Дайте шанс на детето си да създава, не само да консумира

9725
Дайте шанс на детето си да създава, не само да консумира
Снимка: iStock/Guliver

Началото на учебната година наближава и във форумите се трупат въпроси на развълнувани родители, които търсят най-доброто и сравняват чанти, дрехи, пособия. Актуален е и въпросът дали първокласникът трябва да има мобилен телефон, който да носи в училище.

Вярно е, че животът днес предлага много повече за консумиране, но е и вярно, че все повече деца се откъсват все по-рано от специфични дейности, които допринасят за интелектуалното и моралното им развитие. А това се отразява все по-осезаемо в поведението им и последиците са трудно поправими.

100 дни от същото

Третото правителство на Бойко Борисов завършва днес първите си сто дни - символичния толеранс, който се дава на всяка власт в началото ...

Нищо няма да му стане на ученика, ако е с раницата от миналата година. Ако дори в първия клас тръгне с раницата на по-големия си брат или сестра. Нищо няма да му стане, ако не е с нови обувки и дрехи. Или поне няма да се отрази на знанията и уменията му.

Времето, вложено във вглеждането в тях обаче може да лиши и измести фокуса от други, по-важни неща. А най-сериозният фактор при отвличането на вниманието са мобилните телефони. Много училища въведоха правилото да взимат устройствата на децата. Темата се коментира достатъчно дълго време и е ясно, че негативите от комбинацията "телефон и дете" са повече, но има родители, които смятат, че е нещо напълно нормално ученик в първи клас да има GSM и да го носи в училище. А когато родителят няма против, е много трудно да обясниш на детето в клас защо не може да ползва телефона си.

Истината е, че от първи до четвърти клас малките ученици са непрекъснато със своя преподавател и имат самостоятелна стая. Излизат на двора с учителката си и ако се наложи тя се свързва с родителя. Малките деца не са наясно с правилата, а мобилният телефон често е пръв враг на реда и дисциплината.

Затова нека улесним учителите и започнем битката с ненужното общуване с технологиите, тогава, когато наистина няма нужда от тях. Нека смартфонът не изпреварва и замества времето, в което детето трябва да оцветява, разлиства, попълва, рисува, пише – всички действия, които водят до развитието на неговите умствени способности и го учат да мисли, а не да се вглежда само в създаденото от друг (често със съмнително качество и послание).

4-годишните на предучилищна? Да, задължително!

Задължителната предучилищна възраст трябва да бъде разширена и за децата на 4 години, предлагат от Министерството на образованието. Вл...

По-важно е детето да може да се разбере със съучениците си с думи и чрез съвместни действия, а не да стоят едно до друго, втренчени в телефона, със схванати вратове.

Да, сега всички имат телефони, понякога и от детската градина, но не се страхувайте да кажете "Не". Не се страхувайте да бъдете различни, не се страхувайте да изкарате детето от стадото... Така давате пример и на него.

Децата днес имат нужда от по-малко суета и повече време за истински важните неща.

Автор: Евгения Гигова

С бездушни чиновници агресията в училище няма да спре

На 11 април заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова отказа да седне на една маса с родителите на Габи, която почина, след...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com