55-метров пилон със знаме градят и в Ямбол - парите от дарения (СНИМКИ)

9080
55-метров пилон със знаме градят и в Ямбол - парите от дарения (СНИМКИ)
Снимка: Община Ямбол

55-метров пилон с българското знаме строят и на хълма „Боровец“ в Ямбол. Договорът за неговия монтаж е сключен в началото на март месец тази година след проведена обществена поръчка. За изпълнител е избран единственият кандидат „Контраст Билдинг“ ЕООД, чиято оферта е 98 300 лв. Такава е и прогнозната цена, дадена от община Ямбол.

Той също като пилона на Роженските поляни (където ще с височина 111 метра - б.р.) се строи с дарения. По последна информация – от април месец тази година, за него са събрани 84 669,50 лв.

Кметът Валентин Ревански обяви дарителската инициатива миналата година в деня на националния празник – Трети март, ставайки първия дарител с 10 000 лева. Заместник-кметът Енчо Керязов е внесъл по дарителската сметка 500 лева.

Конструкцията на пилона е сглобяема стоманена мачта с височина 55 метра. Доставя се като готово изделие. Състои се от пет секции, всяка от които с по две студено огънати заварени части, оформящи пресечен конус с дебелина на ламарината от 6 до 10 мм.

При върха диаметърът на конуса е 40 см, а в основата – 136 см. Сглобява се на обекта с автокран към предварително излетия монолитен фундамент. Още: БЧК обучи още 13 водни спасители в Ямбол

Теглото на пилона е 12 тона. 

Той се поставя върху фундамент с размери 7 на 7 метра, разположен между кулата на връх „Боровец” и бетоново съоръжение, намиращо се на изток от нея, се сочи в техническата спецификация на обществената поръчка.   

За него също като за пилона на Рожен има твърдения, че е незаконен.

„Пилонът на „Боровец” в Ямбол се изгражда незаконно, има съмнения за ползването му с друга цел“, заявяват от сдружение „Бъдеще за Ямбол“, учредено от екскмета на общината Георги Славов преди около година.

През последната седмица получихме обаждания и снимки от много наши съграждани, които ни сигнализираха за започнало строителство на територията на парк „Боровец” в Ямбол. Там тихомълком, без обичайните за общината „хвалби“ при старта на подобни инициативи вече е изграден железобетонния фундамент на добилия скандална известност пилон за над 220 хил. лв., а самите строително монтажни работи(СМР) се извършват в непосредствена близост до работещата от десетилетия телевизионна кула. Още по-скандално в случая е, че това строителство е незаконно, а кметът Валентин Ревански за пореден път вместо да защитава закона, умишлено и брутално го нарушава. Отделно от това, все по-основателни стават съмненията, че зад патриотичната инициатива на кмета, да се постави 60 метров пилон, на който да се развява националния трибагреник, стои съвсем друга, скрита цел – използването на съоръжението като ретранслаторна кула. Възможността чрез него да се подават радио, телевизионни и интернет сигнали много удобно съвпадат с един от основните бизнеси на кмета Ревански“, твърдят от сдружението.

(Снимка: Сдружение "Бъдеще за Ямбол")

Според кръга около бившия кмет в парка не може да бъде извършвано строителство без действащ подробен устройствен план /ПУП/.

Такъв бил приет миналата година от Общинския съвет, но според сдружението в нарушение на закона и с основна цел да предостави на кмета 6.5 дка от парка към хотелския му комплекс.

„Този ПУП е оспорен пред Административен съд - Ямбол и в момента има висящо съдебно производство, което означава, че планът не е влязъл в сила и всякакви строителни работи в парка са недопустими. В допълнение към това, още от февруари 2019 г. има приета изрична забрана от ОбС за разполагане на преместваеми обекти до влизане в сила на съответната схема за това като неразделна част от ПУП-а на Боровец. Фактът, че въпросният ПУП все още не е влязъл в сила, предполага, че забраната, приета от Общински съвет Ямбол, е действаща и в момента. Това означава само едно – че изграждането на фундамент и поставянето на пилона, който е дефиниран като част от „инженерна инфраструктура и монументално декоративен елемент с височина 60.0 м. - метален пилон“, са незаконни“, смятат от „Бъдеще за Ямбол“.

Сочат още, че имотът за пилона е с променено предназначение – за инженерна инфраструктура, нямащо нищо общо с декоративния характер на знамето.

