Денят на загубата – ще простим ли на Европа?

15171
Денят на загубата – ще простим ли на Европа?
Снимка: БГНЕС

9 май – празнуваме Деня на Европа. 9 май – празнуваме Деня на победата. Това са двете водещи новини според страната, медията и медийната политика, които бележат днешния ден.

Коментар на редактора

Европеецът днес - колко живее, колко печели и защо балканците са различни (ВИДЕО)

9 май без съмнение е Денят, в който Европа празнува. Празнуваме победата над една от най-разрушителните идеологии в човешката история, ...

За мен лично това е денят на загубата. Защото с победата над Нацистка Германия се оформя свят, разделен от Берлинската стена. И това разделение продължава да играе основна роля в развитието на цялата ни планета и до днес.

От една страна застава СССР на Сталин. За позабравилите, да напомним – Съветският съюз е съюзник на Хитлер по силата на пакта Молотов – Рибентроп, към който има специален протокол за определяне границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на "териториално и политическо преразпределение". Единствено фактът, че и Хитлер, и Сталин са били луди за връзване спасява света от нещо много по-чудовищно. Ако маниакалността и егото на единия от тях бяха по-малки, кой знае дали нямаше да има по-устойчив съюз. И тогава победителите от Втората световна война можеше спокойно да са други.

От друга страна е Западна Европа. Лидерите на Запада са изградени на базата на колониалното си минало – черпене на ресурси за чужда сметка. Това е факт, който в по-изостанали държави като нашата никога не се забравя и прощава от огромна част от обществото. Но пък това е и деструктивно – защото действително Европейският съюз е нещо, което не е съществувало досега в човешката история. Това е опит за обединение на основата на общи принципи, а не единствено на интереси. Но 73 години след най-ужасната война в човешката история исторически натрупаните горчивини тровят може би непоправимо идеята за общо обединение на Стария континент.

България е на разделителната линия между двата дни и две идеологии. И тази година яростни русофили организираха мероприятие, в което възхваляват чрез символи и думи идеите на режима на Сталин – защото СССР е големият победител. Правят го, като пропускат какъв е бил Сталин и какво е сторил с народа си – престъпления, каквито е правил и Хитлер, с разликата, че Сталин ги прави срещу свои, а не срещу чужди. И под клеймото "фашисти" не признават героизма на хора като Димитър Списаревски. Точно това – че Европа оставя една огромна част от Стария континент в ръцете на СССР, е нещо, което и в България, особено на подсъзнателно ниво, още не може да бъде преживяно, простено и забравено, за да погледнем напред и да опитаме да извлечем най-големите градивни ползи за нашето национално бъдеще през призмата на общотоевропейското.

"Безсмъртният полк" вече и в България

На 9 май за първи път 11 български града ще се включат в световната инициатива "Безсмъртният полк" като шестват с портрети на свои родн...

Липсата на справедливост, която да важи за всички, е един от най-ужасните уроци на режими като тези на Хитлер и Сталин. И ако искаме да не се връщаме към техните привички, трябва да не го забравяме. Но го правим – защото държавата ни със сигурност няма да провери какво направиха и за пореден път правят организаторите от "Безсмъртния полк" в чест на Деня на победата и да се сети, че имаме разпоредба в Наказателния кодекс, която гласи, че който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5000 лева. "Другата антидемократична идеология" е точно веруюто на "победителя" Сталин! Победител, който побеждава с цената на живота на милиони – цената на опита за един от най-позорните съюзи в човешката история!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com