Нова технология позволява на асансьорите да се издигат на 1 км височина

2250
Нова технология позволява на асансьорите да се издигат на 1 км височина

Асансьорите са се превърнали в толкова важна част от живота ни, че ако някой излезе от строя и се наложи да се качим няколко етажа пеша, веднага започваме да се възмущаваме. За нас е немислимо да се придвижваме по стълбището дори до 10-ия етаж, а какво остава за изкачването до горни етажи в по-високите сгради и в небостъргачите... За тяхната изправност обаче не трябва да се безпокоим, защото асансьорите там винаги са добре поддържани, обследвани, ремонтирани.

Питали ли сте се каква е рекордната височина, на която може да ви издигне подобна машина?

Чака ни бъдеще на терминатори с рентгенови очи и говорещи стени в домовете

Представяте ли си живот като във фантастичен филм? Скоро той ще е факт и няма да е необходимо да си го представяте, а просто ще трябва ...

Ако досега рекордът беше няколкостотин метра, то скоро ще съществува асансьор, с който ще имаме възможност да се изкачим на височина дори 1 километър.

Финландският производител на асансьори – компанията KONE, е разработила необходимата технология, чрез която асансьорите ще могат да се издигат на тази рекордна височина. Това е почти два пъти повече от височините, достигани сега в съвременните небостъргачи. Като се има предвид, че непрекъснато в различни краища на света се появяват все по-високи и по-високи сгради, необходимостта от 1-километрови асансьори скоро ще стане осезаема.

Най-високият небостъргач към момента се счита Burj Khalifa в Дубай, въпреки че сградата няма да оглавява задълго първенството. Най-високият асансьор в постройката се издига на височина 504 метра, което е съвсем недостатъчно за бъдещите по-високи небостъргачи.

Технологията на компанията KONE носи названието UltraRope. Тя използва не традиционните стоманени въжета за издигане на асансьорната кабина, а въжета, вътрешната част на които е направена от въглеродни нишки. Горната им част пък е защитена със специално покритие с голям коефициент на триене.

Плетено момче е перфектният мъж

За да намерите перфектния мъж, обикновено трябва да минете през много срещи, разочарования и е нужно да сте заредена с търпението на св...

Освен че са изключително здрави, новите въжета са много леки и позволяват да се снижи потреблението на енергия на сградата.

Този тип кабели имат и още едно предимство – тъй като резонансната честота на карбона се отличава от тази на стоманата и на другите строителни материали, вибрациите ще бъдат сведени до минимум. В допълнение новите въжета имат и два пъти по-дълъг живот от този на стандартните стоманени въжета, коментират от компанията KONE.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com