Германия търси доказателства, за да се обяви "Хизбула" за терористична организация

4971
Германия търси доказателства, за да се обяви "Хизбула" за терористична организация

Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих се опитва да намери доказателства, които евентуално да позволят ливанското шиитско движение "Хизбула" да бъде включено в списъка на терористичните организации на Европейския съюз. Информацията е на АФП, която се позовава на говорител на министерството в Берлин.

Фридрих е изпратил на 16 април писма до българския и до кипърския си колега с искане да му предоставят материали, доказващи терористична дейност на "Хизбула" на европейска земя. Според говорителя досега той не е получил отговор, пише БГНЕС.

На 5 февруари българските власти посочиха, че има обосновано предположение за участието на "Хизбула" в атентата, извършен на 18 юли на летище Бургас, в който загинаха шест души – петима израелски туристи и български шофьор.

На 28 март кипърски съд осъди един ливанец член на въоръженото крило на "Хизбула" на четири години затвор за участие в подготовката на нападения срещу израелски интереси на острова.

Европол: „Хизбулла” може да има отношение към атентата в Бургас

Европол смята да утвърди доклада на българските власти за разследването на терористичния атентат срещу израелски туристи в Бургас. Евро...

САЩ, както и Израел оказват натиск върху Европа да впише "Хизбула" в регистъра на терористичните организации. Но за това е необходимо единодушието на 27-те държави-членки на Евросъюза. Франция се отнася най-сдържано към заклеймяването на "Хизбула".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com