Ню Йорк налага ограничения върху оръжията

6441

Законодателите в щата Ню Йорк одобриха закон, с който се налагат някои ограничения върху собствеността на огнестрелни оръжия от гражданите, като изрично подчертаха, че мярката е свързана с масовото убийство в началното училище в Нютаун, щата Кънектикът, на 14 декември 2012 г., предаде БГНЕС.

Според новите норми пълнителите на полуавтоматичните пушки ще бъдат с намалена вместимост – вместо с 10 със 7 патрона. Също така ще бъде наложена забрана на психично болни лица да закупуват оръжие. Ще бъдат направени и проверки със задна дата по този параграф. Също така ще бъде забранена продажбата на пушки от военен тип. Губернаторът на щата Андрю Куомо приветства одобряването на закона, чийто горещ привърженик е, с думите:"Горд съм да съм нюйоркчанин днес. Не само защото Ню Йорк прие първи подобен закон, но и защото Ню Йорк има най-добрия закон".

Във вторник президентът Барак Обама трябва да огласи 19 мерки по затягане на притежаването на огнестрелно оръжие във федерален мащаб.

В тази връзка тексаският представител Стийв Тот се закани да внесе законопроект, според който в Тексас всички ограничения, налагани от федерални закони или със заповед на президента върху притежаването на огнестрелни оръжия, да бъдат инкриминирани, предаде радио 1200 WOAI. "Ако федерален служител дойде в Тексас да прилага подобни закони, той ще попадне под ударите на щатския проектозакон. Тот ще предложи прилагащите федералните закони да подлежат на наказание от глоба в размер 50 000 долара и затвор до 5 години.

Според проучване на изследователския център "Пю" 80% от американците са против психично болните хора да имат право да притежават огнестрелно оръжие, 67 на сто подкрепят създаването на федерален регистър за оръжието сред населението, а 64% са "за" в училищата да има въоръжена охрана.

Редактор: Десислава Ушатова

Две жертви след стрелба в университет в Кентъки, САЩ

Двама души са загинали в резултат на стрелба на територията на учебно заведение в американския град Хазард, щата Кентъки, предаде ИТАР-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com