Белият расизъм става сериозен проблем във Франция

30712
Белият расизъм става сериозен проблем във Франция

Пореден случай на зачестилите напоследък „анти-бели” расистки прояви във Франция разбуни духовете в страната. Мъж от южно разположения град Тулон бе осъден на година затвор за обида и нападение над свой бял съгражданин, съобщи The Local. Мъжът, който е от северноафрикански произход, нападнал жертвата с реплики от типа „мръсен бял” и „това е място за араби”.

Инцидентът се случил вечерта на 10 май, когато около 30-годишният нападател, видимо пиян и придружен от свои другари, атакувал бял мъж и петима негови приятели на паркинг в Тулон. След като извикал обидните определения, мъжът ударил двама от присъстващите. Срещу него са повдигнати обвинения за групово нападение и обществена вреда по повод расистките изказвания. Въпреки че присъдата му е за една година, мъжът ще прекара само три месеца в затвора, след като съдът постанови, че останалите 9 ще бъдат излежани условно.  

България е сред най-нетолерантните страни в света

Хонконг, Бангладеш, Йордания и Индия, са най-расистките страни в света, а България също е в топ 20 на най-нетолерантните държави, пок...

Случаят е сред множеството прояви на „анти-бял” расизъм, обхванали Франция напоследък. През април в страната вниманието бе привлечено от процес за побой на мъж над друг, като по време на самото нападение агресорът крещял на жертвата „мръсен бял” и „мръсен французин”. Изникна спор обаче дали побоят наистина е бил мотивиран от расизъм, тъй като нападателят също е бял. Двамата негови съучастници така и не са били открити.

„Анти-белият” расизъм е чувствителна тема във Франция, изтъквана особено много от крайно десните организации в страната. Миналият октомври един от лидерите на опозицията Жан Франсоа Копе провокира остри реакции след изказване, че „анти-белите настроения все повече се засилват в някои френски квартали”. Според Копе много французи презират свои сънародници, които не изповядват същата религия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com