Време беше опашката да престане да върти кучето

39978
Време беше опашката да престане да върти кучето
Снимка: НГДЕК

Вчера, петък, 13-ти, културният министър Вежди Рашидов явно показа, че възнамерява да сложи край на проточилата се две години сага с Класическата гимназия.

Не вярвах, че така ще стане, но стана: Именно г-н Вежди Рашидов с категоричната си позиция за първи път разграничи в кратката история на българската демокрация "граждански протест" от "градски каприз". Забавното в случая е, че последният бе крещян 2 седмици в лицето на обществеността под формата на донякъде дивна „селения”, а под него клокочи всъщност дълбок провинциален комплекс.

Рашидов "застреля" бунтарите в НГДЕК - който не иска, да не учи там

Учителите от НГДЕК не са протестирали, оставки няма. Това е манипулация на няколко души, които искат да вкарат прекалено много сол в ма...

Проблемът е сериозен, касае всички и донякъде се радвам, че именно НГДЕК стана повод за това. В хода на развитието на гражданското общество и особено след протестите от лятото на 2013г. в гражданите се оформи погрешното мнение, че всеки протест против политиците е правилен, защото те по презумпция са "корумпирани гадове" и обратно - у политиците /предимно в дясно/ се зароди порочната управленска диспозиция да "клякат" пред всякакви граждански разтерзавания.

Раждането на гражданското общество бе нещо добро, но това мислене "ангро", което няма усет да разграничава нещата, взе да стана нещо противно и вредно, защото по същество това е доброто старо байганьовско "Всички са маскари", но облечено в новата премяна на "красивите и умните". Т.е. - това е рудимент от старото ни политическо тяло, калцирал се и оцелял в новото и като такъв следваше да бъде изрязан и хвърлен в септичната яма на обществените долни страсти.

Не вярвах, че тъкмо Рашидов ще се окаже инвазивният хирург, не защото по характер не е прям, директен и решителен човек. Напротив- е! И това е публично известен факт! А защото той встъпи във втория си мандат по време на доста бурни води и беше логично да е по-търпелив на граждански протести.

Вероятно и "групата от Сребърна" /като стана дума за пеликани/ е разчитала именно на това, иначе беше необяснимо защо толкова дълго Рашидов ги изчака да го кълват по носа. Но ето че май го прекълваха! Опашката твърде дълго въртя кучето…Време беше търпението му да се изчерпи, да престане да ги „черпи” и да плаща чуждата сметка на Петър Стоянович! За което следва да бъде похвален за куража и волята да постави Закона над цялата флора и фауна, където му е мястото.

За НГДЕК - обобщено и с факти

Другата страна в спора за сградата на НГДЕК напоследък, е почти невидима. Защо е така обяснява в свое писмо, от 6 март (но актуално по ...

И стана ясно: не всеки протест е справедлив и не всеки политик е корумпиран.

Колкото и да е невероятно, понякога е обратното. За нас, редовите добри граждани, остава да развием в себе си усет да разграничаваме едното от другото и да заявим ясно: когато нещата опрат до това под формата на граждански протест група хора да настояват министъра да извърши нещо незаконно и ако трябва да влезе в затвор за това, то значи нещата са минали границите на нормалното и са отишли в "Приказки под шипковия храст". И е редно да си спомним, че "в началото бе Словото", а не приказките...

Автор: Орлин Йорданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com