Северна Корея: Горко му на онзи, който не плаче!

20561
Северна Корея: Горко му на онзи, който не плаче!

Броени дни след бомбастичната погребална церемония за Ким Чен-ир севернокорейската пропаганда започна да превъзнася сина на покойния. Хората трябва да му се вричат във вярност, а който не оплаква баща му, бива наказван.

Във всички по-големи градове на страната се провеждат масови демонстрации в подкрепа на новия вожд Ким Чен-ун. Официалните печатни органи прогласиха по Нова година, че народът щял да се преобрази в "живи пушки и бомби", за да брани до смърт Ким Чен-ун. Всички севернокорейци са призовани да изучават уводната статия, чието мото гласи: "Възхвалявайте 2012 като година на гордата победа, година, през която ще започне ера на благосъстоянието".

Блестящият командир от планината Пекту

Новогодишната уводна статия, която всяка година задава главните идеологически и политически теми в комунистическа Корея, назовава Ким Чен-ун "върховния вожд", "уважавания вожд" и "блестящия командир от планината Пекту". Планината Пекту е свещената планина на корейците, от където извежда своя произход и кланът Ким.

Първото официално действие на 29-годишния Ким Чен-ун бе посещението му в една танкова дивизия. Очевидно и той като баща си възнамерява да се осланя изцяло на армията, чийто върховен главнокомандващ е сега. Държавната телевизия излъчи обещания на трудещи се, посветени на новия вожд. Една работничка казва: "Аз ще произвеждам още повече памучни влакна, за да укрепва още повече нашата икономика. Следвайки указанията на нашия любом вожд Ким Чен-ир, аз ще се придържам още по-вярно към напътствията на Ким Чен-ун, за да процъфтява нашата икономика и през 2012!"

Докато пропагандата на Пхенян се опитва да сплоти народа около новия вожд, изявленията по адрес на Южна Корея станаха подчертано агресивни. Партийният вестник "Родон Синмун" призовава да бъдат наказани южнокорейските "предатели" за "неморалните им деяния". Има се предвид фактът, че Сеул не позволи съболезнователни посещения във връзка със смъртта на Ким Чен-ир и приведе армията си в бойна готовност.

Същевременно в самата Северна Корея е започнала кампания за наказването на онези, които не са участвали в траурните церемонии или не са се показали достатъчно покрусени; първите биват заклеймявани като "предатели", вторите - като "реакционери".

Непосилната цена на обединението

Въпреки всичко това Сеул се опитва да реагира спокойно на заплахите от Севера и да установи работни контакти с новото ръководство. "Ние сме готови за диалог", заяви външният министър Ким Сун-хуан, но същевременно подчерта, че топката е в полето на Пхенян.

Същевременно южнокорейското правителство обяви учредяването на фонд за финансиране на обединението на Корея. Министерството на отбраната съобщи, че фондът и други практически подготвителни работи били сред приоритетите през новата година. Освен това се планирала "активна дипломация на обединението" и търсенето на международна подкрепа за тази инициатива.

Според агенция Франс прес южнокорейското министерство на отбраната било изготвило и проучване за разходите по обединението. Агенцията цитира проучването, според което само разходите по задоволяването на основните нужди на севернокорейското население през първата година от обединението щели да възлизат на 55 трилиона вона (около 37 милиарда евро). Сумата щяла да се увеличи на 249 трилиона вона с включването на разходите за здравеопазване, пенсии и други социални услуги.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com