Роман Широков - бунтарят стратег

19293
Роман Широков - бунтарят стратег

В началото на футболната си кариера Роман Широков не проявява много професионално отношение към своя талант. В националния отбор той дебютира едва през 2008 г., както разкрива сам, по не най-приятния начин.

Майкон: Ще бъда и за Бразилия, и за Русия на Световното

Бразилският нападател на Локомотив (Москва) Дъглас Майкон призна, че на световното първенство това лято ще поддържа не само Бразилия, н...

Той често предизвиква неодобрение, като за последен път това се случи в Санкт Петербург. След този случай отбор и играч се разделиха. Но най-важният път за руснака води към Бразилия, където той ще се опита да преодолее груповата фаза с руския национален отбор.

Човек, който не се притеснява да казва всичко, което мисли. Това е Широков. До голяма степен заради това кариерата му в Зенит приключи през февруари 2014 г.

През 2001 г. Широков преминава от ЦСКА (Москва) в Торпедо. Въпреки това не се възползва от шанса си. Дори се преструва, че кракът му е счупен, като известно време отсъства от тренировки без основателна причина. Преминава транзитно през Истра и Видное, а през 2005 г. са връща в Премиер лига, след като подписва със Сатурн.

На 1 август 2007 г. със своя нов клуб Химки Широков играе срещу Рубин. В Подмосковието той бива изпратен след вербална атака срещу треньора на казанци Курбан Бердяев.

Капело обяви списъка си, Черишев няма да играе на Световното

Крилото на Севиля Денис Черишев няма да вземе участие на световното първенство в Бразилия с отбора на Русия, съобщава "Спорт Експрес". ...

"Някой ден Широков ще се превърне в най-добрия защитник на Русия", каза веднъж Дик Адвокаат, който по-късно стана национален селекционер. Роман обаче имаше други планове.

"Защитник? Това не е за мен. Много повече искам да стана най-добрия халф на Русия", отговаря Широков. В момента в националния отбор той е главен организатор на атаката и играе на любимата си позиция.

През 2008 г. Широков преминава в Зенит. Той е част от отбора, който побеждава Байерн на полуфинал в турнира Купата на УЕФА. По пътя към страхотния успех - спечелване на трофея, Зенит изхвърля Байер и Байерн, а на финала побеждава Рейнджърс. През 2008 г. Зенит печели Купата на УЕФА. В този мач Широков действа като централен защитник.

В националния отбор играчът попадна през март 2008-а. През лятото 26-годишният футболист замина на европейско първенство в състава на Гуус Хидинк.

Русия с Погребняк, но без Смолов към Бразилия

Селекционерът на Русия Фабио Капело оповести разширения състав на отбора за световното първенство в Бразилия. В списъка с 30 имена фигу...

"Испанците не представляват кой знае какво. Те държат топката добре, но за момента това не е достатъчно", заяви Широков преди първия мач за Евро 2008 срещу бъдещия шампион. В тази среща Русия загуби с резултат 1:4. Играта на Широков не би могла да бъде по-лоша. Неговият опонент Давид Вия вкара хеттрик, а самият той не се появи повече на терена до края на участието на Русия.

В първия мач на Евро 2012 срещу Чехия Широков отново демонстрира колко е опасен. Играчът вкара втория гол за отбора си и в крайна сметка Русия спечели с 4:1. "Сборная" се прости с турнира след груповата фаза. В последния мач загуби от Гърция и с 4 точки актив се прибра у дома.

Роман Широков два пъти е шампион със Зенит - през 2010-а и през 2012-а. 21 пъти излиза на терена за Зенит в Шампионска лига и реализира 6 гола. През октомври 2012 г. в груповия етап отборът отстъпва на Милан с 2:3.

Руските фенове не искат да виждат "Сборная" след отпадането

Нито един фен не дойде да посрещне националния отбор на Русия при завръщането в Москва, предаде "lenta.ru". В събота тимът отпадна от е...

През май 2012 г. Роман Широков става най-добрият играч на Русия. През тази година той става шампион и печели Купата.

В квалификациите за Мондиал 2014 Широков се изправя срещу суперзвездата на Португалия Кристиано РОналдо. Русия губи с 0:1, но въпреки това печели първото място в групата.

На 25 март 2013 г. в Лондон Русия изигра приятелски мач против домакина на Световното Бразилия. В последния мач от квалификациите срещу Азербайджан през октомври 2013 г. капитанът Роман Широков вкара топката във вратата. Мачът завърши 1:1 и отборът на Фабио Капело зае първото място в групата, на една точка пред Португалия.

Роман Широков никога не търси кратки пътища и прости начини. В началото на кариерата си той не се държи по най-професионалния начин, често е критикуван от треньори, съотборници и официални лица. Заради изказване против тогавашния треньор Лучано Спалети той напусна отбора през зимата на 2014 г.. От края на февруари Широков играе под наем в Краснодар.

Алвес: Луис Енрике познава добре философията на Барселона

Защитникът на Барселона Дани Алвес е доволен от назначението на Луис Енрике за нов наставник на тима. Бразилският футболист смята, че с...

На 20 април в мач срещу Динамо (2:1) играчът за пореден път доказа колко опасен може да бъде за противника. И че още е тук...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Серхио Ромеро - "малкият" голям коз на Аржентина за титлата
Серхио Ромеро - "малкият" голям коз на Аржентина за титлата

Как се е развила кариерата на аржентинския национален вратар Серхио Ромеро, който спаси две от дузпите на Холандия в полуфиналния мач на Мондиал...