Читалище „Развитие-1869“ – Враца се готви за 150-годишен юбилей

8778
Читалище „Развитие-1869“ – Враца се готви за 150-годишен юбилей
Снимка: Община Враца

Днес бе учреден Инициативен комитет за тържественото отбелязване на 150-та годишнина от създаването на Народно читалище „Развитие-1869“ – Враца.

В утвърденият от Настоятелството на читалището Комитет по честване на годишнина са включени видни общественици, общински съветници, директори на културните и образователни институции в града, ръководители на творческите състави към читалището и Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. Председател е кметът на Община Враца Калин Каменов.

Първото събрание се проведе в читалнята на библиотеката към културната институция и бе открито от председателя на читалищното настоятелство Иванка Караиванова. Представени бяха основните дейности, свързани с отбелязването на юбилея, както и художествено-творческите изяви на колективите и звената към НЧ „Развитие - 1896“.

„Предстои една интересна, изпълнена с много събития юбилейна година за една от емблемите на Враца – Народно читалище „Развитие“, каза в своето приветствие към присъстващите заместник-кметът Петя Долапчиева и поздрави екипа за изготвената програма, която е много богата и обхваща прояви на всички звена на културната институция. Ние от Община Враца ще подпомогнем изявите, защото врачани заслужават заедно да празнуват 150-тата годишнина на читалището“.

Концерт от творби на Бетовен събира във Враца известни музиканти от три държави

Симфониета “Враца” подготвя концерт под мотото „Концерт за трима от три държави”. Музикалното събитие ще се пр...

В рамките на първото заседания бяха направени нови предложения за събития, които ще бъдат конкретизирани на второ заседание, насрочено за месец март. Тогава ще бъде утвърдена и цялостната програма по повод 150-тата годишнина от създаването на НЧ „Развитие - 1896“ във Враца.

Сред многобройните инициативи са срещите с наследниците на учредителите на читалището, с наградени читалищни и културни деятели, библиотечна конференция, множество концерти изяви на художествено – творческите колективи.

Тържественият концерт –спектакъл по повод 150-та годишнина на НЧ „Развитие-1869“ ще се проведе през месец септември в реновираната зала на културната институция.

Читалище "Развитие" - Враца е основано през 1869 година от родолюбиви врачани начело с учителя Симеон Подбалкански, Мито Анков, Николчо Кръстеняков, Кръстьо Новкиришки и др. и е най-старият културен институт в града. От него са тръгнали всички професионални културни институти във Враца - драматичен театър, филхармония, исторически музей, картинна галерия. Съвременната читалищна сграда е строена през периода 1938 -1941година по проект на архитектурно бюро Цолов и Василев в София.На търг строежа се поема от колектив в състав: арх. Петър Дограмаджиев и инженерите Константин Янакиев и Никола Новоселски от Враца. Сградата е обявена за паметник на културата, а пространството пред читалището е място за изява на творческите му колективи и любим кът за отдих на врачани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Излъчват на видеостена вандалите и нарушителите на пътя във Враца

Мостът в Горна Кремена готов до края на април (СНИМКИ)

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com