с търпение. Телец Това...