Гласуваме с "въздържал се" за статута на Палестина

7726
Гласуваме с "въздържал се" за статута на Палестина

България ще гласува с "въздържал се" по резолюцията в Общото събрание на ООН, която променя статута на Палестина в организацията на Обединените нации, се казва в изявление на министъра на външните работи Николай Младенов по повод предстоящото гласуване в ОС на ООН за статута на Палестина, съобщиха от МВнР, предаде БГНЕС.

Решението се основава на внимателен анализ на проекто-резолюцията, както и на възможните последствия от приемането й за възстановяване на Близкоизточния мирен процес. България последователно подкрепя легитимните искания на палестинския народ за свободно самоопределяне и призна Държавата Палестина още през 1988 г.

Основната причина за това наше решение е убедеността ни, че предлаганата резолюция няма да промени към по-добро ситуацията между Израел и палестинците, особено в контекста на деликатната обстановка в региона.

С приемането на резолюцията за промяна на статута в Общото събрание на ООН обаче не се дават достатъчни гаранции за бързото възобновяване на директните преговори. Нашата принципна позиция е срещу едностранните действия от едната или другата страна, които водят до по-голямо капсулиране и изолация и ще затруднят мирния процес.

Убедени сме, че както еврейският народ има своя държава, така и палестинският народ има правото на собствена държава. Нашето твърдо разбиране обаче е, че постигането на мир в региона и създаването на демократична и суверенна палестинска държава, съжителстваща в мир и сигурност с Израел, е възможно единствено чрез възобновяването на директните преговори между двете страни без предварителни условия и в рамките на международното право и договореностите на ООН, се казва в изявлението.

Развитието на ситуацията в Южен Израел и Газа в дните преди внасянето на резолюцията показа, че всяко забавяне в търсенето на мирно решение води до много невинни жертви, до допълнително отчаяние и радикализация. Тук е мястото да приветстваме усилията на Египет, САЩ и Генералния секретар на ООН за постигане на примирие.

Вярвам, че трайно решение на конфликта може да се намери само по пътя на преговорите. България ще продължи да развива активно традиционно приятелските си отношения както с палестинската, така и с израелската страна, заявява още Николай Младенов.

Приятелството на България с Палестина и Израел не може да бъде делено. Затова решението на българското правителство е да се въздържи при гласуването на проекто-резолюцията, която цели да промени статута на Палестина в Общото събрание на ООН, завършва Младенов.

Италия ще подкрепи новия статут на палестинците в ООН

Италия ще подкрепи днес предоставянето на статут нечленуваща в ООН държава наблюдател на Палестинската автономия, съобщи в комюнике п...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com