Най-много деца, осиновени в чужбина, са от Врачанско

3128
Най-много деца, осиновени в чужбина, са от Врачанско
Снимка: личен архив

124 деца са вписани във врачанската дирекция до месец октомври т.г. От тях 61 са здрави, 63 са деца с увреждания, като през октомври са вписани още 2 деца. Броят на осиновители от област Враца е 19, докато общият брой осиновители от цялата страна е 1386.

Миналият месец едно дете е намерило дом и родители, а от началото на годината са осиновени 14 деца, уточни Мария Търнавска, директор на РД "Социално подпомагане" – Враца. Най-голям брой осиновявания в чужбина има регистрирани във врачанската дирекция - за да намерят семейство извън страната, са заминали 9 деца.

Над 10 000 врачани ще получат помощи за отопление

За този отоплителен сезон дирекция „Социално подпомагане“ Враца е удовлетворила исканията на 10 880 човека от региона....

В 83 от приемните семейства в региона има настанени деца. Общият брой на семействата, които са съгласни да отглеждат деца е 99. Предпочитаната възраст за осиновяване е от 3-7 години, а службата има нужда от семейства, които да отглеждат най-малките – в кърмаческа възраст до 3 години и през трудния период на начална училищна възраст и пубертета – 7-16 г., сподели Търнавска.

Общо 94 деца споделят съдбата си с тази на приемните семейства, които се грижат за тях. Според социалната институция във Враца е необходимо да се промени профила на приемните семейства с оглед на осигуряване на заетост и грижи за деца от 0-3 г и 7-17 г. През тази година няма записани нови семейства, нито заличени, допълни Търнавска. Проверени са и приемни семейства в общините  Бяла Слатина и Мездра. Не са констатирани пропуски при отглеждането на децата, но са дадени препоръки за подобряване на материалната среда в едно от тях. 

При направена проверка на 16 ноември т.г. от Агенция за социално подпомагане София в Център за настаняване от семеен тип в с. Борован е намален броя на децата. Този Център придоби печална слава от проверката през м. февруари 2018 г и беше спрян приемът на нови деца.

"Общината обнови базата на центъра, промени се и персонала. Подобрените условия ще освежат и променят качеството на услугата.  От януари ще бъде отворен, но с намален капацитет по наше предложение", заяви Мария Търнавска. Досега в него се отглеждат и обучават две групи по 15 деца, идеята ни е да ги редуцираме на 2 по 12 деца, за да може адекватно персоналът да полага грижи за тях, тъй като тази целева група е трудна. За 3 месеца новият управител показа нов подход към  децата и персонала и вярваме,че това ще подобри качествено работата там. Получихме съдействие от местната управа на община Борован. В момента там се отглеждат 3 момичета и 10 момчета", допълни Мария Търнавска.

Катастрофа между Мизия и Оряхово отне живота на 24-годишен мъж

Катастрофа на пътя между Мизия и Оряхово отне живота на 24-годишен младеж. Инцидентът е станал вчера около 12 часа, при което лек автом...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Пускат парното във Враца

Скандали и закани: В село Лиляче три пъти броили бюлетините, сметката не излизала

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com