Изложбата в Брюксел ще се казва "Славянски ръкописи от Македония"

9711
Изложбата в Брюксел ще се казва "Славянски ръкописи от Македония"

„Славянски ръкописи от Македония от ХІІІ до ХІХ век” ще се казва изложбата, която ще бъде представена в Кралския музей в Брюксел. Това каза за „Фокус” евродепутатът Андрей Ковачев, съобщава македонското електронно издание МКД.

Изложбата ще бъде открита на 9 октомври в Кралския музей Маримон, заяви Ковачев.

Глас на разума в Скопие: Четвърто полувреме - пропаганда и неискреност

Македонското електронно издание Окно публикува критика за филма „Трето полувреме” на режисьора Дарко Митревски, поместена в...

„Нещата покрай изложбата са се поуталожили. Вече имам и имената на учените от Католическия университет в Льовен, които участват с анализи върху самите ръкописи. Аз ще отида на изложбата и ще ми е много интересно как те ще са представили ръкописите. Под славянски ръкописи се разбира или български, или сръбски, явно не са гръцки, защото гръцките не са славянски, а на тази територия, на която е днешна Македония, по това време, ХІІІ – ХІХ век, може да се говори само за български или сръбски ръкописи”, посочи Ковачев.

„Озаглавена като Хиляда години писмена традиция в Македония изложбата още преди да бъде поставена предизвика бурни реакции на дежурните антимакедонисти в България. Техните реакции се свеждат до това, че в периода 10-19 век нямало македонци. На сайта на музея изложбата беше анонсирана според заглавието от Македония, но по-късно беше отстранена. Интересното е, че никой от организаторите на изложбата, нито в достъпните материали, никъде не пише, че става дума за македонски ръкописи, а за ръкописи създадени в Македония. От македонска страна никой нищо не пише”, коментира МКД.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com