За гражданските арести и обществото, което не сме

1739
За гражданските арести и обществото, което не сме
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Искам да живеем в общество, което не се стреми да прилича на Запада, а просто се стреми да живее по-добре. Общество, в което има хуманни принципи, адекватна защита на собствеността и човешките права, нормално функциониране на институциите.

В момента може да пренебрегнем темата с "гражданските арести", извършвани от яките момчета по границата (кой с криминално досие, кой без). Не бива обаче това да се пренебрегва като поредната глупост, на която е способна определена част от обществото. Пък и влязохме в световните новини. Поредна гордост. Не само най-бедни, но и най-груби. Орбан да се учи от нас.

Мен лично ме е срам да живея в държава, в която явно целенасочено се работи за влошаване на условията за бежанците у нас. Капацитетът на бежанските центрове към началото на април е запълнен на 33%. По думите на стария шеф на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков не можело нищо да се направи, защото те идвали, подавали заявление за получаване на статус, дори не го изчаквали и заминавали за Германия. Премиерът Бойко Борисов поиска освобождаването на Казаков заради нередности при обществените поръчки за хранене на бежанците. Според Българския хелзински комитет през 2015 г. има отстъпление на защитата на правата на човека у нас. Те бягат, а ние ги гоним.

И сега за гражданските арести. Заради медийното говорене хората си мислят, че това е нещо редно, регламентирано, а най-вече наложително. Не сме всички юристи, за да знаем как и дали е регламентирано в закона. Заради това журналистите питат юристи. След като юристите отговорят, вече няма дебат. Гражданските арести са незаконни. Точка.

Днес (12 април) в ефира на bTV Антон Хекемян възобнови дебата в разговор с вътрешния министър Румяна Бъчварова:

"Съществува ли такова понятие като граждански арест? Някои хора казват, че има такива граждански арести, определени са със закон. Главният прокурор казва, че такова нещо няма и не съществува", каза/попита Хекемян.

Значи, имаме едни хора, които казват, че гражданските арести са законни, и един юрист (да, защото главният прокурор не е завършил счетоводство), който казва, че не са. Какъв дебат? Очевидно се връщаме на темата дали Земята е кръгла.

"Отговорът на тоя въпрос мисля, че трябва да дадат юристите най-точно", отговори Бъчварова, която явно никак не е очаквала, че ще получи такъв въпрос и въобще не ѝ е хрумнало да се посъветва с юристите от екипа ѝ. И въобще не взе предвид, че главният прокурор казва, че такова нещо няма. То нали гражданското общество не харесва Цацаров, нека не се позоваваме на него, когато става дума за закони. Не е логично.... Или поне това сигурно се е въртяло из ума на вътрешния министър.

"Това, което е наша отговорност – на Министерството на вътрешните работи, на гранична полиция, да успяваме да осъществим своите функции – защитата, и да въведем ред по границата. С оглед на това ние сме дали от ВЧЕРА указания, които са към местните власти към населението как се действа в случаи, когато установят присъствието на хора, които те не познават", каза изключително неясно вътрешният министър.

Сотир Цацаров: Граждански арест няма и не може да има

Граждански арест няма и не може да има. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. „Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лиц...

"Добре, г-жо Бъчварова, какво трябва да направят хората", попита отново Хекемян за тези, които по случайност се намират в гората и видят тъмно изглеждащи субекти с раници с или без жени и деца.

"Първото и най-важно трябва да потърсят компетентните органи, предоставяме телефони по места. Могат да звънят на 112, за да сигнализират, че има такава група..." - продължи в този дух Румяна Бъчварова.

После разговорът в ефира на bTV се насочи към темата за доброволческите отряди, които помагат на хората при случаи на бедствия. Бъчварова каза, че не бивало да се заклеймяват доброволческите отряди, защото те били важни при пожари. Е, питам аз - кой ги заклеймява? Ние говорим за едни батета, които са се хванали да "защитават родината" от някакви наплашени чуждоземци и си правят клипчета, за да увековечат събитието. Кой въобще говори за доброволците, които помагат при наводнения и пожари? Защо Бъчварова прави такава връзка, защо създава усещането, че между двете неща може да се прави паралел?

Гражданските арести са незаконни. Хората трябва да съобщават, ако им се стори, че има незаконно преминали границата. Ако са сбъркали, здраве да е. Може сред чужденците, преминали границата, да има престъпници, може да има терористи.

Ако обаче дружинката им каже да се върнат в Турция, какво им пречи на дошлите пак да дойдат у нас?

Жалко, че Хитлер не е жив да даде гледна точка за доброволческите отряди

Това е фундаменталното схващане на демокрацията, че всички са равни и имат равни права. Последиците от това са, че всеки глупак има пра...

Защо институциите одобряват задържането от страна на граждани? За да не се морят полицаите да ходят да гонят мигранти в горите? Сигурно.

Защо продължаваме този разговор? Или какво - дебатът, вече публично легитимиран от Борисов, може спокойно да се води още седмица? След седмица ще сме научили ли, че това не е редно и как трябва да се прави?

Иска ми се да живея в държава, в която да съм горда, че колкото и да сме бедни сме способни да помогнем на бежанците. Държава, в която нелегалните мигранти могат да поостанат малко, преди да бъдат върнати. Държава, в която можем да разпознаем и дори хванем престъпник, ако е преминал нелегално границата.

Да, със сигурност сега има пропуски е отговорът ми на тези, които ще кажат: "Ама ние трябва сами да се защитаваме, нямаме държава". Сирийците, афганистанците, иракчаните нямат държава. Те разчитат само на хората. Нека се научим на малко принципност.

Автор: Петя Бързилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com