X
 
 

Денят на загубата – ще простим ли на Европа?

13414 34
photo of Денят на загубата – ще простим ли на Европа?
Снимка: БГНЕС
9 май – празнуваме Деня на Европа. 9 май – празнуваме Деня на победата. Това са двете водещи новини според страната, медията и медийната политика, които бележат днешния ден.

Коментар на редактора

Европеецът днес - колко живее, колко печели и защо балканците са различни (ВИДЕО)

9 май без съмнение е Денят, в който Европа празнува. Празнуваме победата над една от най-разрушителните идеологии в човешката история, ...

За мен лично това е денят на загубата. Защото с победата над Нацистка Германия се оформя свят, разделен от Берлинската стена. И това разделение продължава да играе основна роля в развитието на цялата ни планета и до днес.

От една страна застава СССР на Сталин. За позабравилите, да напомним – Съветският съюз е съюзник на Хитлер по силата на пакта Молотов – Рибентроп, към който има специален протокол за определяне границите на областите от взаимен интерес в Източна Европа в случай на "териториално и политическо преразпределение". Единствено фактът, че и Хитлер, и Сталин са били луди за връзване спасява света от нещо много по-чудовищно. Ако маниакалността и егото на единия от тях бяха по-малки, кой знае дали нямаше да има по-устойчив съюз. И тогава победителите от Втората световна война можеше спокойно да са други.

От друга страна е Западна Европа. Лидерите на Запада са изградени на базата на колониалното си минало – черпене на ресурси за чужда сметка. Това е факт, който в по-изостанали държави като нашата никога не се забравя и прощава от огромна част от обществото. Но пък това е и деструктивно – защото действително Европейският съюз е нещо, което не е съществувало досега в човешката история. Това е опит за обединение на основата на общи принципи, а не единствено на интереси. Но 73 години след най-ужасната война в човешката история исторически натрупаните горчивини тровят може би непоправимо идеята за общо обединение на Стария континент.

България е на разделителната линия между двата дни и две идеологии. И тази година яростни русофили организираха мероприятие, в което възхваляват чрез символи и думи идеите на режима на Сталин – защото СССР е големият победител. Правят го, като пропускат какъв е бил Сталин и какво е сторил с народа си – престъпления, каквито е правил и Хитлер, с разликата, че Сталин ги прави срещу свои, а не срещу чужди. И под клеймото "фашисти" не признават героизма на хора като Димитър Списаревски. Точно това – че Европа оставя една огромна част от Стария континент в ръцете на СССР, е нещо, което и в България, особено на подсъзнателно ниво, още не може да бъде преживяно, простено и забравено, за да погледнем напред и да опитаме да извлечем най-големите градивни ползи за нашето национално бъдеще през призмата на общотоевропейското.

"Безсмъртният полк" вече и в България

На 9 май за първи път 11 български града ще се включат в световната инициатива "Безсмъртният полк" като шестват с портрети на свои родн...

Липсата на справедливост, която да важи за всички, е един от най-ужасните уроци на режими като тези на Хитлер и Сталин. И ако искаме да не се връщаме към техните привички, трябва да не го забравяме. Но го правим – защото държавата ни със сигурност няма да провери какво направиха и за пореден път правят организаторите от "Безсмъртния полк" в чест на Деня на победата и да се сети, че имаме разпоредба в Наказателния кодекс, която гласи, че който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5000 лева. "Другата антидемократична идеология" е точно веруюто на "победителя" Сталин! Победител, който побеждава с цената на живота на милиони – цената на опита за един от най-позорните съюзи в човешката история!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

