Срещата на Г-20 в Осака - куп въпроси и малко отговори

2748
Срещата на Г-20 в Осака - куп въпроси и малко отговори
Снимка: Getty Images/Guliver

Световните лидери се събират в Япония в петък, 28 юни, на среща на Г-20, с най-високите залози и най-голямото разделение от години, с акцент търговската война между САЩ и Китай, геополитическото напрежение и изменението на климата, коментира АФП.

Двудневната среща на върха в град Осака ще бъде доминирана от въпроси, свързани с търговията, а всички погледи са насочени към това дали американският президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин могат да постигнат примирие в спор, който е изключително вреден за световната икономика. Но световните лидери също ще се стремят да намалят напрежението между САЩ и Иран, което доведе до опасения от нов конфликт в Близкия изток, пише БГНЕС.

Politico: Неясната политика на Тръмп към Русия е подарък за Путин

Остават само няколко дни до следващата среща на Доналд Тръмп и Владимир Путин в Осака, но Белия дом е в пълно мълчание за това, какво щ...

На срещата ще бъде търсена обща основа за изменението на климата, като Япония се надява да обедини европейските лидери, които искат единни действия със САЩ, които се оттеглиха от Парижкото споразумение за климата.

Търговската война между САЩ и Китай

Американският президент Доналд Тръмп обаче даде враждебен тон още преди да пристигне в Япония, като се прицели в Индия, която обвини, че иска да увеличи митата за американски стоки. Той заяви, че Китай се стреми към търговско примирие, защото китайската икономика "слиза надолу" и заплашва със санкции за още 325 млрд. долара в допълнение към 200-те млрд. долара, които Вашингтон вече наложи.

Тръмп обаче понижи напрежението днес сутринта, преди да разговаря с японския премиер Шинзо Абе. "Знам, че ще имаме много успешен ден," каза лидерът на САЩ. Той има дългоочаквана среща с Си Дзинпин в събота, първата такава от предишната среща на Г-20 миналата година.

Експертите смятат, че има малък шанс за цялостна търговска сделка на Г-20, а най-добрата надежда е за примирие, което ще предотврати налагането на нови мита от страна на Вашингтон и се предотврати ескалиране на конфликта. Но дори примирието не е гарантирано, като The Wall Street Journal съобщава, че Пекин няма да се съгласи с никаква сделка, ако Вашингтон не отмени санкциите си за китайската телекомуникационна компания Huawei.

Китай не иска да говори за Хонконг със САЩ на следващата среща на Г-20

Китайското външно министерство заяви, че няма да допусне дискусия за Хонконг на срещата на Г-20 тази седмица, предаде БГНЕС. Американск...

Австралийският премиер Скот Морисън, който се срещна с Тръмп в Осака в четвъртък, заяви, че спорът ще "отнеме много работа, за да се реши". "Тръгнах си с мнението, че това ще бъде трудно, защото има някои много сериозни проблема, които те се опитват да решат", каза той пред австралийската програма Channel 7 Sunrise.

Климат

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска силна формулировка в подкрепа на действията, свързани с изменението на климата, но Вашингтон едва ли ще застане зад декларация, подкрепяща споразумението за изменението на климата в Париж, от което планира да се оттегли.

Японски високопоставени лица казват, че се надяват да намерят обща основа, въпреки че Макрон настоява, че въпросът е "червена линия", но признава, че ще бъде трудно. "Работата по консолидиране на различни становища се очаква да бъде трудна", призна японски чиновник.

Макрон също не дава признаци, че ще подпише голяма търговска сделка между ЕС и страните от Латинска Америка, за която мнозина се надяваха, ако Бразилия се оттегли от Парижкото споразумение.

Лидерите от Г-20 с важни решения за мигрантските потоци и климатичните промени

Лидерите на страните от Г-20 отбелязаха важността от съвместните действия за премахване на причините, принуждаващи хората да напускат с...

Германският канцлер Ангела Меркел, която пристигна в Осака в петък, изрази загриженост за обезлесяването в Бразилия, но заяви, че въпросът не трябва да нарушава търговската сделка. Говорител на германското правителство заяви в петък сутринта, че Меркел "се справя добре", но пристъпите ѝ на публични места предизвика страхове за нейното здраве.

В преговорите ще се очертае и продължаващото напрежение в Близкия изток. Тръмп заяви преди да замине за Япония, всяка война с Иран "няма да продължи дълго". Тази оценка едва ли ще намери подкрепа сред лидерите на Г-20, с предупреждението на Макрон в четвъртък: "Няма кратки войни. Когато започне война, знаем кога започва, но рядко кога ще свърши".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нетаняху към Камерън: Израел сам ще взема решенията си

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия