Циганите изнагляват - да им плащат, а да не работят

11884
Циганите изнагляват - да им плащат, а да не работят
Снимка: БГНЕС

Протест на роми избухна в Харманли, тъй като циганите не желаят да работят 14 дни по 4 часа, за да получават социална помощ – така, както е по закон, а искат да полагат по-малко общественополезен труд - само по 5 дни, както е било допреди 5 години.

От Община Харманли обясниха, че става въпрос за социална програма за помощи. Сумата, която получават ромите, е между 42 и 47 лева. А там, където има деца, става въпрос за 60 лева на дете.

Роми протестират, не искат да работят за социални помощи

Протест на роми избухна в Харманли. Циганите не желаят да работят 14 дни по четири часа, за да получават социална помощ – така, к...

Коментар на редактора:

Циганите в България в много случаи са демонизирани по презумпция. Били крадливи, мързеливи, тарикати, престъпници. Подобно говорене е несправедливо и неправилно, защото коментари могат да се правят само при конкретен случай, а не така - по инерция.

Казусът в Харманли от тази сутрин обаче прави много трудно поддържането на добър тон и позитивно отношение към циганите.

Защото в конкретния случай те са повече от нагли.

По думи на общински служители помощта може да достигне до 200 лв. Оставяме настрана въпросът тези пари не са ли и повече, имайки предвид, че щом на дете се дават по 60 лв., пък някой циганин има 10 деца, не следва ли от това, че взима 600 лв.

Джамбазки: Готвим законови промени, които да решат ромския проблем

Подготвяме законодателни промени, които да решат проблема с ромите и бруталната битова престъпност. Не влязох в джамия, защото щеше да...

200 лв. са половината месечна заплата на много хора в България. Защото стотици хиляди българи работят цял месец, на пълен работен ден, за 350 - 400 лв. Значи за 160 часа на месец някои хора взимат 400 лв, а половината - 200 лв., взимат за 80 часа. Това сочи математиката. Братята роми, от друга страна, само за 56 часа месечно взимат същите пари.

Е нагли са. Работят по-малко от българите, а взимат колкото тях. И се оплакват. Защото им било тежко, много били работните часове. Може би искат държавата да им подарява направо по 200 лв. така, от добро сърце!

Българските цигани е време да осъзнаят едно нещо. Държавата ни не е идеална, но прави каквото може и за тях. Да се опитват да я преметнат и да отказват поне да си заслужат парите, е висша форма на наглост.

Еми братя цигани, като не ви изнася да работите по нещастните 4 часа на ден 2 седмици, прав ви път - намерете си нормална високоплатена работа.

Само че като не сте ходили на училище и като не пускате и децата си на училище, ще е малко трудно.

Версия - във "Филиповци" си крадат ток само един от друг

За пореден път ЧЕЗ отряза „Филиповци” заради кражба на ток. По изчисления на енергото кражбата е толкова голяма, че спокойн...

Интеграцията е двустранен процес. Не само държавата трябва да създаде условия за подобно нещо, отсрещната страна също трябва да го иска. Ако ли не - няма право на претенции.

Автор: Десислава Любомирова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com