Мадоф: Банките знаеха за машинациите

2996
Мадоф: Банките знаеха за машинациите

Бърнард Мадоф, създател на една от най-големите финансови "пирамиди" в историята, заяви, че големите американски банки са знаели за неговите машинации.

"Банките знаеха какво се случва и бяха съучастници в моето престъпление", пише в своя статия за сп. MarketWatch Мадоф, който излежава 150-годишна присъда във федерален затвор в Северна Каролина. "Относно аферата бяха наясно крупни финансови структури като JP Morgan Chase, Bank of New York Mellon, HSBC, Citicorp, както и някои други".

Мадоф твърди, че ще предостави сведенията за цялата далавера на американските власт, съобщи БГНЕС. До този момент обаче финансовите комитети в Палатата на представителите и Сената (долната и горната камара на Конгреса на САЩ) не са потвърдили, че са получили каквато и да е информация от Мадоф.

Американските власти понастоящем разследват JP Morgan Chase по подозрения, че банката не е съобщила на финансовия регулатор за финансовите операции на Мадоф. Всичките сметки на афериста, преди да бъде разкрит, са били именно в тази банка.

Което означава, че от JP Morgan Chase няма как да са знаели какви ги върши Мадоф чрез своя инвестиционен фонд. По-рано Ъруин Пикард, назначен от съда за попечител на жертвите на Мадоф, заведе иск срещу банките UBS, HSBC и JP Morgan Chase, обвинявайки ги в това, че "умишлено са си затваряли очите" за действията на Мадоф.

Пикар иска компенсация в размер на 17,4 млрд. долара. С действията си Мадоф пък ужили с около 50 млрд. долара вложителите в неговия инвестиционен фонд, оказал се класическа Пирамида на Понци.

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com