Негодникът Швайни - гений или шампион по грешни пасове

24083
Негодникът Швайни - гений или шампион по грешни пасове
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато камерите и обективите не са насочени към Бастиан Швайнщайгер (29 г.), той е съвсем различен човек. Тогава се държи като по времето, когато професионалната му кариера тепърва започваше. Той е негодник, който обича лудориите и обича да се закача с колегите си. Това се случи даже в часовете преди важния за Байерн реванш на 1/2-финалите в Шампионската лига, загубен с 0:4 от Реал (Мадрид). Тогава в лагера на баварците се забавляваха с пиян морков петима срещу двама. А Швайни толкова се зарадва на финт, който му се получи, че започна да вие от кеф, като в същото време беше разперил ръце и като същински самолет направи цял кръг около съотборниците си.

Льов между титлата и уволнението

На какво държи най-много селекционерът на Германия Йоахим Льов? Държи на атрактивния футбол, на шикозния си външен вид, на прическата, ...

Детето в Бастиан винаги е будно!

Със сигурност така ще бъде и в Бразилия, въпреки че точно там халфът ще бъде в центъра на вниманието повече от когато и да е било преди. Така ще бъде, защото той поляризира масите. Едната половина го смята за гениален халф, а другата го смята за шампион в дисциплината грешен пас. И затова е от тези водещи играчи на Германия, които освен за купи се борят и за признание. С Байерн той вече спечели всичко, след като миналата година се докопа и до титлата в Шампионската лига, а сега е може би последният му шанс да спечели световната титла с бундестима.

„Това са двете най-големи титли в света. Едната вече я спечелих, другата с удоволствие бих я спечелил”, твърди Швайни.

За да има възможността да се опита, халфът се блъскаше седмици наред на базата на Байерн, а медицинският щаб на баварците направи всичко по силите си да излекува болежките в глезените и гърба му, резултат от 12 години професионален футбол на най-високо ниво. Истината е, че той има какво да поправя, защото избута Евро 2012 със силни болки, а представянето му беше пълен провал. Провал, който навреди на представянето на целия отбор.

Камерун стресна Германия в шампионските й амбиции

Отборът на Германия записа второ поредно равенство в контроли, с които се подготвя за предстоящото световно първенство в Бразилия. Възп...

През изминалия сезон в Байерн, първия на Пеп Гуардиола в Бундеслигата, Бастиан също разочарова в много моменти. Особено в 1/2-финалите в Шампионската лига с Реал (Мадрид). Където се затвърди тезата, че се крие в големите мачове. А вместо след това да се изправи срещу критиците си, той се измъкваше, без да каже и дума.

Въпреки това един от най-големите му защитници е спортният директор на Байерн Матиас Замер. „При нас винаги има някакви посоки, които трябва да бъдат обслужени – измрънка наскоро той. – Става дума за клишета, според които на Бастиан ще му бъде все по-трудно в бъдеще. И в Байерн, и в бундестима. Винаги хора отвън, не отвътре, го поставят под съмнение, а това изобщо не е справедливо.”

В същото време обаче самочувствието на самия Швайнщайгер остава високо. „Играя вече няколко годинки и знам на какво съм способен, когато съм здрав – презастрахова се Бастиан. – Работя, за да съм готов на 100%. Чак тогава ще се успокоя!”

Паул Брайтнер: Чили и Уругвай са скритите лимонки в Бразилия

Той знае как се печелят титли: световен и европейски шампион и носител на Купата на европейските шампиони (днес Шампионска лига, б.р.)....

Дали Швайни ще се успокои за световното, обаче съвсем не е ясно. Защото той е наясно, че за да блесне, до него в центъра на терена трябва да има типичен опорен халф. Доказателството е фактът, че експериментът на Гуардиола с двойка Швайни – Кроос се провали. Поне на фона на двойката от сезона на требъла 2012/2013, когато Швайни беше далеч по-ефективен в компанията на здравеняка Хави Мартинес. При това положение за Швайни най-важното към момента е титулярният му партньор Сами Кедира да влезе във форма, след като излекува скъсване на кръстните връзки. Иначе той отново ще остане с празни ръце. Както на Мондиал 2010, когато Швайни направи някои от най-добрите мачове в кариерата си, въпреки че пак го критикуваха, а в крайна сметка единственият трофей, с който се върна от ЮАР, беше фланелката на Франк Лампард след победата с 4:1 над Англия на 1/8-финалите. От Бразилия халфът на Байерн иска повече. Въпросът е дали ще успее да го постигне?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Серхио Ромеро - "малкият" голям коз на Аржентина за титлата
Серхио Ромеро - "малкият" голям коз на Аржентина за титлата

Как се е развила кариерата на аржентинския национален вратар Серхио Ромеро, който спаси две от дузпите на Холандия в полуфиналния мач на Мондиал...