34 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • На баир лозе 14 На баир лозе преди 10 месеца Профил на трол?
  Това дрънкане ми прилича на кръчмарско изпълнение след 3-4 ракии. Тогава всички се мислят гении и единствено прави. АЗ СЕ РАДВАМ ЧЕ Е СТАНАЛО ТАКА, ЗАЩОТО ПРИ ДРУГО РАЗВИТИЕ НА ИСТОРИЯТА НЯМАШЕ ДА МЕ ИМА, а почти сигурно и драскача и коментиращите.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Германия никога не е имала шанс да спечели тази война.Помислете ? Просто големите сили си разделят света.Сега го правят и в близкия изток
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Празнуват комунистическите главорези и децата им. България губи територии и е записана като победена страна. Празнувате на гроба си предатели!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • широко затворени очи 11 широко затворени очи преди 10 месеца Профил на трол?
  Тази статия отразява най-вече пристрастията на автора,а не обективната реалност-на първо място желанието му Сталин и Хитлер да бъдат сложени в един кюп,и второ да бъдат оневинени Англия и Франция за разпалването на ВСВ.А точно Англия има най-голям принос-чрез политиката на "омиротворяване"на Германия.Освен това Невил Чембърлейн и лорд Халифакс външният министър са генетични русофоб виж още ›› и.И не на последно място това е желанието на колониалните държави да задържат статуквото като насъскат Хитлер срещу СССР.Забравена е и безумната политика на тогавашното полско правителство!Изобщо авторът е решил да опрости нещата до някои известни мантри и заклинания,а за някои събития /Мюнхенския "сговор"/просто си е затворил очите!?Ние не можем да изпитваме никаква симпатия към политиката на Сталин,но не бива да забравяме изключително подлите действия на Англия и Франция - впрочем и сега е така,двете държави не се спират пред никакви подлости ,когато стане дума за техните интереси!А моята позиция по въпроса е-Германия-да,но Хитлер-не,Русия -да,но Сталин-не!Но между Хитлер и Сталин има много големи разлики и не могат да бъдат поставяни на един кантар!...Но като казвам НЕ на Сталин не забравям,че е негова заслугата границата ни с Гърция да не минава на 40 км.южно от Пловдив-ако не e бил Сталин Родопите сега щяха да са гръцки!??
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • капитулацията е подписана на 7, на 8 е обявена 9 е ДЕН НА ЕВРОПА 10 капитулацията е подписана на 7, на 8 е обявена 9 е ДЕН НА ЕВРОПА преди 10 месеца Профил на трол?
  Малко за “жалката” американската помощ.. Руснаците са си били и си останаха мизерници и гладници! LAND-LEASE "Мизерната" американска помощ 27 хил. тона никел - 3/4 от необходимия за броните на руските танкове ), както и 17 хил. тона молибденов концентрат - 100% от необходимия, 34 хил. тона цинк. Доставят и хиляди тона готова бронирана стомана. Доставят и 10 хил. тона графитни електроди, виж още ›› 49 хил. тона електродов за галванични вани, 14 млн. кг инструментална стомана, доставят и 45 хил. струга. САЩ доставя безплатно на СССР и 12 хил. танка и самоходни артилерийски установки. 300 кораба 7 000 БТР-a САЩ достават на СССР 2 000 локомотива и 11 000 вагона, което позволява заводите за локомотиви и вагон в СССР да минат на военно производство. САЩ дават на СССР 123 тона барут и 150 тона химила за производството му, както и 266 хил. тона материал за производство на гилзи. Дават им и 46 хил. тона динамит и 146 хил. тона тротил. Дават им и 3 милиона снаряди за авиационните картечници и зенитките. САЩ дават 620 тона суровина за производство на снаряди. САЩ дават на СССР 375 000 камиона. 16 000 танкови радиостанции и 29 000 радиостанции за пехотата. Дават им и 1 900 000 км телефонен кабел с който могат да обиколят Земята 48 пъти. 619 000 телефона. 4 600 000 батерии и 10 000 000 радиолампи. САЩ дават на СССР 18 000 самолета!!! Дават им и 3 000 000 000 литра авиационно гориво. Три милиарда литра. 