Бойко или Слави се обърка с дълга?

18984
Бойко или Слави се обърка с дълга?
Снимка: Колаж/Actualno.com

В коментираното надълго и нашироко интервю, което Слави Трифонов направи с премиера Бойко Борисов през миналата седмица, някак убягна един основен елемент – а именно за кой точно дълг говореха шоуменът и премиерът тогава, когато дойде прословутият зрителски въпрос относно външния ни дълг и как когато Борисов дошъл на власт този дълг бил 10 млрд. лева и лидерът на ГЕРБ е обявил ситуацията за "катастрофа", а сега бил 26 млрд. лева?

Германският дълг гони 2 трилиона евро

Държавният дълг на Германия възлиза на 1,95 трилиона евро, обяви Федералното статистическо ведомство на страната. През първото тримесе...

В целия този отрязък от разговора (започва от 22:27 минута) по абсолютно кръчмарски начин бяха смесени две тотално различни понятия – брутен държавен дълг и брутен външен дълг. Борисов обяви, четейки от листчето си, че дългът ни бил 20%, като използва и думичката "външен", но това изобщо не кореспондира с данните на БНБ към август 2018 година. Според информацията на БНБ брутният ни външен дълг е 33,8 млрд. евро, което се равнява на 64% от БВП, но БВП е прогнозен – 51-52 млрд. евро. Само че и съгласно актуализираната бюджетна рамка за тази година бюджетът ще е 105,6 млрд. лева т.е. прогнозите на БНБ и НСИ са съвсем близки и процентът на брутния държавен дълг ще е съвсем малко по-нисък от 64%.

Вече въпросът с брутния държавен дълг е съвсем различен. Той действително се движи около 20% и абсолютната му стойност е 25-26 млрд. лева, като за догодина прогнозата е като абсолютна стойност да е 22,2 млрд. лева, след като преди две години беше 29% - по данни на НСИ. Като процент от БВП намалението ще е по-голямо, защото БВП ще се увеличава – например догодина се чака да е над 112 млрд. лева. А държавният дълг е един от Маастрихтските критерии за стабилност, не външният. И разликата между двата дълга е, че външният представлява всички задължения, които са натрупали всички местни лица към чужди кредитори, докато държавният дълг обхваща всички задължения само на държавата, не и на частния сектор.

Оттук-нататък вече всеки може да си прецени кой какво е говорил измежду Борисов и Трифонов, кой колко знае и кой заслужава да е премиер или интервюиращ по икономически въпроси. Може и да прецени дали държавният дълг всъщност е показател, който трябва да се изчисти тотално. Защото и в Европа, и по света има преуспяващи икономики с много по-голям държавен дълг от нашия - и причината е, че тези взети на кредит пари се ползват за стимулиране на икономиката, а не просто да се пишат едни цифрички за пред аверите по ишиас в Брюксел!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com