X
 
 

Денят на загубата – ще простим ли на Европа?

13397 34
photo of Денят на загубата – ще простим ли на Европа?
Снимка: БГНЕС
9 май – празнуваме Деня на Европа. 9 май – празнуваме Деня на победата. Това са двете водещи новини според страната, медията и медийната политика, които бележат днешния ден.

Коментар на редактора

Европеецът днес - колко живее, колко печели и защо балканците са различни (ВИДЕО)

9 май без съмнение е Денят, в който Европа празнува. Празнуваме победата над една от най-разрушителните идеологии в човешката история, ...

За мен лично това е денят на загубата. Защото с победата над Нацистка Германия се оформя свят, разделен от Берлинската стена. И това разделение продължава да играе основна роля в развитието на цялата ни планета и до днес.

От една страна застава СССР на Сталин. За позабравилите, да напомним – Съветският съюз е съюзник на Хитлер по силата на пакта Молотов – Рибентроп, към който има специален протокол за определяне границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на "териториално и политическо преразпределение". Единствено фактът, че и Хитлер, и Сталин са били луди за връзване спасява света от нещо много по-чудовищно. Ако маниакалността и егото на единия от тях бяха по-малки, кой знае дали нямаше да има по-устойчив съюз. И тогава победителите от Втората световна война можеше спокойно да са други.

От друга страна е Западна Европа. Лидерите на Запада са изградени на базата на колониалното си минало – черпене на ресурси за чужда сметка. Това е факт, който в по-изостанали държави като нашата никога не се забравя и прощава от огромна част от обществото. Но пък това е и деструктивно – защото действително Европейският съюз е нещо, което не е съществувало досега в човешката история. Това е опит за обединение на основата на общи принципи, а не единствено на интереси. Но 73 години след най-ужасната война в човешката история исторически натрупаните горчивини тровят може би непоправимо идеята за общо обединение на Стария континент.

България е на разделителната линия между двата дни и две идеологии. И тази година яростни русофили организираха мероприятие, в което възхваляват чрез символи и думи идеите на режима на Сталин – защото СССР е големият победител. Правят го, като пропускат какъв е бил Сталин и какво е сторил с народа си – престъпления, каквито е правил и Хитлер, с разликата, че Сталин ги прави срещу свои, а не срещу чужди. И под клеймото "фашисти" не признават героизма на хора като Димитър Списаревски. Точно това – че Европа оставя една огромна част от Стария континент в ръцете на СССР, е нещо, което и в България, особено на подсъзнателно ниво, още не може да бъде преживяно, простено и забравено, за да погледнем напред и да опитаме да извлечем най-големите градивни ползи за нашето национално бъдеще през призмата на общотоевропейското.

"Безсмъртният полк" вече и в България

На 9 май за първи път 11 български града ще се включат в световната инициатива "Безсмъртният полк" като шестват с портрети на свои родн...

Липсата на справедливост, която да важи за всички, е един от най-ужасните уроци на режими като тези на Хитлер и Сталин. И ако искаме да не се връщаме към техните привички, трябва да не го забравяме. Но го правим – защото държавата ни със сигурност няма да провери какво направиха и за пореден път правят организаторите от "Безсмъртния полк" в чест на Деня на победата и да се сети, че имаме разпоредба в Наказателния кодекс, която гласи, че който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5000 лева. "Другата антидемократична идеология" е точно веруюто на "победителя" Сталин! Победител, който побеждава с цената на живота на милиони – цената на опита за един от най-позорните съюзи в човешката история!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

