Свалиха правителството на Курти в Косово

3202
Свалиха правителството на Курти в Косово
Снимка: Getty

Скупщината на Косово гласува вот на недоверие на правителството, вдено от Албин Курти. След повече от 11 часа обсъждания, с 82 гласа "за", 32 "против" и един въздържал се депутатите свалиха премиера на страната, съобщава БГНЕС.

Предложението за вот на недоверие бе внесено от Демократичния съюз на Косово - бивш коалиционен партньор в правителството.

Бивш затворник е новият премиер на Косово

Косово има нов премиер след четири месеца политически преговори. За поста е избран бившият политически затворник Албин Курти. За него ...

Две бяха основните теми на вота. Първата - премахване на 100-процентовия данък върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина без въвеждане на "реципрочен" такъв. Втората тема е предполагаемо влошаване на отношенията със САЩ и отстраняването на Агим Велиу от поста министър на вътрешните работи.

Премиерът Курти определи темите като несъществени и заяви, че истинската причина за вота на недоверие към правителството е резултат от "готово споразумение между Косово и Сърбия за размяна на територии".

"За да се осъществи този пазарлък на президентите, е необходимо свалянето на правителството. Този пазарлък с правителството, което ръководя, е невъзможен. Той (Хашим Тачи) се опита да обяви извънредно положение, защо не го обяви? Той отиде в Белия дом, за да постигне споразумение, защо не го постигна? ", каза Курти.

"Целта е да си тръгне това правителство. Убеден съм, че има готова сделка и това самият той на практика го потвърди. Срещнах се с президента, не се договорихме, разговаряхме два часа. Той ми повтори три пъти: „вдигнете митата, министър-председател, и вие и аз отиваме във Вашингтон заедно, сключваме договора заедно. Нека махнем Сърбия от главата си веднъж завинаги". Тези сделки са вредни и няма да съм част от тях“, каза Курти.

Сръбска листа в Косово иска министерство от Курти

Лидерът на движението „Самоопределение” и спряган за бъдещ премиер на Косово Албин Курти обяви, че ще се срещне с представи...

"Не съжалявам за това правителство, нито за себе си. Съжалявам хората, гражданите, за това недоверие. На първо място, това оставя хората без тяхното управление, без правителството, за което са гласували. Второ, то оставя страната без реформаторско правителство, за което никой не се съмнява, че се бори с корупцията. И трето, вие искате да оставите хората без правителство в разгара на разпространението на коронавируса в най-важната седмица от нашето справяне с него, което е пример за страните в региона", заключи Курти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Заради жп катастрофата: Гръцкото правителство с вот на недоверие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com