Драстично намалява дебитът на питейните водоизточници в Ямболско

1792
Драстично намалява дебитът на питейните водоизточници в Ямболско
Снимка: Getty Images/Guliver

Три са вододайните зони, които захранват с питейна вода 110 населени места в област Ямбол. Заради продължителната липса на валежи, драстично е намалял дебитът на някои от водоизточниците в региона. Няколко села са „на косъм“ от въвеждане на режим на водата. Това каза за БТА управителят на „Водоснабдяване и канализация“ – Ямбол инж. Цветан Съйков. 

По думите му през последните два месеца особено сериозен е проблемът в селата Драма, Миладиновци и Крумово. Техните кладенци се захранват от река Калница, която е почти пресъхнала. Подобна е и ситуацията в селата Люлин и Недялско – единият гравитачен водоизточник е с намален наполовина дебит. Достатъчно вода липсва и в село Бояджик. 

„Навсякъде на гравитачните водоизточници им намаля драстично дебитът. Ако вали, няма да има проблем. Стараем се навсякъде да осигурим необходимата вода, но разходите ни неимоверно много скачат. Налага се да добиваме вода от по-голяма дълбочина, помпите харчат повече електроенергия“, каза още управителят на водоснабдителното дружество.

На този етап се очертава по-скоро суша, отколкото дъждове и опасност от наводнения няма, коментира за БТА и заместник-кметът на община Тунджа Димитър Димитров. На територията ѝ се намират най-голям брой язовири в Ямболска област – 104. От тях 77 се стопанисват от общината, останалите 27 бяха прехвърлени на държавата. Общинските язовири са под постоянно сателитно наблюдение, използват се предимно за рибовъдство. „В някои от тях нивото е спаднало, може би заради отклоняване на водата за поливане. Дори се оплакват стопаните, че има опасност от измиране на рибата“, каза още Димитров.

Хората в Тунджанско са притеснени за реколтата по полето и в личните си стопанства. „Кладенците са празни. Няма подпочвени води, защото не е имало сериозни дъждове. От една страна е хубаво, защото жътвата ще започне, но от друга – всички останали селскостопански дейности спират. Зеленчукопроизводството е в застой, нищо не може да се произведе. Появява се мана по доматите, точно в периода, в който започват да зреят. Да не говорим за плодовете – черешите и вишните са вече напукани, нагнили“, каза за БТА Янка Лилова, председател на читалището в село Генерал Инзово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЯМБОЛ:

По-мащабно наблюдение на българо-турската граница и проблем: Спряха поръчка за 140 млн. лева

В Ямбол замениха 2 хитлеристки оръдия за съветски танк, артилерийска установка и два ЗИЛ-а  

Ямбол готви референдум заради лагера на бойната група на НАТО край Кабиле

Учениците в Ямболско минават на онлайн обучение до края на седмицата

Обявиха грипна епидемия в област Ямбол, учениците обаче остават в клас

Кметът на Ямбол и жена му опитват да вземат със схема общински имот

Бърз влак блъсна и уби мъж край Ямбол

По халат и с шампоан: Мъж отиде да се изкъпе във ВиК Болярово

Свалиха националния флаг от хълма "Боровец" - било много студено (СНИМКИ)

Валентин Ревански спечели убедително нов мандат в Ямбол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com