Духът на Навални посети Борисов в ареста на магическата пейка

15882
Духът на Навални посети Борисов в ареста на магическата пейка
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов не се подвуоми и веднага си хареса двойник, на който да се оприличи. Разбира се, Алексей Навални - според бившият премиер той и руският опозиционер са в една и съща ситуация. Борисов е мъченикът на една система, без обаче цялото това отравяне и целия този затвор. Трябва да се каже: ако години наред сте усещали известно недоразумения в това, че Васил Петров е "българският Франк Синатра" и че Филип Киркоров е "руският Майкъл Джексън", то музикалният свят все пак е бил по-справедлив, а и безобиден, в сравненията си, отколкото Бойковото изплискване.

На всичко отгоре в света на сравненията Навални е вече зает. Веселин Марешки преди време се обяви за Навални по същия начин, неразбирайки, че вече го е направил Стъки. Или беше обратното: не можем да следим тия репликации прекалено точно. Духът на Навални въобще се вселява масово тук, снове мълниеносно из българските политически лица, а те го викат при себе си, така както малки келеменца викат Дама Пика на тавана.

Но защо, питаме се, Борисов се задоволи само с Навални? Можеше да получи много повече. Българският Солженицин или банкянският Варлам Шаламов например - те са напълно свободни. И без това Даниел Митов и Тома Биков говорят за нацизми, концлагеризми, съветски екзекуции, гестаповщини; въобще всичко се развива в 2022-та година, има молове и Тик-Ток, но по отношение на Борисов историята отваря със скърцане най-зловещите си времена, и в някакво мрачно раздрусване на паралелните вселени Бойко Методиев попада в репресивен вакуум. Това обаче го виждат само Митов, Биков и понякога Дилов, в зависимост от това дали е прихванал от аурата на първите двама, оказа се много прихващничав. Както бе казал един, разводът между интелекта и морала е прекалено често явление.

Според мен има нещо свързано със самата пейка в ареста, от която Бойко се оплака: ако преседиш един ден на нея, ставаш Навални, на втория си Солженицин и ако изкараш три - Шаламов.

Нататък: Борисов предложи много интересна причина за ареста си. Малко е оплетена. Арестуван е, по неговите думи, заради предложението България да достави оръжия на Украйна. И защото арестувалите го са искали да стане така, че втрещените от посегателството срещу лидера си депутати от ГЕРБ да не подкрепят, напук, доставката. И да излезе, че само "Продължаваме промяната" подкрепят да пратим оръжие. А ГЕРБ, казва Борисов, били непоколебими евроатлантици и са щяли да го подкрепят: другите евроатлантици обаче го арестували, за да излязат баш евроатлантици и да дискредитират по-старите евроатлантици, каквито ГЕРБ винаги са били. И таман да разберете тези сложни евроатлантически напрежения, когато Борисов заяви: "Рашков е като Путин". Тук готовността ни да разплитаме сравнения все пак се сблъска с търпението ни и отстъпи. 

За финал, нещо просто. Борисов, както обикновено, се закле във внуците си. Кратко и ясно. Очакваме адвокат Менков, съобразителен човек, да включи в пледоарията си тази дядовска гаранция на невинност. И внуците да не разкопават след години дядовата къща, търсейки онова, което полицаите не успяха.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com