Домодедово иска автономност от Русия и членство в ЕС

9288
Домодедово иска автономност от Русия и членство в ЕС

Инициативен комитет от жители на московското предградие Домодедово обявиха намеренията си за създаване на автономна република Руската Демократична Република, която ще влиза в състава на Русия. Те са се обърнали към официалните власти на Европейския съюз за признание правото им на самоопределение, предаде Стандарт нюз.

„Жителите на Домодедово смятат, че Руската Демократична Република трябва да бъде интегрирана в ЕС и да бъде призната и от други държави, докато се намира на територията на Русия с особен статут”,
се казва в прес-комюникето на инициативния комитет, разпространено от популярното руско електронно издание „Газета”.

Жителите на градчето, разположено на около 37 км от Москва твърдят в заявлението си, че руските власти „са нарушили принципите на демократичното общество”, игнорирайки резултатите от референдума от 2007 г., когато почти 100 % от местните хора са гласували против изграждането на платена магистрала в района на окръга. В резултат на започналия през 2009 г. строеж цяло местно село е заплашено от събаряне, за да премине пътят.

По думите на адвоката, който представлява интересите на жителите на Домодедово, инициативата за създаването на Руската Демократическа Република е продиктувана от факта, че цялото население на окръга са се оказали „в един момент гости върху собствените си земи, където криминални елементи, олигарси и корумпираната власт са установили своите престъпни порядки, облагайки местните жители с данъци за преминаване, използване на вода, такси за събиране на гъби и ягоди в горите, заграбвайки по нечестен начин която и да е собственост в Домодедово”.

Искът цитира и жителите на две села в региона, в едното от които е напълно лишено от водоснабдяване, „заради корумпирани чиновници”, продали местната водонапорна кула на частен собственик, а другото са напълно „лишени от правото да посещават околните гори, да събират гъби или да се къпят в езерото, защото всичко принадлежи на олигарсите”.

Жителите на Домодедово настояват платената магистрала, която се изгражда в техния окръг, да бъде преместена, да се спазват правата им на собственост, както и правото им на самоопределяне, заради отказа на руските власти да се съобрази с тяхната воля.

Местните хора също така настояват за прекратяване на незаконните заграбвания на земи и имущество, и връщането в народна собственост на горите, реките и езерата в окръга.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com