Арестувани за телефонна измама - всъщност не, МВР трябва да им плати обезщетение

4875
Арестувани за телефонна измама - всъщност не, МВР трябва да им плати обезщетение
Снимка: БГНЕС

Изключително куриозен случай стана факт с решение на Административния съд във Враца. „Куриозен“ изглежда дори твърде слаба дума предвид съдебното решение.

Накратко – преследвани за телефонна измама успяват да осъдят МВР да им плати 1000 лева обезщетение заради използване на „прекомерна сила при арест“, макар че решението не е окончателно. Както обикновено и в този случай има повече от една гледна точка.

Нова телефонна измама: Здравната каса няма пари, услужете за ден

Жена на 76 г. от Шумен повярва на телефонни мошеници и им даде 5000 евро, след като те скалъпиха нова измама, че в момента Здравната ка...

Версията на полицията – органите на реда правят засада след сигнал на телефон 112 за предполагаем опит за измама, пише в. "Сега". Непознат, представящ се за „д-р Димитров“, поискал от възрастна жена 9 000 лева, тъй като били необходими за „лечение на внука ѝ“. Организирана е среща, на която „докторът“, с инициали Р.Г. и брат му Г.Г. Жертвата им предлага плик с фалшиви пари и след като двамата се качват в колата си, се появяват полицаите. Следва заповед към заподозрените да спрат, те обаче вадят оръжие и стрелят. Служителите на реда отвръщат на стрелбата, а след това има и гонка, в която участват три патрулни и две цивилни коли. В крайна сметка заподозрените са задържани.

Версията на заподозрените е коренно различна. Според нея те въобще не са стреляли, а са се качили спокойно в колата си. Появил се обаче полицай без отличителни знаци и почнал да стреля. При стрелбата един от двамата заподозрени е ранен в бедрото и заради това брат му подкарала колата, след което последвала и гонката с полицията. В крайна сметка полицаите спрели автомобила и извършили арест, като при ареста служителите на реда набили заподозрените, а „от носа на ищеца потекла кръв“. След като ищецът отказал да подпише документ, че е минал на червен светофар, последвал нов удар от полицаи по врата на ищеца. След това с белезници ги откарали в полицията, където им издали заповеди за задържане. Според свидетеля след този случай брат му "спрял да ходи на работа, станал много затворен, не се храни както преди, а понякога е избухлив".

Шокиращото в случая е, че от страна на МВР в доказателствения материал по делото няма и дума за стрелба от арестуваните срещу полицаите. Тази липса би могла да се обясни с формални аргументи - административното дело е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, т.е. съдът решава само дали полицаите са превишили правата си, а не дали двамата са извършили престъпление. И все пак е странно, когато някой те обвинява, че си го набил безпричинно, да не кажеш, че битият първо се е опитал да те застреля.

По административното дело са приложени докладите на полицейските служители за акцията. От тях обаче не става ясно защо е употребена сила, установява съдът. Какво точно им липсва на докладите, не е ясно, но се посочва, че те противоречат на наредба на МВР. В нея е указано, че в докладите трябва да се посочват: длъжността и името на служителя, място, дата и час на употреба на силата, основание за интензивност на силата, както и видими последствия от употребата й. Т.е. някое от изискванията е било нарушено.

Жена осуети опит за телефонна измама, арестуваха двама мъже

Жена от Шабла предотврати опит за телефонна измама. Вчера неизвестен измамник заявил на 82-годишна баба от морското градче, че нейният...

Но липсата на информация за стрелбата по административното дело изобщо не е най-странната в тази история. Стрелба срещу полицейските служители не се споменава дори по наказателното дело, което се води от районната прокуратура във Враца, заявиха пред "Сега" от държавното обвинение. Отново обяснение няма.

Срещу двамата обвиняеми няма повдигнато обвинение за нападение срещу полицаи. Няма дори обвинение за телефонна измама. Причината – след ареста полицаите взимат СИМ картите от телефоните им, но те не съвпадат с номера, от които е обаждането до жената на "д-р Димитров". Р. Г. и Г. Г. имат обяснение какво са правили на онова място по онова време и защо са искали пари. Казват, че били изпратени от непознат да вземат пари за продажба на нещо през популярен интернет сайт. Т.е. няма как да се докаже, че този "д-р Димитров" е същият "д-р Димитров", а не някой друг. И така се стига до ситуация, в която след гръмки хвалби по медиите, че са заловени телефонни измамници, които стрелят по полицаи, двамата са обвинени в съпротива при арест. Къде е оръжието, с което са гърмели по полицаите, къде са свидетелските показания, че такава стрелба е имало? Отговор няма.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com