Аплодисменти за Морфов, да живее България!

9778
Аплодисменти за Морфов, да живее България!
Снимка: БГНЕС

Ходел си някой по улицата и хвърлял позиви. Минувач се спрял да ги разгледа и се зачудил: "Абе човек, тук нищо не пише". Онзи отговорил: "Какво да пише, всичко е ясно".

Този стар виц припомни от сцената Александър Мофов, когато навръх 24 май получи "Аскеер" за постановката си "Антигона" в Плевенския театър. Не че няма и други награди, разбира се - има, при това международни, с огромна тежест в гилдията, но последната беше послание - талантът трябва да се цени.

Всичко е ясно и към днешна дата, за съжаление. Ситуацията у нас е ту драматична, ту трагикомична, но най-вече повтаряща се като фарс. И на този фон имаме мъдростта на надарения човек. А когато той се изправи срещу партийния другар, вторият няма шанс или печели само временно надмощие.

Пет "Аскеер"-а и едно уволнение - има ли подобен случай в историята на българския театър? Това, което става с Александър Морфов днес, вероятно има своето обяснение, както и своя генезис. Чиновниците срещу твореца. Завистта срещу обичта на хората. Кухото бездарие срещу безкрайните аплодисменти.

Отличието има много измерения и както самият той отбеляза, поне ще го подкрепи в трудните за него дни. Най-важно в случая е признанието, защото наред с таланта си той има и ярко присъствие на будител. Малцина са у нас талантливите хора, които същевременно имат гражданска позиция и се осмеляват публично да я защитят.

Само да припомним - скандалът в Народния театър започна не с надрасканата врата на Велислава Кръстева, че е пиар на Доган, а преди това. С нейната поява редом до Доган в изборния ден, докато той гласуваше. Всички видяха този запис. Всякакви величия и лауреати на какво ли не. Но сал един Морфов дръзна да възрази, че пиарка на държавна културна институция не може да е същевременно и пиарка на политически лидер, пък бил той и почетен председател.

Режисьорът реагира по своя си начин, игнорирайки приличието. Никой не може да го упрекне за това, защото ако не беше гръмнал скандалът с надрасканото, обществото щеше все още да си дреме по въпроса. И всичките там величия и лауреати щяха да продължат подмазването си - я към шефа на Народния, я към министъра, който и да е той, само и само да се вредят за някой и друг хонорарец.

Шамарът на Морфов далеч не беше само срещу аморалното съвместяване на политически ангажименти с държавна служба. Нека не забравяме колко настървено го заръфа Кръстева барабар с цялото прогерберско културтрегерско съсловие. И колко нагло се опитаха да го изкарат политически нетолерантен.

Шамарът на Морфов беше срещу цялото ни подлизурско общество, което търпи и всячески толерира аморалните фигури. Търпи и толерира простащината. Търпи и толерира да му уволняват любимия режисьор дисциплинарно.

Да върнем ленатата още малко назад - Вежди Рашидов даваше пет лева на един професионален певец, за да спре да пее. Тримандатният ни премиер пък ползваше казармени цинизми по отношение на председателя на Народното събрание, една женица от Кърджали. Можем още да продължим с връщането на лентата, пълна с просташки изявления на мъдрите ни държавни ръководители.

Обществото заслужаваше шамари от Морфов. Само че той е благороден човек. И вместо да ни каже да вървим на майната си, пуска в ход онова "Да живее България", което ни задължава да се държим подобаващо.

Така че да не ни е срам, като се гледаме в огледалото.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Ергенът се оказа пухльо

Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Stop that train: Да прогоним колхозния дух от парламента

Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com