Cassini изпрати нови снимки на урагана на Сатурн

6747
Cassini изпрати нови снимки на урагана на Сатурн

Изследователският апарат Cassini на NASA, чиято основна задача е да изследва Сатурн, направи нова серия от снимки, демонстрираща уникалната гигантска буря на газовия гигант, която бушува там постоянно. Както е известно, ураганът, който носи названието Great Hexagon, има огромни размери и форма на почти идеален шестоъгълник. Разстоянието от единия до другия му край е 32 000 километра, а скоростта на вятъра в централната област е 530 км/ч.

Апаратът успял да направи изключително ясни и качествени снимки, благодарение на благоприятното сезонно разположение един спрямо друг на Сатурн и Слънцето, което от края на 2012 осветява достатъчно добре района на урагана.

Къде валят дъждове от диаманти?

Планетите от родната ни слънчева система непрекъснато ни изненадват. Сега учените представят нови, интересни данни за две от тях &ndash...

Изображенията са направени с няколкото камери на Cassini, работещи в различен диапазон, започвайки от ултравиолетовия до инфрачервения, коментират специалистите. За заснемането на една серия от снимки на апарата били необходими 10 часа време. След получаването им всички снимки били обработени и от тях учените съставили кратка анимация.

Ето какво разказва за уникалната буря Андрю Инджерсол от Калифорнийския технически институт: „Ураганите на Земята съществуват максимум в продължение на една седмица, но този ураган го наблюдаваме в продължение на десетилетия и никой не знае още колко дълго той ще съществува. Възможно е това да продължи още няколко столетия или хилядолетия“.

Благодарение на висококачествените снимки учените успели да проучат приблизителния състав на облаците във вътрешността на урагана.

„В шестоъгълника се наблюдава по-малка концентрация на частици мъгла с по-големи размери, а основната част на облаците е формирана от изключително малки частици. Извън пределите на шестоъгълника се наблюдава съвършено различна ситуация. Потоците въздух в атмосферата на Сатурн в района на шестоъгълника създават нещо като подобие на бариера, която позволява на урагана да задържа всичката енергия вътре в него и да съществува достатъчно дълго време“, разказва Кунио Саянаги от университета Хемптън, който също участва в изследователската програма на Cassini.

Учени: Атмосферата на Сатурн и Юпитер е осеяна с огромни диаманти

Долните слоеве на атмосферата на Юпитер и Сатурн могат да съдържат огромни диаманти, а в горните слоеве може да валят "диамантени дъждо...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com