X
 
 

Да гръмнеш или да не гръмнеш престъпника?

11010 12
Да гръмнеш или да не гръмнеш престъпника?
Снимка: Getty Images/Guliver
Разширяване на параметрите на самоотбраната – това се случи на първо четене с промени в Наказателния кодекс, предложени от "Обединени патриоти".

Коментар на редактора

Мостовете, които Борисов не построи

Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове. Това каза папата на премие...

Промяната, като почти всяка промяна в България, изобщо не се прие еднозначно. Моментално определен кръг медии, извън този на Пеевски, наблегнаха на следното – с новите текстове се засилва опасността от неоправдани убийства. И именно заради тази гледна точка пиша и следващите редове.

На първо място – един закон никога не може да бъде съвършен. Никога! Това е основен принцип в нормотворчеството. И причината е, че животът е толкова богат и пъстър, че няма как да бъде вкаран абсолютно и изцяло в който и да е закон или кодекс. Затова и разни примери на защитаващи тезата как не трябва изобщо да има промени, тъй като ще тръгне сега една върволица от убийства – например защото мъж и жена се скарват през нощта, мъжът излиза ядосан от вкъщи, жената го догонва и му лепва шамар и благоверният ѝ не издържа и я застрелва – самоотбрана е, не вървят. Не вървят, тъй като веднага идва реципрочен обратен пример – прибирам се вкъщи с детето от разходка, вътре влезли двама-трима да тарашат, единият реагира по-бързо от мен, хваща детето и заплашва да го удуши, ако гъкна. Никой от неканените гости няма оръжие, но пък аз имам пистолет и съм си вкъщи – сега ако го ползвам, какво ще стане в съда?

Затова във всяка законотворческа дейност следва да се анализира какъв принцип се залага. В случая принципът е неприкосновеността на личното жилище и личността. По отношение на личното жилище, всеки прекален демократ да си помисли как е в САЩ, преди да тръгне да говори.

По отношение на личността е малко по-различно – уточнението в промяната, че говорим за неизбежна отбрана когато ни нападнат нощем е абсолютно безумие. Значи ако е денем не може да си използвам пистолета, ама нощем може?! Що за логика е това? И друго - "нападението е от две или повече лица". Представете си как три деца на по 13-14 години опитват да помогнат на свой връстник, който е тормозен от мъж на 30 години, ходещ редовно "да блъска" и поназнайващ това-онова за бойните спортове и оръжията, заради което носи и огнестрелно такова. Неизбежна отбрана?! Друг пример – жена на 24-25 години чака на автобусна спирка привечер, сама е, но носи в себе си оръжие. При нея идва мъж на 35-40 години, с около 10-15 килограма по-тежък и 10-15 сантиметра по-висок, който решава, че му се иска нещо – дали да ѝ посегне на половата или имуществена неприкосновеност. Един на един са – неизбежна отбрана?!

Ово е стандарт – правосъдната формула "Иванчева"

Искаш, а дори не получаваш, 187 000 евро подкуп и влизаш за 20 години в затвора – българското правосъдие постави нов стандарт в б...

Идеята за неизбежната отбрана е много хубава. Заложените в момента параметри за осъществяването ѝ – не съвсем. Трябва да има поправки със сигурност. Трябва и друго – да не забравяме, че който и да е закон работи само тогава, когато има институции, които пазят прилагането му и го тълкуват адекватно. И да изискваме такива институции!

Actualno.com

Етикети:

 • Profesionalist 7 Profesionalist преди 9 месеца Профил на трол?
  Abe ne e ba6 taka v USA.Predi mnogo godini edin bel se opita da vleze v domami.Nai napred zvani posle po4na da rita po vratata.Saprugata me sabudi i ot vtoria eta6 go pitam kakvo iska?Tarsi nekakav Bab.Abe ne e li mnogo kasno da tarsi6 tvoa Bab i mu pokazah girata v rakata.Na sredata na ulicata dade znak na ortaka ne stava.Na drugia den otivam v policiqta da pitam kakvo da prava s toq tip.Momental виж още ›› no begai ot doma i ni se obazdai da go ulovime.samo nie imame pravo da go ubiem NO ne i ti.Nervirah se a kafe da im ostava li.gledame u4udeno.Za6to ne razbira6 4e si v mnogo riskovano polozenie.Parvo moze da te ubiqt.vtoro nema da moze6 da dokaze6 4e e samootbrana ako go ubie6.Za6to ne si izbegal?Vinoven si.Sega ako beh go ubil ortaka mu momentalno 6te se obadi do policiqta 4e e 4ul vik za pomo6t na tozi adres i idva policiqta predi da sam go opakoval.Zatova samo begane e nai pravilno.
 • Емил Зърнев 7.1 Емил Зърнев преди 8 месеца Профил на трол?
  Пишете на кирилица!
  : 0 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  To shoot, or not to shoot? This is the question!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Един закон се прави от двама човека,а не от 300.Единия казва "да",а другия подписва.А за по лесно вземете Американския.Нали все натам гледате.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Еее най сетне ...дядо от село в северозапада съм,имам карабина от втората световна война и хиляда оатрона остави ми ги тогава един офицер да му ги пазя ама той нд се върна тогава бях на 10 години ....мераклия сам да гръмна поне ддин мангал ако ми влезе в двора.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Евалатааа, да се започваме и да се свършва...ела сега глейте как се трепем бъгарете....мраза го комшията пе ми бере сливите ама сега ше му еба мамата самл да посегне.
  : 8 !
 • ДуПеСе да се закрие 3 ДуПеСе да се закрие преди 9 месеца Профил на трол?
  Ала бала по грантовски. Много хубави закони за въоръжена самоотбрана имат в САЩ. Влиза в чужд имот и го правят на решето. И престъпността драстично ще намaлee.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ала-бала по тролски и тъпски - там, където има големи ограничения на оръжията, няма престъпления. За справка - Япония. В САЩ като има куцо и саката оръжие, избиват по едно училище на седмица.
  : 10 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Имам таен ноен пист...елате ми крадци сега...
 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 9 месеца Профил на трол?
  Ами браво на оп. Това е идея още от времето на създаването на партия Атака. Да този път и аз сериозно пиша добре ачев. Очевидно е , че можеш да бъдеш и ти нормален , но дори и не ме и интересува причината всичко тук е соросоугодно. И те сега пищят. Само да те поправя една жена има с пъти по малко мускулна маса и нейната базисна слабост сравнение с мъжа не е до физ. параметри дето си описал.
 • Македонецъ 1.1 Македонецъ преди 9 месеца Профил на трол?
  В племе А на шимпанзета например в Гана мъжките бранят териториите на своето племе и са нещо като Другарят Октомври за ислямските мигранти , но доста по крайни нали. Обаче за жените и момичетата са изключително либерални. Въпросът е , че в практическо измерение това за шастие наистина съществуващо племе в Гана е по отговорно и гражданско отколкото днес Народа на България ли ?
  : 1 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 9 месеца Профил на трол?
  Но , вие сте расисти и ксенфоби и не желаете да разберете колко много приличат на нас. и днес са застрашен вид от изчезване. Пътят на Капитализма без никакво съмнение ще заведе и хората в тази група на изчезващите. Без никакво съмнение е това. А , в нашото ОСТАНАЛО Землище сме ДОПУСНАЛИ прекалено много Врагове дето тровят устойчивото развитие на Народа/ Член*5/. Без значение от причината.
  : 3 !