34 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • На баир лозе 14 На баир лозе преди 7 месеца Профил на трол?
  Това дрънкане ми прилича на кръчмарско изпълнение след 3-4 ракии. Тогава всички се мислят гении и единствено прави. АЗ СЕ РАДВАМ ЧЕ Е СТАНАЛО ТАКА, ЗАЩОТО ПРИ ДРУГО РАЗВИТИЕ НА ИСТОРИЯТА НЯМАШЕ ДА МЕ ИМА, а почти сигурно и драскача и коментиращите.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Германия никога не е имала шанс да спечели тази война.Помислете ? Просто големите сили си разделят света.Сега го правят и в близкия изток
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Празнуват комунистическите главорези и децата им. България губи територии и е записана като победена страна. Празнувате на гроба си предатели!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • широко затворени очи 11 широко затворени очи преди 7 месеца Профил на трол?
  Тази статия отразява най-вече пристрастията на автора,а не обективната реалност-на първо място желанието му Сталин и Хитлер да бъдат сложени в един кюп,и второ да бъдат оневинени Англия и Франция за разпалването на ВСВ.А точно Англия има най-голям принос-чрез политиката на "омиротворяване"на Германия.Освен това Невил Чембърлейн и лорд Халифакс външният министър са генетични русофоб виж още ›› и.И не на последно място това е желанието на колониалните държави да задържат статуквото като насъскат Хитлер срещу СССР.Забравена е и безумната политика на тогавашното полско правителство!Изобщо авторът е решил да опрости нещата до някои известни мантри и заклинания,а за някои събития /Мюнхенския "сговор"/просто си е затворил очите!?Ние не можем да изпитваме никаква симпатия към политиката на Сталин,но не бива да забравяме изключително подлите действия на Англия и Франция - впрочем и сега е така,двете държави не се спират пред никакви подлости ,когато стане дума за техните интереси!А моята позиция по въпроса е-Германия-да,но Хитлер-не,Русия -да,но Сталин-не!Но между Хитлер и Сталин има много големи разлики и не могат да бъдат поставяни на един кантар!...Но като казвам НЕ на Сталин не забравям,че е негова заслугата границата ни с Гърция да не минава на 40 км.южно от Пловдив-ако не e бил Сталин Родопите сега щяха да са гръцки!??
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • капитулацията е подписана на 7, на 8 е обявена 9 е ДЕН НА ЕВРОПА 10 капитулацията е подписана на 7, на 8 е обявена 9 е ДЕН НА ЕВРОПА преди 7 месеца Профил на трол?
  Малко за “жалката” американската помощ.. Руснаците са си били и си останаха мизерници и гладници! LAND-LEASE "Мизерната" американска помощ 27 хил. тона никел - 3/4 от необходимия за броните на руските танкове ), както и 17 хил. тона молибденов концентрат - 100% от необходимия, 34 хил. тона цинк. Доставят и хиляди тона готова бронирана стомана. Доставят и 10 хил. тона графитни електроди, виж още ›› 49 хил. тона електродов за галванични вани, 14 млн. кг инструментална стомана, доставят и 45 хил. струга. САЩ доставя безплатно на СССР и 12 хил. танка и самоходни артилерийски установки. 300 кораба 7 000 БТР-a САЩ достават на СССР 2 000 локомотива и 11 000 вагона, което позволява заводите за локомотиви и вагон в СССР да минат на военно производство. САЩ дават на СССР 123 тона барут и 150 тона химила за производството му, както и 266 хил. тона материал за производство на гилзи. Дават им и 46 хил. тона динамит и 146 хил. тона тротил. Дават им и 3 милиона снаряди за авиационните картечници и зенитките. САЩ дават 620 тона суровина за производство на снаряди. САЩ дават на СССР 375 000 камиона. 16 000 танкови радиостанции и 29 000 радиостанции за пехотата. Дават им и 1 900 000 км телефонен кабел с който могат да обиколят Земята 48 пъти. 619 000 телефона. 4 600 000 батерии и 10 000 000 радиолампи. САЩ дават на СССР 18 000 самолета!!! Дават им и 3 000 000 000 литра авиационно гориво. Три милиарда литра. 