Арестуваха лидера на "Сивите вълци" на българо-турската граница

23268
Арестуваха лидера на "Сивите вълци" на българо-турската граница

Левент Темиз, лидер на "Юлкю Оджакларъ", по-известна под името "Сивите вълци", е бил арестуван на границата с Турция от българската полиция.

Темиз е заловен с фалшива лична карта, а по първоначална информация той е поискал политическо убежище в България, но такова му е било отказано. В момента страната ни води преговори с Турция за екстрадицията му, пише Агенция "Фокус".

Обявиха присъдите по "Ергенекон"

Турски съд произнесе присъдите на близо 300 обвиняеми в заговор за свалянето на правителството в исторически процес, който продължи п...

Левент Темиз е един от обвиняемите по делото "Ергенекон", които бяха осъдени ефективно от турския съд. Мрежата „Ергенекон” е обвинена в заговор за военен преврат срещу правителството на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Обвиняеми по делото са 275 души, 66 от които бяха арестувани от турските власти.

„Юлкю Оджакларъ” е националистическа организация на Партията на националистическото движение (ПНД), известна като "Сивите вълци". "Сивите вълци" са организацията, която стои зад атентата на папа Йоан Павел II, извършен от Али Агджа на 13 май 1981 година. Тогава папата е ранен, а Агджа лежи в затвора до 2010 година.

Атентатът е черна страница и за България, тъй като ръководителят на БГА "Балкан" Сергей Антонов е обвинен като координатор на покушението му и реално четири години прекарва в ареста, но е освободен заради липса на доказателства. По време на посещението си в България през 2002 година папа Йоан Павел II окончателно отрича да е имало "българска следа" в атентата срещу него.

Основна цел на "Сивите вълци" е изграждането на единна нация от Балканите, през Централна Азия до Китай. Тя трябва да включва всички тюркски народи, като интересното е че тук включват и българите. Център на това обединение трябва да е една силна, независима и самоуверена Турция, около която да се обединят останалите тюркски народи. "Сивите вълци" не правят и разлика между етнонимите "тюрки" и "турци".

Турската опозиция: Решението по "Ергенекон" е нелегитимно

Лидерът на основната турска опозиционна Народнорепубликсанска партия (НПР) Кемал Кълъчдароглу направи първите си коментари във връзка с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com