80% от трансплантациите в Турция идват от живи донори

42640
80% от трансплантациите в Турция идват от живи донори

От 75 милиона население на Турция, имаме почти 75 хиляди с бъбречни проблеми. Това каза проф. Алихан Гюркан, висококвалифициран хирург от Турция, на Четвъртия международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ) в Словения, съобщи Агенция „Фокус”.

„Започнахме програмата си преди 10 години; имаме 60 центъра за бъбречни трансплантации и 30 центъра за трансплантации на черен дроб. Резултатите от трансплантация на бъбреците са много по-добри от резултатите от диализа. Едно изследване, направено сред 10 хиляди пациенти в Турция през 2009 година, показва, че разходите ни през следващите години ще възлизат на 10 – 12 милиарда долара и нашата цел е да правим по 5000 трансплантации годишно. Правим го, защото това е по-доброто лечение, и удължава живота.

Сливен е на първо място по донорски ситуации

Сливен е на първо място в страната по донорски ситуации, заяви проф. Чавдар Славов, заместник-министър на здравеопазването, предаде реп...

При нас 80% от трансплантациите идват от живи донори. Платените донори са ограничени само до турски граждани, ограничени са нероднински свързаните трансплантации”, обясни той.

При процента на донорството, Турция е лидер, но само при донорство от живи донори. Задължително е кръвната група да съвпада, но трябва да има и съвместимост на тъканите при живите присаждания. Миналата година само 500 – 600 бъбрека дойдоха от живи донори, останалите бяха от мъртви.
„Нямаме основни противопоказания при донорство, понякога приемаме инфектирани донори, понякога донори с рак. Спазваме международните изискания.

Имаме система за споделяне на органи, Турция е разделена на девет области и системата се контролира на правителствено ниво”, посочи проф. Гюркан.

По принцип пациентът трябва да тежи над 10 килограма, за да може да му се извърши трансплантация на бъбрек. В Турция са извършвани успешни трансплантации на деца на 8 година и на 7.5 години.

Промени в управляващата партия и в правителството на Турция преди местните избори

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) рязко засили подготовката си за местните избори в страната през апр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com