X
 
 

Бойко или Слави се обърка с дълга?

15964 2
photo of Бойко или Слави се обърка с дълга?
Снимка: Колаж/Actualno.com
В коментираното надълго и нашироко интервю, което Слави Трифонов направи с премиера Бойко Борисов през миналата седмица, някак убягна един основен елемент – а именно за кой точно дълг говореха шоуменът и премиерът тогава, когато дойде прословутият зрителски въпрос относно външния ни дълг и как когато Борисов дошъл на власт този дълг бил 10 млрд. лева и лидерът на ГЕРБ е обявил ситуацията за "катастрофа", а сега бил 26 млрд. лева?

Германският дълг гони 2 трилиона евро

Държавният дълг на Германия възлиза на 1,95 трилиона евро, обяви Федералното статистическо ведомство на страната. През първото тримесе...

В целия този отрязък от разговора (започва от 22:27 минута) по абсолютно кръчмарски начин бяха смесени две тотално различни понятия – брутен държавен дълг и брутен външен дълг. Борисов обяви, четейки от листчето си, че дългът ни бил 20%, като използва и думичката "външен", но това изобщо не кореспондира с данните на БНБ към август 2018 година. Според информацията на БНБ брутният ни външен дълг е 33,8 млрд. евро, което се равнява на 64% от БВП, но БВП е прогнозен – 51-52 млрд. евро. Само че и съгласно актуализираната бюджетна рамка за тази година бюджетът ще е 105,6 млрд. лева т.е. прогнозите на БНБ и НСИ са съвсем близки и процентът на брутния държавен дълг ще е съвсем малко по-нисък от 64%.

Вече въпросът с брутния държавен дълг е съвсем различен. Той действително се движи около 20% и абсолютната му стойност е 25-26 млрд. лева, като за догодина прогнозата е като абсолютна стойност да е 22,2 млрд. лева, след като преди две години беше 29% - по данни на НСИ. Като процент от БВП намалението ще е по-голямо, защото БВП ще се увеличава – например догодина се чака да е над 112 млрд. лева. А държавният дълг е един от Маастрихтските критерии за стабилност, не външният. И разликата между двата дълга е, че външният представлява всички задължения, които са натрупали всички местни лица към чужди кредитори, докато държавният дълг обхваща всички задължения само на държавата, не и на частния сектор.

Оттук-нататък вече всеки може да си прецени кой какво е говорил измежду Борисов и Трифонов, кой колко знае и кой заслужава да е премиер или интервюиращ по икономически въпроси. Може и да прецени дали държавният дълг всъщност е показател, който трябва да се изчисти тотално. Защото и в Европа, и по света има преуспяващи икономики с много по-голям държавен дълг от нашия - и причината е, че тези взети на кредит пари се ползват за стимулиране на икономиката, а не просто да се пишат едни цифрички за пред аверите по ишиас в Брюксел!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Така става, когато единият не знае какво пита, а другият не знае какво отговаря! А избирателите гледат в потрес! Изглежда, най-важно е шоуто!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Дреме му на Тиквоча за държавен и външен дълг - има назначени свои хора за тая работа. Почти съм сигурен, че и не му е много ясно за кво иде реч. Виж за това на кого да даде от държавната баница си прави сметката (калкулирайки своя бонус разбира се). В общи линии лапат определени олигарси, а за народа остава един гол уй! Неравенството по доходи в България е най-голямо в Европа!
Последно в Актуално