Пилонът ще е по-висок от старата телевизионна кула и е напълно възможно да дублира нейните функции. Същевременно съществува реална опасност започналото незаконно строителство на пилона да засегне „петите“ на кулата, които я поддържат, което създава риск Ямбол да остане без комуникационни връзки и без свободен безплатен ефирен сигнал на телевизионни програми“, добавят от сдружението. Още от ЯмболДрастично намалява дебитът на питейните водоизточници в Ямболско

Пред mediapool.bg от местната администрация заявили, че за пилона има издадено разрешение за разполагане на преместваемо съоръжение от главния архитект на Община Ямбол. "Документацията, послужила за издаването му, е разработена по части – архитектура, конструкции, геодезия, електрическа. Схемата за разполагане е съгласувана с всички компетентни институции", е позицията на община Ямбол.

Инициативата

Първообразът на българското знаме е ушит за първи път от 14-годишното момиче с ямболски корени Стилияна Параскевова по проект, създаден от нейния баща Иван Параскевов, буден ямболски търговец. Той казва: „Бялото ще бъде отгоре, защото бялото и България започват с буквата „Б". Горе бялото, горе България!". 
Когато българската емиграция в Браила обсъжда въпроса за изработване на знаме Иван Параскевов заявява: "Пари за знаме от Браила да не се събират, аз поемам грижата да го приготвя за моя сметка".

Трибагреникът е предаден на великия княз Николай Николаевич, главнокомандващ на руската армия по време на Руско-турската война.

Според ръководството на община Ямбол има добри каузи, около които граждани и бизнес трябва да се обединяват

Монтирането на такова съоръжение на територията на нашия град е повод да се гордеем с нашата идентичност като нацията с една от най-старите държави в Европа, страна, която е дала немалко на световната история в областта на културата, науките и на първо място - българската азбука, която се използва от над 300 милиона жители в света.

Азбуката е разказ за грамотността, знамето - символ на народ, история, гордост и патриотизъм! Истински повод за гордост е връзката на Ямбол със Стилияна Параскевова и нейния баща Иван Параскевов.

Родителите на Иван Параскевов и неговите братя се препитават със земеделие и скотовъдство. Две от трите момчета, Иван и Панайот, растат буйни и будни младежи, които често преминават Каргонския мост и открито демонстрират независимост и свободолюбив дух в турския квартал на града. След една подобна демонстрация с коне ямболският аянин решава да ги арестува. Братята избират емиграцията в чужбина вместо затвора и отплават за Одеса с френски параход от Бургас. Макар и далеч от Родината, Иван Параскевов не забравя Ямбол и Отечеството. Домът му в Браила се оформя като център на патриотична деятелност.

Той е един от основателите на Българското книжовно дружество (1869г.) което от 1911 година става Българска академия на науките.
Семейство Параскевови напуска Браила след Освобождението на България и след известен престой в родния Ямбол се заселва в столицата на ул. „Сердика".
Иван Параскевов умира на 16 ноември 1895 година. През целия си живот той щедро дарява различни български дела – издаването на вестници, поддържането на читалища и училища.
Едно от многобройните дарения обаче обезсмъртява него и дъщеря му Стилияна и ги свързва със символа на българската държавност, който ние сега развяваме.

Стилияна е една от най-активните участнички в благотворителното дружество „Майка", основано от Йорданка Филаретова. Особено активна е по време на Първата световна война, когато трябва да се обхождат различни райони на София и да се издирват бедни семейства, самотни войнишки съпруги и деца сираци, за да им се окаже помощ с храна, пари или дрехи, събирани преди това от дружеството. За тази дейност ѝ е връчен медал.

Община Ямбол счита, че монтирането на пилон с националното знаме е израз на национална гордост и почит към личността и делото на нашите съграждани Иван и Стилияна Параскевови. Факт е, че такива съоръжения със знамена има в редица градове по света и те са символ на родолюбие.

Трябва да се обединяваме около такива инициативи, свързани с историята на нашият град, която е повод за гордост!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЯМБОЛ:

По-мащабно наблюдение на българо-турската граница и проблем: Спряха поръчка за 140 млн. лева

В Ямбол замениха 2 хитлеристки оръдия за съветски танк, артилерийска установка и два ЗИЛ-а  

Ямбол готви референдум заради лагера на бойната група на НАТО край Кабиле

Учениците в Ямболско минават на онлайн обучение до края на седмицата

Обявиха грипна епидемия в област Ямбол, учениците обаче остават в клас

Кметът на Ямбол и жена му опитват да вземат със схема общински имот

Бърз влак блъсна и уби мъж край Ямбол

По халат и с шампоан: Мъж отиде да се изкъпе във ВиК Болярово

Свалиха националния флаг от хълма "Боровец" - било много студено (СНИМКИ)

Валентин Ревански спечели убедително нов мандат в Ямбол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com