Археолози откриха най-старото сирене в света

20240
Археолози откриха най-старото сирене в света

Интересно археологическо откритие са направили учените в Китай. Там те са се натъкнали на най-старото в света сирене. Хранителният продукт е открит в древна гробница в пустинята Такламакан, като хранителният продукт бил поставен до телата на няколко мумии. 

Сиренето е направено през 1615 г. преди новата ера, показва изследване, извършено от специалисти на германския Институт по молекулярна клетъчна биология и генетика „Макс Планк“.

Започна археологическата зима в Созопол

Започна археологическата зима за археолозите на Националния исторически музей (НИМ), съобщиха от музея, предаде БГНЕС. Благодарение на...

„Успяхме не просто да идентифицираме продукта и да установим, че той представлява най-старото известно на нас сирене, но и да изясним технологията на неговото производство. Начинът за направата му е бил лесен и достъпен. Сиренето се е произвеждало за обикновени хора“, разказва Андрей Шевченко от института „Макс Планк“.

За пръв път мумиите са били открити още през 30-те години на миналия век от шведски учени, извършващи археологически разкопки в пустинята Такламакан. Това е една от най-големите пустини  в света. Представителите на тайнствена култура, съществувала в този регион, погребвали своите роднини по върховете на дюните, намиращи се близо до минаващата там река (сега пресъхнала). Телата на починалите били плътно обгръщани с кожа. Те се запазвали максимално добре, благодарение на сухия въздух и солеността на почвата.

Съдейки по мумиите, тук са живели хора от азиатски тип, които се отличавали със своите светлокестеняви коси.

Уникален олтарен комплекс на траките откриха в Свещари

Уникален олтарен комплекс на древните траки откриха археолозите в Свещари, предаде БГНЕС. Екипът на проф. Диана Гергова откри гробница...

Анализът на семена и растения от погребението показали, че то датира от 1450-1650 г. преди новата ера. Самото сирене било разрязано на парчета и прикрепено към шията и гръдния кош на погребаните хора. Според учените, това е било направено с цел мъртвите да разполагат с храна по пътя им към задгробния живот.

По-рано в Полша бяха открити други артефакти на възраст от цели 7000 години, които, според археолозите, са били използвани за производството на сирене и масло. Това обаче засега са само предположения и няма доказателство, че вещите наистина са имали това предназначение.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com