Изчерпахме индия, необходим за производството на сензорни дисплеи

3948
Изчерпахме индия, необходим за производството на сензорни дисплеи

Човечеството достигна интересен етап от развитието на технологиите – оказва се, че вече почти сме изчерпали метала индий, който е ключов компонент при производството на съвременните дисплеи. По тази причина скоро ще се наложи производителите на смартфони, таблети и друга съвременна електроника в близките няколко години да усвоят нови материали, от които да изработват сензорни екрани.

В съвременните touch screen устройства има слой от индиев оксид и олово, с чиято помощ се регистрира осъществявания натиск.

Първият изкуствен бургер - годен за консумация

Следващият месец по време на демонстрация на технологията за "говежда култура" в Лондон, ще бъде сготвен и изяден първият изкуствен бур...

Този материал се използва, тъй като той притежава висока прозрачност и проводимост.

През 2013 г. общата площ на сензорните екрани на всички произведени устройства се е увеличила с повече от два пъти – до 25.5 милиона квадратни метра, в сравнение с 2012 г., когато е била 12 милиона квадратни метра.Очаква се към 2015 г. площта да се увеличи до 35.9 милиона квадратни метра. Търсенето на сензорни екрани значително нараства, което е резултат от ръста на пазара на сензорни преносими компютри.

Една от най-добрите перспективи за изработката на алтернативен слой на този от индиев оксид е използването на графен – материал, който представлява решетка от атоми на въглерода.

В една от речите си главният изпълнителен и технически директор на компанията Nanotech Biomachines Уил Маринез демонстрира прозрачен лист, покрит с графен. Той няколко пъти сгъна листа, показвайки устойчивостта към деформация на материала, с каквато не може да се похвалят нито индиевия оксид, нито оловото.

Нови технологии застрашават с хакерска атака човешкия мозък

Учените стигнаха до интересен, но и притеснителен извод. Оказва се, че подобно на компютрите, човешкият мозък също е уязвим за хакерски...

Има и друга възможност за алтернативен материал – използването на сребърни нанопроводници.

Те също позволяват производството на гъвкави дисплеи. В лабораторни условия екран с такова покритие е бил сгънат около 100 000 пъти, без да се появят някакви признаци на деформация.

Графенът и сребърните нанопроводници не просто може да заменят индиевия оксид, но и ще позволят създаването на гъвкави дисплеи за вече износените устройства. Според прогноза на анализаторите от Juniper Research, в периода от 2013 до 2017 г. пазарът на употребявана електроника ще нарасне повече от 4.5 пъти – от 15 млн. до 70 млн. устройства.

Редактор: Анна Маринова

Нова технология позволява на асансьорите да се издигат на 1 км височина

Асансьорите са се превърнали в толкова важна част от живота ни, че ако някой излезе от строя и се наложи да се качим няколко етажа пеша...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com