Холандия иска механизъм за излизане от еврозоната

8447
Холандия иска механизъм за излизане от еврозоната

Министър-председателят на Холандия Марк Рюте призова за промени в законодателството на ЕС, за да бъде въведен в него механизъм за бягство от еврозоната, пише брюкселският онлайн-вестник „ИЮ Обзървър”.

„В този случай в еврозоната и в Шенген трябва да се внесат законодателни промени, тъй като настоящото законодателство на ЕС не предоставя възможност за излизане от тези обединения”, коментира Рюте.

Край на сто години управление на жени в Холандия

Холандската кралица Беатрикс съобщи, че ще се откаже от поста си в полза на своя син през април, предадоха АФП и БГНЕС. Беатрикс Нидер...

За възможността за излизане на страни от еврозоната се заговори заради острата финансова криза, в чиято хватка се озова Гърция.

Още преди дни от холандското правителство изразиха позицията си, че страните-членки на Европейския съюз трябва да могат да напускат важни европейски структури като еврозоната или шенгенската зона за свободно пътуване, както и самия ЕС.

В писмо до парламента премиерът Ряте посочи, че е необходимо да се направят промени в договорите, за да се създаде подобна възможност. Той подчерта, че в момента Маастрихският договор, както и договорите за Шенген и въвеждане на евро, изключват излизането на страни от споразуменията.

Въпреки съдържанието на писмото миналата седмица Рюте предупреди премиера на Великобритания Дейвид Камерън, че ако страната му излезе от ЕС, тя ще остане остров сред Атлантическия океан, някъде между САЩ и Европа.

Новите правила за европейските банки ще се гледат индивидуално за всяка държава

Влиянието на планираните промени в правилата на банкова система трябва да бъде оценено индивидуално за всяка една страна от Европейския...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com