12 000 тона антифриз. За да спре доставките на САЩ към СССР, Хитлер е принуден да произведе над 1 000 подводници - това са стомана и ресурс, способни да произведат 40 000 танка, а всичките им произведени танкове са общо 28 000. Американските бомбардировки над Германия практически сриват цялата икономика и не позволяват да се изпращат ново оръжие и ресурси към Източния фронт. Всъщност, ако разгледате кадрите от окупирането на България от Червената армия, ще забележите, че съветските орки се возят на американски джипове. Списъкът с безвъзмездно доставени на СССР суровини и оръжие от САЩ е дълъг няколко метра. И САЩ правят това, докато воюват на няколко фронта: в Тихия океан, в Атлантическия океан, в Северна Африка, Италия и Западна Европа. Но огромната разлика се усеща по-късно: вижте какво става в Западна Европа и Япония, спасени от САЩ и какво се случва в Източна Европа, окупирана от руснака и освинена. С марионетни послушни режими, с остаряла неефективна икономика, принудена да обслужва Големия брат.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Жалка помощ ли ? Комуняшки агитатор ! Или си прост или си мислиш , че не знаем ! Тази помощ спаси сесесере !!!!
  : 7 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Айде посмали мако, ти се насра
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  До 3.1 Ти си абсолютно изтрещял педал краварски!
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Защо? Кое не е вярно?
  : 2 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  ТОВА Е РЕАКЦИЯТА НА КРАВАРСКО-СВИНСКИ АТАКИСТ - ЮРОШЛИЯ !!!
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  До 3.1 Ти си абсолютно изтрещял педал краварски!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Абсолютно не. Аз съм българин. А ти не познаваш историята. Донякъде ти е простено, защото ти е промит мозъка с невярна информация или защото такъв ти е капацитета.
  : 1 !
 • българин 8.2 българин преди 10 месеца Профил на трол?
  Боклуко червен, смени опорната точка, тук в червения, гергов свинарник да се говори за кравари е тъпо и излишно, на територията на червената мафия шопарите и слугинажа им са на мода.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 7 ДуПеСе да се закрие преди 10 месеца Профил на трол?
  Европа ни подари на Сталин, така че никаква прошка никога!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  На война загиват невинни които никога не са очаквали че шепа луди ще ги накарат насилствено да участвуват .За тези нещастници си спомнете и когато *ВАШИТЕ ИЗБРАННИЦИ,*,мечтаят за нови самолети,бронетранспортьори и т.н..На фронта съгласно статистиките: 1/ При настъпление войника е убит след 15 дни от постъпване в армията.2/ При отбрана - след 30 дни. Това е миналата война.Загиналите не участвуват д виж още ›› оброволно във военните действия - системата ги принуждава насилствено и ги избива. Спомнете си когато четете изявления на Президенти.Министри и друга паплъч за милионите невинно принудително загинали - това могат да бъдат и вашите деца
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 5 ИМПЕРИАЛИСТ преди 10 месеца Профил на трол?
  Бойко е хитър шоп за ужас на безродните комунистически лакеи на масква? ТРИМА комунистически министър председатели на България са били полковници от КГБ? Не е трудно да се досети ЧОВЕК, че руската агентура е проникнала до всички нива на обществото.
 • Винету -хитър шоп с индЕАнски привкус 5.1 Винету -хитър шоп с индЕАнски привкус преди 10 месеца Профил на трол?
  Альоууу...ИМПЕРИАЛИСТААА...ти днес пи ли си хапчетата???А ма много полковници,много КаГеБеТа и много руска агентура щъкат из пилешкото ти мозъче!!!АЙ ПО КРОТКО БЕ ...не ми плаши матьриялЪЪъъъ...
  : 20 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  министърът на отбраната, ректорът на унибит, шефът на виваком,премиерът и т.н. Сигурност, комуникации, отбрана, политика - почетни агенти ги управляват и награди си раздават.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Седмичен хороскоп за 25-31 март

Овен През тази седмица обстановката в работата ще изключително успешна така че сега е моментът за атакуването на кариерни върхове. Най...

Последно в Актуално