Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искате АЕЦ "Белене" - а ядрени отпадъци в къщата си искате ли?

22 май 2018, 11:36 часа • 16925 прочитания

Позволявам си да поканя от вашия ефир всички, които искат енергийна и социална сигурност, в 18:00 часа пред сградата на правителството. С тези думи новият лидер на АБВ и вътрешен министър от времето на Тройната коалиция Румен Петков защити проекта АЕЦ "Белене".

Коментар на редактора

Други думи, които Петков изрече относно "Белене", касаеха въпроса къде ще складираме и какво точно ще правим с отработеното ядрено гориво от централата. Защото в Русия не можем да го връщаме, има евродиректива по въпроса – отработеното ядрено гориво е грижа на страната-членка на ЕС, а не на трета страна. Та Петков разказа набързо как правели в Германия – само че не каза в България може ли така, и предложи да съхраняваме горивото от "Белене" там, където сега са 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй".

За "Белене" отдавна се изговори достатъчно и който не е разбрал, колкото и да се говори, никога няма да разбере. А след като според Петков никога не сме имали проблем със съхранението на отработеното ядрено гориво, значи наистина няма проблем – тези, които бутат и ръчкат най-много за "Белене", да си вземат отпадъците. Примерно в Плевен. А защо не в "Стрелбище", където живее лидерът на АБВ? Или в Банкя, откъдето грее държавното Слънце? Дали ще е в трапезарията или в кухнята, да си решат приемащите. Само че мъничко се съмнявам, че ще стане точно така. Защото едно е да говориш по телевизията, друго е щом дойде ред на действието. А ред на действие ще дойде - няма как да има АЕЦ "Белене" без ново хранилище за ядрени отпадъци. Да видим кой ще е печелившият домакин?!

АЕЦ "БЕЛЕНЕ" - THE DALAVERA MUST GO ON!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес