Третата газова война "Газпром" - Украйна набира скорост

11276

"Газпром" представи на Украйна сметка от 7 милиарда долара за договорен, но невзет газ за миналата година. Украйна съобщи, че няма да плати сметката и обвини Москва в упражняване на натиск. Това породи въпроса дали не се задава трета газова война между Русия и Украйна.

"Газпром", който в момента е основният доставчик на синьото гориво за Украйна, претендира, че страната е нарушила договорите като за миналата година не е взела 16 милиарда кубически метра от предвидените количества и са по цена от 430 долара за 1000 кубически метра.

Официални коментари от двете страни няма, но вестник "Файненшъл таймс" твърди, че сметката от "Газпром" е дошла миналата седмица, точно когато президентът Янукович се е подготвял да заминава за Давос за подписването на мегасделката със "Шел" за добив на шистов газ. Очаква се той да бъде два пъти по-евтин от руския. Затова и в Украйна даже говорят за начало на нова геополитическа битка между Запада и Русия.

В битката влязоха и официални лица – министърът на външните работи на Украйна Леонид Кожара направи изявление, че страната му не е нанесла преки загуби на руснаците и искът не е реалистичен.

"Газпром" иска гръцкия газ за ужас на САЩ

„Газпром” предложи за гръцката газова компания ДЕПА почти два милиарда евро. По този начин руската държавна корпорация, коя...

Според Кожара в този случай може да се говори само за “пропуснати ползи”, но не и за заплащане на недоставено количество природен газ. Украйна е уязвима, тъй като договорът й с “Газпром” от 2009 година е неизгоден и съдържа редица заробващи клаузи.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com