12 000 тона антифриз. За да спре доставките на САЩ към СССР, Хитлер е принуден да произведе над 1 000 подводници - това са стомана и ресурс, способни да произведат 40 000 танка, а всичките им произведени танкове са общо 28 000. Американските бомбардировки над Германия практически сриват цялата икономика и не позволяват да се изпращат ново оръжие и ресурси към Източния фронт. Всъщност, ако разгледате кадрите от окупирането на България от Червената армия, ще забележите, че съветските орки се возят на американски джипове. Списъкът с безвъзмездно доставени на СССР суровини и оръжие от САЩ е дълъг няколко метра. И САЩ правят това, докато воюват на няколко фронта: в Тихия океан, в Атлантическия океан, в Северна Африка, Италия и Западна Европа. Но огромната разлика се усеща по-късно: вижте какво става в Западна Европа и Япония, спасени от САЩ и какво се случва в Източна Европа, окупирана от руснака и освинена. С марионетни послушни режими, с остаряла неефективна икономика, принудена да обслужва Големия брат.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Жалка помощ ли ? Комуняшки агитатор ! Или си прост или си мислиш , че не знаем ! Тази помощ спаси сесесере !!!!
  : 7 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Айде посмали мако, ти се насра
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  До 3.1 Ти си абсолютно изтрещял педал краварски!
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Защо? Кое не е вярно?
  : 2 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  ТОВА Е РЕАКЦИЯТА НА КРАВАРСКО-СВИНСКИ АТАКИСТ - ЮРОШЛИЯ !!!
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  До 3.1 Ти си абсолютно изтрещял педал краварски!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Абсолютно не. Аз съм българин. А ти не познаваш историята. Донякъде ти е простено, защото ти е промит мозъка с невярна информация или защото такъв ти е капацитета.
  : 1 !
 • българин 8.2 българин преди 7 месеца Профил на трол?
  Боклуко червен, смени опорната точка, тук в червения, гергов свинарник да се говори за кравари е тъпо и излишно, на територията на червената мафия шопарите и слугинажа им са на мода.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 7 ДуПеСе да се закрие преди 7 месеца Профил на трол?
  Европа ни подари на Сталин, така че никаква прошка никога!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  На война загиват невинни които никога не са очаквали че шепа луди ще ги накарат насилствено да участвуват .За тези нещастници си спомнете и когато *ВАШИТЕ ИЗБРАННИЦИ,*,мечтаят за нови самолети,бронетранспортьори и т.н..На фронта съгласно статистиките: 1/ При настъпление войника е убит след 15 дни от постъпване в армията.2/ При отбрана - след 30 дни. Това е миналата война.Загиналите не участвуват д виж още ›› оброволно във военните действия - системата ги принуждава насилствено и ги избива. Спомнете си когато четете изявления на Президенти.Министри и друга паплъч за милионите невинно принудително загинали - това могат да бъдат и вашите деца
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 5 ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 месеца Профил на трол?
  Бойко е хитър шоп за ужас на безродните комунистически лакеи на масква? ТРИМА комунистически министър председатели на България са били полковници от КГБ? Не е трудно да се досети ЧОВЕК, че руската агентура е проникнала до всички нива на обществото.
 • Винету -хитър шоп с индЕАнски привкус 5.1 Винету -хитър шоп с индЕАнски привкус преди 7 месеца Профил на трол?
  Альоууу...ИМПЕРИАЛИСТААА...ти днес пи ли си хапчетата???А ма много полковници,много КаГеБеТа и много руска агентура щъкат из пилешкото ти мозъче!!!АЙ ПО КРОТКО БЕ ...не ми плаши матьриялЪЪъъъ...
  : 20 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  министърът на отбраната, ректорът на унибит, шефът на виваком,премиерът и т.н. Сигурност, комуникации, отбрана, политика - почетни агенти ги управляват и награди си раздават.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Любовен хороскоп за зима 2019

Празниците са толкова вълшебни и изпълнени с любов и усмивки. Какво по-хубаво от топъл шоколад, хубава книга късно вечер и един любим ч...

Последно в Актуално