"Флейм"- най-сложният компютърен вирус

6778
"Флейм"- най-сложният компютърен вирус
Според специалистите ще са нужни години, докато вирусът бъде напълно анализиран.

Експерти по компютърна сигурност откриха нов вирус, който изглежда най-сложният зловреден софтуер, засичан до момента.

Вероятно „Флейм” (Пламък) е проникнал в хиляди компютри в Близкия изток през последните пет години. Това заяви експертът от „Касперски Лаб” Роел Шоуенберг,чиято компания е открила вируса. Те се натъкнали на него докато проучвали друг вирус „Уайп” (Wipe),, който триел данни от компютрите в Западна Азия. За разлика от него обаче „Флейм” няма за цял да трие, а да събира информацията – особено когато има вероятност тя да е „чувствителна”.

Веднъж след като компютърът е инфектиран, "Флейм" изпълнява сложна поредица от действия, като може да "подслушва" интернет трафика, да прави скрийншотове, да записва гласови разговори, да ги компресира, а след това да ги изпраща към авторите си, също така да записва какви клавиши са били натиснати на клавиатурата и пр.

Ако анализът на „Касперски” е правилен, „Флейм”може да се окаже третото голямо кибероръжие, след вируса ‘Стъкснет”. През 2010г. той атакува иранската ядрена програма и вируса за кражба на данни Дуку, кръстен на едноименния злодей от „Междузвездни войни”

Зловрединият код е доста голям - събира се на 20 MB, т.е. той е почти 20 пъти по-голям от "Стъкснет". Според специалистите ще са нужни години, докато той бъде напълно анализиран.

За сега не е ясно кой е авторът на „Флейм”. Размерът на кода и неговата сложност обаче навеждат на мисълта, че зад създаването му стои нечие правителство.

"Има три вида групи, които създават вируси: т.нар. хактивисти, кибер престъпници и държави. "Флейм" няма за цел да точи банкови сметки. Освен това е доста различен от сравнително простите кодове, които хактивистите използват. Така че по метода на изключването, можем да предположим, че става дума за третата група...", казват от „Касперски”.

Редактор: Боряна Кръстева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com