Откриха огън срещу инспекторите на ООН в Сирия

14315
Откриха огън срещу инспекторите на ООН в Сирия

Снайперисти са открили стрелба срещу експерти на ООН, които са пътували към покрайнините на Дамаск, за да разследват дали на 21 август там е било използвано химическо оръжие. Атаката е принудила инспекторите да отложат опитите си за разследване, съобщава BBC.     

"Първата кола с членове на екипа, разследващ използването на химическо оръжие, няколко пъти стана обект на нарочна стрелба от неизвестни снайперисти", заяви говорителят на ООН Мартин Несирки. Не се съобщава за пострадали при нападението. По последни данни в момента експертите се срещат с част от жертвите, а ще направят нов опит да излязат в покрайнините на сирийската столица, когато бъде осигурен нов автомобил.

Проверяващите от ООН започват с тестовете за химическо оръжие в Сирия

Инспекторите на ООН се отправиха към мястото на предполагаемата химическа атака край Дамаск, приписвана на сирийския режим, където тр...

Режимът на президента Башар ал-Асад обвини опозицията за стрелбата по инспекторите. "Членовете на екипа на ООН...станаха обект на стрелба от въоръжени терористични групи при влизането си в област Моадамия ал-Шам", съобщи държавната телевизия, цитирана от БГНЕС. Позовавайки се на сирийски представител, пожелал анонимност, тя уточни, че службите за сигурност "ескортирали инспекторите до мястото, контролирано от тези групи". Телевизията допълни, че правителството настоява терористичните групи да поемат отговорност за сигурността и физическата цялост на членовете на ООН и да гарантират, че те ще се върнат живи и здрави.

Двадесетте инспектори на ООН са в Сирия от 18 август, за да разследват три предишни предполагаеми употреби на химическо оръжие от страна на властите в държавата. Сега вниманието обаче се насочи изцяло към атаката на 21 август, когато над предградие на Дамаск бяха хвърлени бомби с токсични вещества, предимно зарин. Самият президент Асад отрече да е имало подобно нападение. По данни на западни разузнавачи жертвите са около 300, според сирийската опозиция обаче те са между 1000 и 3000. Сред тях е имало много жени и деца.

Чак вчера Асад позволи на представителите на ООН достъп до мястото на нападението. Очакваше се днес те да вземат проби от пръст, кръв и урина, за да ги изследват лабораторно. Някои експерти обаче се опасяват, че поради забавянето на достъпа от страна на сирийските власти много доказателства вече може да са унищожени. "Доказателствата може да са се разпаднали през последните няколко дни или да са били фалшифицирани", коментира по повода и външният министър на Великобритания Уилям Хейг.

Международната общност реагира остро на използването на химическо оръжие край Дамаск. Турция настоя за намеса в Сирия, според различни източници САЩ също се готвят за навлизане в страната, ако обвиненията се докажат. Русия засега запазва позицията си на приятел на режима на Асад, като заяви, че прибързано приписване на вина би било „трагична грешка”. Китай призова за внимателно разследване на случая.

САЩ изострят тона срещу Сирия, готвят военни действия

Администрацията на Обама втвърдява позицията си срещу Сирия и подготвя планове за възможни военни действия, отхвърляйки като твърде за...

В интервю за руския вестник „Известия” Башар ал-Асад заяви, че всяка военна интервенция в Сирия ще завърши с провал. „Ако някой си мисли, че ще превърне Сирия в кукла на Запада, то нека знае, че това няма да се случи”, каза президентът.

Снимка: архив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com