83% от учениците смятат, че лотарийните билети са лесен път към печалба

2681
83% от учениците смятат, че лотарийните билети са лесен път към печалба

10% от младежите на възраст между 16 и 19 години си купуват всеки ден лотариен билет за изтриване.

Това показват резултатите от емпирично изследване за хазартната зависимост сред младежите.

Всеки трети ученик залита към хазарта

Над 11 200 души от регионите Враца и Видин имат хазартна зависимост – това сочат данни от проведено социологическото изследване. ...

„Това е тревожна тенденция, тъй като зависимото поведение се лекува трудно“, коментира проф. Соня Карабельова, ръководител на проект „Повишаване на хазартната култура на юношите в региона на Враца и Видин“ и заместник-декан на Философския факултет към Софийски университет.

Най-важният резултат е създадената солидна основа за национални проучвания на проблемната и патологична зависимост от хазарта. Чрез този проект, финансиран от Държавната комисия по хазарта, за първи път в страната е разработена методика за скрининг на проблемно и патологично хазартно поведение сред юношите и са включени адаптирани въпросници за българската социокултурна среда.

Пилотната методика бе тествана през месец юни 2016 г. в реални условия сред 230 ученици от областите Враца и Видин. Според получените резултати 11% от учениците между 8 и 12 клас са изложени на висок риск от задълбочаване на хазартното поведение, а 9% вече са развили проблемно хазартно поведение.

Установено е, че момчетата са по-склонни да играят на хазартни игри, отколкото момичетата и да залагат по-големи суми. 83% от анкетираните посочват, че лотарийните билети за изтриване са най-предпочитаният начин за „опитване на късмета“. 11% от учениците си купуват билет всяка седмица, а 10% - всеки ден. През последната година 35% от учениците в гимназиален етап на обучение са залагали пари на карти, 21% - на зарове, а 29% са играли хазартни игри онлайн.

Услугите по Закона за хазарта стават електронни

Административните услуги по Закона за хазарта и наредбите към него, ще могат да се осигуряват по електронен път. Това предвиждат промен...

Водени от надеждата за бързо и лесно забогатяване, търсене на усещания, опити за вписване в компания, повече от 50% от учащите плащат до 5 лв. за едно залагане, а близо 11% залагат над 100 лв.

„Оценяваме значимостта на проблема и сме готови да сътрудничим за мултиплициране на проекта в системата на образованието и институциите, имащи отношение към повишаване на хазартната култура, превенцията и предпазването на децата и младите хора от хазартната зависимост“, подчерта областният управител Малина Николова.

Проектът „Повишаване на хазартната култура на юношите в региона на Враца и Видин“, изпълняван от Фондация „Проджекта“, има за цел предпазване на младите хора от хазартна зависимост и повишаване на тяхната хазартна култура.

Дейностите включваха: проучване на специализирана литература по темата; пилотно изследване за конструиране и валидизиране на методика за социологическо проучване; професионални срещи и образователни курсове с родители, учители, педагогически съветници и училищни психолози; разработване и издаване на информационни материали и др.

Никой не иска да се занимава с превенция на хазартната зависимост

Заради липса на желание да се подават проекти за осъществяване на превенция и предпазване на млади хора от вредата на хазарта, Министер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Окончателно: Ректорът на ЮЗУ е оправдан за злоупотребата с бонуси на свое име

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование