Борисов вече прилича на Станишев - и той пазеше "стабилността" на държавата

11729
Борисов вече прилича на Станишев - и той пазеше "стабилността" на държавата
Снимка: БГНЕС

Реакцията на Бойко Борисов спрямо протестите бе предвидима: казваш, че оставаш, "за да не се счупи държавата". Това че протестите са на обратното мнение - смятат, че тя е отдавна счупена , няма значение. Премиерът навярно има основания - остава по-малко от година до парламентарните избори, наистина предстои икономическа криза, не е ясно какво ще се случи с коронавируса през есента. 

Но да оставим Борисов и текущата ситуация. Не помня да е имало българска власт, която да не се е опитвала да защити престоя си на "Дондуков" с идеята, че каквото и да става, трябва да се пази стабилността й.

Навремето Орешарски не подаваше оставка, защото пазеше стабилност. Имаше едни хора, които рушаха стабилността на площадите. 

Преди това Станишев не подаваше оставка, защото пазеше стабилност. Каквото и да ставаше, то бе дело на "сценарий" срещу него. Между другото - забележете колко често Борисов започна да ползва също думата "сценарий". Когато чуете министър-председател да вижда във всичко "сценарии" срещу него, най-вероятно е в неговата късна и последна фаза, в която вече прилича твърде много на предшествениците си. 

Сакскобургготски също - като имаше протести, говореше, че тройната коалиция била "трайна коалиция" и че било бягане от отговорност да се подават оставки. Пазеше стабилността на държавата. 

И така нататък - връщайте се до началото на прехода, за да видите как няма премиер, който да не е бил свръхотговорен пазител на стабилността, който ама веднага би си тръгнал, ако не се бе натоварил с тежката и неблагоприятна задача да пази държавата от тези, които искат да я счупят. 

Накрая се стигна до следното: всички пазеха стабилността на държавата и се грижиха за това другите да не я счупят, а през цялото време тя се досчупваше повече и повече и накрая изгря във величествената метафора на Сaрая-Частна Собственост. Напълниха се много шкафчета с евро, построиха се много колосални имоти, усвоиха се много тераси-сауни, купиха се колкото искаш апартаменти. Пазенето на стабилността е такова доходоносно нещо - нормално е да се страхуваш някой да не дойде да ти я счупи. 

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com