Хърватия заплашва с нов референдум за ЕС

6047
Хърватия заплашва с нов референдум за ЕС

В случай, че се стигне до промяна в банковата и фискалната политика на Европейския съюз /ЕС/ хърватските граждани ще имат правото на глас, предаде БГНЕС.

Това каза хърватският министър-председател Зоран Милованович, който присъства като наблюдател на срещата на ЕС в Брюксел. Милованович не изключи възможността хърватските граждани отново да излязат на референдум, ако се стигне до промени в банковия и фискален съюз, които не са били включени в предприсъединителните преговори между Загреб и Брюксел.

Припомняме, че Хърватия официално трябва да се присъедини към ЕС в средата на следващата година - на 1-ви юли 2013г.

"Тези срещи са от особено значение, защото днес може да се изготвят решения, които ще бъдат взети утре, а те нямат голяма връзка с това, което подписа Хърватия преди година. Те нямат нищо общо и с въпроса, за който гласуваха хърватите на референдума за членство в ЕС", каза Милованович, цитиран от Хина. "Хърватските граждани ще трябва да се произнесат по тези въпроси. Може да бъде организиран и друг - втори референдум. Ние виждаме, че страните-членки на ЕС организират много рядко референдуми, но по подобни теми- промяна на европейските споразумения, те организират национални допитвания", подчерта хърватският министър-председател.

"Ние подписахме един договор, а от 9 месеци се преговаря за нещо съвсем друго. В тази ситуация хърватската общественост, политическа класа, всички граждани ще трябва да се произнесат. Хората трябва да бъдат информирани. Това са много важни и съществени неща. Те се отнасят до нашата съдба, нашият джоб, нашите пари", каза в заключение Зоран Милованович.

Редактор: Десислава Ушатова

И хърватите се вдигнаха срещу икономиите

Над 5000 души протестираха срещу мерките за икономии на правителството в хърватската столица Загреб, предаде агенция Ройтерс. „Х...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com