"ВИП бежанецът" на Орбан

3104
"ВИП бежанецът" на Орбан
Снимка: Getty Images/Guliver

Рекордно бързо Унгария даде политическо убежище на осъдения бивш македонски премиер Никола Груевски. Опозиционери в Будапеща смятат, че правителството е деградирало Унгария до "убежище за престъпници", пише Кено Ферзек в коментар за Deutsche Welle.

Да получиш политическо убежище в Унгария, е почти невъзможно – освен ако не си „ВИП бежанец". Политици от опозицията нарекоха по този начин бившия премиер на Македония Никола Груевски. Както е известно, той пристигна в Унгария през Албания, Черна гора и Сърбия, за да избегне двугодишното лишаване от свобода, на което беше осъден заради корупция и разхищения.

Само дни по-късно бившият премиер получи и политическо убежище – в рекордно кратък срок. За това съобщи не само Груевски в профила си във Facebook, но и близкият до правителството унгарски вестник „Маджар Идьок". Официално потвърждение от властите обаче все още няма.

Огнян Минчев: Орбан защитава Груевски, защото и двамата имат афинитет към Путин

"Това, че Орбан е най-активен защитник на бившия македонски премиер Груевски е обяснимо преди всичко с общия им политически афинитет къ...

Правителството не отговори и на изричното запитване на Deutsche Welle, но в Унгария се знае, че споменатият вестник често служи като рупор на управляващите. Косвено потвърждение дойде от министъра на правосъдието Ласло Трочани, който каза, че Груевски може да се движи свободно в Унгария и няма да бъде върнат в Македония. С това изявление министърът може би намеква, че „ВИП бежанецът" навярно скоро ще напусне страната.

Кога успяха да проверят аргументите на Груевски?

Ако той наистина е получил политическо убежище, странно е как унгарските власти за толкова кратко време са успели да проверят аргументите на Груевски, че е подложен на политическо преследване в родината си. Самият той пише във Facebook, че процесът срещу него в Македония бил проведен в нарушение на закона, че правосъдието било насилено по политически причини, а лично до него достигали заплахи, че в затвора ще бъде убит. „Лов на вещици", пише Груевски и изразява убеждението си, че в Македония не може да се проведе честен процес срещу него.

Представители на унгарската опозиция реагираха с възмущение и остра критика срещу приютяването на Груевски. Няколко политици спуснаха от прозорците на парламента голям транспарант със снимка на Груевски и надпис „ВИП бежанецът на Орбан". Марта Деметер, опозиционна депутатка от партията с либерално-екологически профил LMP, нарече Орбан „политически кръстник" на Груевски и писа във Facebook, че Орбан и неговото обкръжение „обслужват международната организирана престъпност".

Икономистът Лайош Бокрош, също представител на опозицията, каза, че „мафиотското правителство на Унгария" е деградирало страната до „убежище за престъпници". Парламентарният лидер на Орбановата партия „Фидес" Янош Халас заяви, че тази критика била „цирков номер", защото Груевски бил не престъпник, а политически преследван човек, който имал право на закрила. Същинската опасност за Унгария била миграцията, добави той.

Орбан прехвърли топката по случая Груевски на юристите

Унгарският премиер Виктор Орбан бе запитан от репортери на унгарската телевизия "24.ху": "Как може престъпник от Македония нелегално да...

Междувременно и вестник „Маджар Идьок" потвърди обясненията за придвижването на Груевски до Унгария, които в понеделник даде сръбският президентът Александър Вучич: Груевски е пътувал с автомобил, транзитно през Албания и Черна гора, а на сръбско-унгарската граница е представил пасаван, издаден от унгарските власти.

На ръба на законността

Според унгарски юристи обаче, както издаването на такъв пасаван, така и светкавичната процедура за политическо убежище са на ръба на законността. Според съпредседателката на унгарския Хелзинкски комитет Марта Пардави не било ясно дали един човек, осъден с влязла в сила присъда, изобщо може да получи пасаван. Освен това процедурата за даване на политическо убежище приключила рекордно бързо, докато по закон Груевски всъщност е трябвало да бъде върнат в Сърбия. Независимо, че подробностите още не са ясни, Пардави смята, че си имаме работа с политическо решение, прикрито като даване на политическо убежище.

Извън Унгария и Македония, международните политически реакции засега са изключително сдържани. Говорители на Еврокомисията през последните дни на няколко пъти предупредиха да не се политизира случаят „Груевски". Пред „Дойче Веле" депутатът от Зелените в Бундестага Мануел Сарацин, който е говорител за Източна Европа, каза обаче, че за една държава от ЕС е неприемливо да се превръща в съучастник на доскорошен премиер-автократ. „От правителството на Орбан аз очаквам да подсилва демокрацията и правовата държава в Македония, а не да ги подкопава", каза още Сарацин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com