Дачич: Сръбският елит е с единна позиция за Косово

7083
Дачич: Сръбският елит е с единна позиция за Косово

Сръбският политически връх постигна абсолютно съгласие относно своята позиция за преговорите с Прищина. Сега можем да тръгнем с пълна сила напред, за да осъществим нашите две най-важни задачи – да намерим трайно решение за Косово и да постигнем напредък в преговорите за членство в ЕС, предаде БГНЕС.

Това заяви в интервю за вестник "Вечерни новости" сръбският министър-председател Ивица Дачич. Той опроверга слуховете, че има сериозни противоречия вътре във властта относно пътищата за решаването на косовския проблем.

Дачич обяви, че всички участници в коалиционното управление са съгласни с приетата позиция.

Документите не са резултат от някакъв мач, а на дълги преговори и консултации. Опитахме се да намерим най-добрите формулировки. Окончателният текст е съобразен с всички политически фактори във властта, включително и президентът Томислав Николич, подчерта сръбският премиер.

Припомняме, че вчера на съвместно заседание на сръбския президент и сръбското правителство беше приета резолюция за Косово - 11-та за последните 10 г. Приетият документ е във връзка с двустранния диалог между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията при посредничеството на ЕС.

Текстът се състои от 5 пункта, съобщават сръбските медии. Първо: Сърбия никога няма признае независимостта на Косово. Второ: диалогът с Прищина ще продължи. Трето: напредъкът в диалога трябва да бъде съпроводен от напредъка на Сърбия по пътя на европейска интеграция. Четвърто: сръбската визия по отношение на статута на Северно Косово. Пето: специални гаранции за индивидуалните и колективни права на сърбите южно от река Ибър.

Населеното с албанци Косово обяви независимост през февруари 2008 г. Суверенитетът на бившата южна сръбска провинция е признат от повечето страни-членки в ЕС и САЩ. Признаването на косовската независимост от Белград е главно условия за започването на преговори от Сърбия за интеграция в ЕС.

Редактор: Десислава Ушатова

Сърбия прие резолюция за Косово

На съвместно заседание на сръбския президент и сръбското правителство беше приета резолюция за Косово - 11-та за последните 10 г., пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com