Ривелиньо: Без Неймар Бразилия не показва футбол

19046
Ривелиньо: Без Неймар Бразилия не показва футбол
Снимка: Getty Images

Меси или Неймар? Пеле или Марадона? Германия или Бразилия? В търсене на отговор на тези въпроси „4-4-2“ потърси световния шампион с Бразилия от 1970-а Ривелиньо.

Испания може да спечели второ поредно световно първенство в Бразилия. Мислите ли, че Ла Фурия може да бъде смятан за по-добър отбор от Бразилия през 70-а?

- Не, изобщо. За да бъде №1, трябва да спечели мондиал без загуба. А те не го направиха. Трябва да са голова машина, а те станаха първи с най-малко отбелязани голове. Бразилия от 70-а не само вкарваше, а всички голове бяха невероятни. Дори онези, които Пеле не вкара срещу Англия и Уругвай, се помнят и до днес. А можете ли да си спомните един фантастичен гол на Испания? Те са брилянтни подавачи, Шави и Иниеста са гении, но е нужно много повече, за да си №1 за всички времена. А европейските първенства не бива да се броят като аргумент кой е най-велик, защото Бразилия, Аржентина и Уругвай не участват, а те общо имат 9 световни титли. Това не е малък детайл. Бразилия от 70-а бе най-великият отбор, защото имахме най-добрия футболист, който правеше всичко, за да не го засенчат останалите.

Въпреки това вярно ли е, че не сте очаквали да стане шампиони тогава?

- На терена имахме пет 10-ки по едно и също време: Пеле, Жерсон, Тостао, Жаирзиньо и аз. Можехме да си подаваме и да вкарваме, но се чудех кой ще се грижи за защитата (смее се). Марио Загало бе брилянтен треньор, той ни научи как да играем в отбрана. Надявах се да спечелим, но не очаквах чак толкова силно представяне. Имахме трудности в квалификациите. Когато бе теглен жребият, песимистите бяха повече. Англия бе световен шампион, Чехословакия и Румъния бяха спечелили групите си… Ето защо и успехът ни е още по-голям – никой не го очакваше, а ние спечелихме всички мачове и играхме великолепно.

Бяхте ли под напрежение?

- Мислех, че напрежението ще е по-голямо. Аз бях новобранец, но повечето от момчетата бяха натрупали опит. Сега Неймар е само на 22, няма към кого да се обърне за помощ. Това е проблем. По онова време искахме да помогнем на Пеле да спечели последното си световно първенство. Хубаво е да има натиск. Вижте какво стана през 1982-а. Бразилия бе явен фаворит, имаше всичко, но загуби. Ако бяхме по-внимателни, ако се бяхме усъмнили в детайлите, резултатът можеше да е различен. А на нас през 1970-а това вглеждане ни бе от полза. Дано и сега да е така.

Играли сте редом до Пеле, а сте идол на Диего Марадона. Кой от тях е по-добър?

- Трябва да разберете какво означава Пеле за мен. Той бе човекът, заради когото ходих на стадиона като дете. Всичко ходиха на мачове заради него. Сантос не е от Рио, но „Маракана“ винаги бе препълнен, когато той идваше - хората искаха да видят Краля. Той правеше всичко да изглежда толкова лесно, бе навсякъде по терена: дриблираше, стреляше, подаваше и с двата крака. Няма друг като него – не само защото е спечелил повече от всеки друг и вкарал повече голове от всеки, а защото бе велик във всичко, което правеше. Диего бе магьосник и наистина заслужава да бъде сравняван с Пеле. Аржентина през 86-а не бе най-добрият отбор, но Диего направи всичко нужно за титлата. А през 1990-а изведе посредствен тим до финала. Кой знае какво би станало през 94-а, ако не бе онази странна допинг-история? Левият крак на Диего бе извънземен – по-добър от този на Пеле. Но втори Пеле няма.

Бяхте 10-ката на Бразилия на Мондиала във ФРГ през 1974-а. Защо не успяхте да спечелите титлата?

