Говорилня в смъртта

8229
Говорилня в смъртта

193-те страни от ООН заявиха, че ще се опитат да подобрят съдбата на бежанците, за да отговорят на безпрецедентната криза, но не фиксираха конкретни мерки. Приетият с консенсус текст от участниците във форума на ООН е просто политическа декларация, без категорични цифри и без ясни ангажименти за помощ на бежанците. И очаквано - неправителствените организации останаха явно недоволни от постигнатото.

Коментар на редактора

Световните ръководители са готови да помагат на бежанците, но без конкретни ангажименти

193-те страни от ООН заявиха, че ще се опитат да подобрят съдбата на бежанците, за да отговорят на безпрецедентната криза, но не фиксир...

Не е като да не сме го виждали. Да се съберат световните политически лидери, да си поприказват за международната обстановка, да се снимат и бегом към вкъщи.

Лицемерието им минава всякакви граници обаче винаги щом стане дума за трагедията на милиони и отделната участ на единици. Тогава политическата гротеска ражда монотонната говорилня, в която лъскави костюми и прически декларират загриженост и подкрепа, изразяват готовност за решителни действия и обединяват усилия на хартия, докато отвън безчинства смъртта.

Така се случи и с Генералната асамблея на ООН. По време на срещата бе приета политическа декларация, с която светът уж пое ангажимент да постави в безопасен ред глобалния мигрантски поток. Прекрасно и лицемерно.

Като че ли единствен сред безсмислената говорилня върховният комисар за човешки права Зеид Раад Зеид Ал-Хюсеин се осмели да изрече един простичък факт: "Горчивата истина е, че това съвещание e свикано, защото ние се провалихме, провалихме се да сложим край на войната в Сирия", заяви той.

Турция ще настоява пред ООН за зона за сигурност по сирийската граница

Зона с обща площ 5 000 километра по сирийската граница, която да осигури безопасност и защита от тероризма, ще поиска отново турският п...

Именно конфликтът в сирийската страна, предизвикан от острия сблъсък на дългогодишни противопоставяния и геополитически интереси, роди последствията, с които светът очевидно не може да се справи. Последствия, препълнени догоре с приказки, лъжа и смърт.

Докато големите периодично си устройваха срещи, за да се наприказват през годините, близо 65 млн. станаха разселени лица по света. От тях 21 млн. са бежанци, които се опитват да се спасят от преследване, бедност и конфликти. За две години 7 000 души - мъже, жени и деца - са загинали в Средиземно море, опитвайки се да стигнат до Европа. От началото на войната в Сирия преди пет години, са загинали повече от 300 000 души, което е накарало 4 млн. да се опитат да се спасят в съседни страни или да дойдат на Стария континент.

Но в крайна сметка на тях не им пука, уважаеми читатели! Те се събират, за да обсъждат статистиката, да се появят по телевизията, да ги цитират по агенциите. Монтирали на лицата си угрижени, но празни физиономии,​ те бързат да​ изл​язат​ с лицемерни декларации, които нито спасяват човешки животи, нито потушават конфликти. ​

Ако отпуснат дребни суми, те са за камуфлаж на последствията, ала източникът им се държи винаги свеж и подхранен. Понеже човешките съдби от векове са били разменна монета​ и колкото е по-дълбоко страданието, толкова са по-сладки интересите. А непрестанната говорилня поддържа смъртта - най-сигурното, което може да застигне борещия се за живот.

Бокова: ООН трябва да намира решения на големите предизвикателства

ООН трябва да бъде адекватна и да отговаря на очакванията на хората. Те желаят тази организация да бъде онази голяма платформа за прего...

Снимка: Бежанският лагер край Идомени

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com