Турция е най-популярната страна в Близкия Изток

4884
Турция е най-популярната страна в Близкия Изток

Близо четири пети от жителите на Близкия Изток и част от Северна Африка имат положително мнение за Турция, а три пети я възприемат като модел, сочи обществено допитване на турски научен институт, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Със 78% положителни или много положителни оценки Турция е на първо място сред най-ценените страни в тези региони, побеждавайки 19 други държави, сред които Саудитска Арабия (с 64% положителни мнения), САЩ (33%) и Франция (46%).

Допитването е осъществено от Турската фондация за икономически и социални изследвания между октомври и декември сред 2323 души от 16 страни от района между Тунис и Иран. Популярността на Турция в региона, обхванат от протести с искане за демокрация, остава стабилна, тъй като същата анкета, осъществена точно преди една година в седем страни й даваше 80% положителни оценки.

Турция е особено популярна в страни като Либия (93%), Тунис (91%) и Египет (86%), където протестните движения, подкрепени от Анкара, доведоха до падането на режимите, както и в Палестинската автономия (89%), чиято кауза е горещо защитавана от премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Единственото изключение е Сирия, където Турция получава само 44% положителни оценки. Анкара подкрепи открито опозиционните движения в съседната си страна и призова за оттеглянето от властта на президента Башар ал-Асад.

77% от анкетираните смятат за положително влиянието на Турция за мира в региона, а 61% смятат, че страната е модел за Близкия Изток спрямо 66% през 2010 г. Но естеството на очакванията се е променило - през 2010 г. Турция е смятана за модел първо заради "мюсюлманската си идентичност" (15% от анкетираните) и след това за икономиката и демократичния си режим.

През 2011 г. анкетираните считат, че Турция е модел първо заради демократичния си режим (32%), а след това заради икономиката си (25%), мюсюлманската си идентичност (23%) и светския си режим (17%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com