- За да вдигнеш световната купа, трябва всичко да ти е наред. През 1970-а не очаквахме да победим, година по-рано всичко бе наопаки. Треньорът Жоао Салданя напусна, дойде Загало, някои играчи си тръгнаха. Но се получи. През 74-а бяхме фаворити заедно с Холандия и Западна Германия, но седмици преди старта трябваше да сменим трима от атакуващите футболисти заради контузии, имаше и друго проблеми. Групата ни бе трудна. След като бихме Аржентина, се появи надежда, но Холандия ни съсипа. Не бях виждал никога Йохан Кройф отблизо. Беше ужасно да отпаднем, но невероятно удоволствие да се срещна с него.

Ще има отбор като онази Холандия на предстоящото световно първенство? Такъв, който ще играе красиво и ще стигне далеч?

- Много харесвам Германия. Мисля, че могат да играят още по-добре, ако ползват уроците от Байерн. Испания, Аржентина и Бразилия също могат да станат шамипони. Това е най-добрата възможност за титла на Аржентина от 1990-а насам, Испания е действащият първенец, а Бразилия играе у дома. Белгия също ми харесва, може да изненада. По чисто футболни причини ще е добре Германия да победи. Харесва ми да гледам Швайнщайгер, Мюлер, Йозил… Те играят, както трябва да играе Бразилия. А Бразилия прави това, което Германия спря да прави.

Какво имате предвид?

- Когато Германия спечели Мондиал 1990, всичко опираше до физическа мощ. Трябваше да си висок, силен и да издържаш 90 минути тичане. Бразилия си взе поука и спечели през 1994-а. После и през 2002-а. Германците видяха, че останалите могат да ги копират и се върнаха към основните футболни умения след 2006-а. Сегашният тим на селесао е конкурентен на големите, няма съмнение. Сколари върна гордостта на хората със спечелването на Купата на конфедерациите. Но ако извадите Неймар, кой бразилски футболист ви впечатлява най-много? Трудно е да отговорите, нали?. Затова и днес стадионите не се пълнят, когато играят клубните отбори: футболистите полагат твърде много усилия, но показват твърде малко умения. Само най-верните фенове иска да гледат шпагати. Останалите отиват, за да видят голове, пасове, дрибъл. Без Неймар Бразилия няма одухотвореност, няма я същността на футбола. Надявам се това да се промени, но не виждам как. Виждам само как Германия играе бразилски футбол. Трябва да ги настигнем и да покажем, че ние измислихме „жого бонито“ (красива игра – от порт.).

Меси или Неймар ще е звездата на Мондиал 2014?

- Би трябвало да е Меси, защото е зрял, а отборът е построен около него. Неймар е по-креативен и също може да стигне до края. От 2010-а насам Меси се превърна в убийствен голмайстор в Барселона. А в Аржентина разбраха, че останалите трябва да се нагодят към него и да му дадат свобода. Ако спечели, Меси ще се нареди до Пеле и Марадона.

Световното първенство все още ли е най-важният турнир в наши дни? Шампионската лига като че ли измести леко фокуса…

- Шампионската лига е хубав турнир, играе се всяка година, но няма друга надпревара, която да кара хората да се чувстват горди с родината си. Клубовете не са способни на това.

На 68 години сте, с какво се занимавате в момента? Какво ще правите по време на световното?

- Освен че ще коментирам мачове по телевизията, аз ръководя спортен център и се грижа за няколко детски отбора. Все още ритам от време на време, но когато никой не гледа. Световните първенства са страхотни, защото се виждам със стари приятели, правим си барбекю, гледаме футбол цял месец и не спираме да се оплакваме от сегашните играчи (смее се). Само ако имахме техните условия едно време… Парите, перфектните терени, кондиционните треньори… Само можехме да мечтаем за това.

Щяхте ли да бъдете по-добър играч?

- Когато ние играехме, топките тежаха по един тон. Трябваше да тренираме до припадък, за да се адаптираме към тях. Сега само я докоснеш и тя излита като ракета в космоса. Не казвам, че щяхме да сме по-добри от сегашните момчета, но със сигурност щяхме повече да озорим защитниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю